Helemaal aan de top staan we nog niet. En het aankomende WK moeten we ook nog even winnen. Al lijkt dat slechts een formaliteit. De Rode Duivels staan voor het eerste na 2015 weer in de top drie van de FIFA ranking, en dat zegt weinig maar toch heel veel. Want hoewel we het WK 2018 in Rusland tegemoet gaan als underdog, lijken we volgens de FIFA ranking welhaast favoriet. Landen die als serieuze topfavoriet worden gezien door kenners en experts, Frankrijk en Spanje, staan op respectievelijk plaats zeven en acht. Dus het lijkt dat we hier weinig waarde aan mogen hechten. Maar het stemt tot optimisme net voordat we af gaan reizen naar Rusland.
Elke maand op de 15e komt de FIFA met de ranglijst van voetbal teams. Op de vorige, die van 15 maart, stonden we nog achter Portugal en Argentinië. Maar door de 4-0 overwinning van de Rode Duivels op Saoedi Arabië hebben we Portugal en Argentinië ingehaald en staan we nu dus op de derde plek. Boven ons hoeven we slechts Brazilië op plaats twee en Duitsland op plaats één te dulden.
De Fédération Internationale de Football Association, afgekort FIFA, komt tot de ranglijst volgens een nogal ingewikkelde formule. Het berekent de gehaalde punten in internationale wedstrijden van de afgelopen vier jaar, waarin het gemiddelde van het afgelopen jaar even zwaar telt als het gemiddelde van de voorgaande drie jaren. Bij de berekening van de punten wordt eerst rekening gehouden met of de match gewonnen, gelijkgespeeld of verloren is. Vervolgens wordt gekeken naar de importantie van de match; was het een vriendschappelijk duel, een kwalificatie wedstrijd, een wedstrijd op een eindtoernooi, of de finale van een eindtoernooi? Vervolgens speelt ook mee hoe sterk de tegenstander was, een getal dat is gebaseerd op de FIFA ranglijst. Tot slot wordt rekening gehouden met de sterkte van de confederatie, die op z’n beurt weer wordt afgeleid van overwinningen op de laatste drie WK’s van teams van de betreffende confederatie.
Deze berekening is een nogal ingewikkelde formule, ééntje die zeker niet makkelijk in de eigen huiskamer gedupliceerd kan worden. De complexiteit van de ranking is een puntje van kritiek, maar ook dat de sterkte van de tegenstander, een parameter in de formule, wordt afgeleid uit de ranking zelf, lijkt een beetje oneerlijk. Dat is allemaal niet zo erg natuurlijk, want het lijstje is maar voor de show. Buiten de krantenkoppen en de koffiepauze op werk hecht men weinig belang aan de ranking, toch?
Nou, nee. Hoog op de FIFA ranglijst staan is wel degelijk belangrijk. Namelijk tijdens de loting. Om te voorkomen dat alle grote sterke landen elkaar al in de eerste fase van een toernooi uitschakelen worden de eerste landen op de ranglijst verdeeld over de verschillende groepen. Vervolgens worden daar landen uit de subtop van de ranglijst aan toegevoegd, dan die uit de middenmoot en als laatst de landen uit de kelder van de ranglijst. Sta je dus laag op de ranglijst, dan zal je kwalificatie wedstrijden of wedstrijden in de poule fase van het toernooi moeten spelen tegen betere landen. Daarom is het wel degelijk van belang hoog op de ranglijst te staan, en daarom is het wel degelijk van belang ook de oefenwedstrijden te blijven winnen.
Afgezien daarvan lijk je dus weinig voorspellend vermogen te mogen toedichten aan de FIFA ranglijst. Bijvoorbeeld: Zwitserland staat boven Spanje en Frankrijk, maar je zal goed moeten zoeken naar voetballiefhebbers en fans die Zwitserland van Frankrijk of Spanje zien winnen in een direct treffen. En er zijn meer onverwachte klasseringen waar te nemen op de ranglijst. Italië is toch eigenlijk altijd een kanshebber, de Azuren dingen altijd mee om de eindzege, maar staan op ranglijst pas op de 20e plaats. Toch is het wellicht interessant eens te kijken naar waar onze directe tegenstanders staan op de rangorde zoals die is opgesteld door de FIFA. België begint het WK in Rusland in poule G. In deze poule vinden we ook Panama, Tunesië en Engeland terug. Waar op de FIFA ranglijst staan onze directe tegenstanders?
Voor onze meest voorname tegenstander moeten we al een behoorlijk stukje naar beneden. Pas op plaats 13 vinden we Engeland. Dat is een goede tien plaatsen lager. Het is nogal bizar dat een land met zo’n enorm sterke competitie, de Premier League, zo laag op de ranglijst staat en ook altijd zo pover presteert op toernooien. Direct onder Engeland staat Tunisië op plaats 14. Dat belooft dus een behoorlijk makkelijke groepsfase te worden voor de Rode Duivels, en aan de hand van deze ranglijst kunnen we de strijd tussen Engeland en Tunesië met anticipatie tegemoet zien. De benjamin van onze groep is, kijkend naar de FIFA ranglijst, Panama. Dit landje staat op plaats 55.
Aan de hand van FIFA Ranking hoeven we ons in de groepsfase dus absoluut geen zorgen te maken. Maar aan de hand van een andere voorspeller, de historische, is er echter meer rede tot ongerustheid. Want in het verleden deed België, ongeacht de kracht van de individuele spelers, het niet al te best op een eindtoernooi. Natuurlijk is onze aanwezigheid op het WK 2018 in Rusland rede tot tevredenheid, maar als onze Rode Duivels hun eigen potentie niet kunnen waarmaken zal dat toch weer tot ontevreden geluiden gaan leiden. Maar wellicht moet dat er helemaal niet toe doen. Wellicht moeten we gewoon gaan genieten van een sportief toernooi en doen alsof we kleurenblind zijn. Want landen toejuichen zonder zelf ergens mee geaffilieerd te zijn maakt het kijken naar voetbal, of welke sport dan ook, een stuk leuker.
Op 18 juni 2018, spelen de Rode Duivels tegen Panama, de 23e is Tunesië aan de beurt, en op de 28e spelen we tegen Engeland. Voor het zo ver is spelen we nog oefenmatches tegen Egypte en Costa Rica.