De Italiaanse Supercup: Juventus vs A.C. Milaan

Een epische strijd staat in het vooruitzicht, een pot voetbal waarvoor iedere liefhebber op het puntje van de stoel gaat zitten. Er staat wat op het spel, op 16 januari wordt de Italiaanse Supercup gespeeld door aartsrivalen Juventus en A.C. Milaan. De twee clubs hebben een geschiedenis, en een treffen tussen de twee teams met de meeste Italiaanse titels op hun naam staat altijd garant voor spektakel.

Juventus F.C. en A.C. Milaan zijn historisch sportief gezien de meest succesvolle clubs in het Italiaanse voetbal. Maar ook financieel gezien zijn de twee clubs koploper in de Italiaanse competitie. Tel daar bij op dat de twee clubs de grootste schare supporters hebben en de perfecte storm is compleet. Want als deze twee reuzen het tegen elkaar op gaan nemen beeft de Italiaanse voetbalwereld.

Historisch duel tussen voetbalreuzen

Het duel tussen de twee giganten staat in Italië bekend als de Championship van de Serie A. Want beide teams kunnen vaak de tegenstander een beslissende tik geven in de titelstrijd in de Italiaanse competitie, de Serie A. Sterker nog, in bepaalde gevallen is het treffen tussen de twee team direct een strijd om de titel geweest. En dan staat er enorm veel op het spel.

De rivaliteit tussen de twee clubs komt historisch gezien door de ligging van de steden Turijn en Milaan. Beide steden liggen in het noordwesten van het land, en beide steden hebben een industriële en socio-economische geschiedenis. En door deze geschiedenis hebben beide steden zich op sportief gebied enorm ontwikkeld.

De twee clubs speelden al 229 keer eerder tegen elkaar. Van al deze competitieve wedstrijden won Juventus er de meeste, namelijk 89 werd er door de Turijners gewonnen. De grootste overwinning ooit staat op de naam van A.C. Milaan, dat in het seizoen 1911-1912 met 8-1 van Milaan won. Hier zet Juventus een 1-6 overwinning in een uitwedstrijd in seizoen 1996-1997 tegenover.

De statistieken zeggen weinig en het zal ongetwijfeld ook dit seizoen de waan van de dag zijn die bepaald welke ploeg er met de punten van door gaat. Alles is dus nog mogelijk en daar kunt u handig gebruik van maken op gratis goksites als Unibet en Ladbrokes. Er is een handig zakcentje te verdienen.

Wedstrijd wordt gespeeld in Saoedi Arabië

Het aankomende treffen in de Italiaanse Supercup zal gespeeld worden in Jeddah, in Saoedi Arabië. Het zal ongetwijfeld een commerciële beslissing zijn geweest om de wedstrijd daar te laten spelen. Want geld is er zat in het land en men wil vast een prima pot voetbal zien. Maar er heerst grote ontevredenheid over de locatie van de match.

Want alleen mannen mogen het stadion alleen betreden. Wil een vrouw alleen of met haar vriendinnen het stadion betreden dan heeft ze pech, volgens de islamitische wetten mag ze er niet in. En dat is de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini in het verkeerde keelgat geschoten.

Vrouwen komen het stadion alleen in onder begeleiding van een man. Volgens de wetten aangaande ticket verkoop zijn er alleen tickets voor mannen of voor families. Een vrouw kan alleen een ticket bemachtigen als onderdeel van een familie. Dat is niet meer van deze tijd, vinden we in het westen. Maar dat vrouwen überhaupt, zij het onder begeleiding van een man, het stadion in mogen is pas sinds begin 2018 een werkelijkheid.

Ophef over discriminatie richting vrouwen

Toch heeft dit, in vele ogen discriminerende beleid, tot een golf van protest geleid. Met als aanvoerder van het protest de Italiaanse vice premier Matteo Salvini: “Ik ga niet naar een wedstrijd kijken waar vrouwen niet welkom zijn. Het is sneu en weerzinwekkend.” Het protest over het toegangsbeleid van Saoudi Arabië als het gaat om sportwedstrijden zal nog wel even aanhouden. Want de organisatoren van de Italiaanse Supercup zijn met de autoriteiten in Saoudi Arabië overeen gekomen dat drie van de komende vijf edities in dat land gehouden worden. Een deal waarmee in totaal zeven miljoen euro gemoeid is.

Volgens de voorzitter van de Serie A, Gaetano Micciché zal het met de kritiek uiteindelijk wel meevallen. Hij is er van overtuigd: “Onze Supercup zal herinnerd worden als de eerste officiële competitie wedstrijd die vrouwen in Saoudi Arabië live kunnen zien. Al de comotie heeft de verkopers van de tickets geen windeieren gelegd, de kaartverkoop voor de wedstrijden loopt als een trein.

Juventus bovenliggende partij

Voor Juventus zien de zaken er in de Italiaanse competitie prima uit. De club domineert mede dankzij het uitstekende optreden van Cristiano Ronaldo voor de club uit Turijn. Voor de wedstrijd in de Super cup op het programma staat mag de club van Max Allergi’s het in Bologna tegen Bologna opnemen. Normaal gesproken mag dit een niet al te groot obstakel vormen maar het is de vraag in welke mate de coach zijn spelers wil sparen voor het belangrijke treffen tegen A.C. Milaan. Gaat Allergi tegen Bologna zijn sterkste team op het veld brengen?

 

Voor Juventus zal de wedstrijd in de Italiaanse Supercup de zevende editie op rij worden. De club uit Turijn doet het dus de laatste jaren uitstekend. Toch weet Juventus in de Supercup niet de mededogenloosheid op de mat te leggen die het gewoon is.

In 2016 werd door Juventus van A.C. Milaan verloren in de Supercup en in 2017 was Lazio Roma de club uit Turijn in de volgende editie de baas. Het zal Juventus alleen maar motiveren het onderste uit de kan te halen aanstaand 16 januari.

Er zijn bij Juventus zeker ook zwakke plekken vast te stellen. Zo zullen ze het moeten stellen zonder de Colombiaanse international Juan Cuardrado, die zojuist een knieoperatie heeft ondergaan tijdens de winterstop in de Serie A. De aanvaller die eerder bij Chelsea speelde zal pas in februari weer aan spelen toekomen. Ook verdedigers Andrea Barzagli en Joao Cancelo zijn niet beschikbaar vanwege blessures. Een lichtpunt is dan weer dat Cristiano Ronaldo wel fit is en zijn eerste Supercup zal kunnen spelen.

Bij A.C. Milaan zijn ze ook niet zonder het nodige blessure leed. De Rossoneri zullen het karwij moeten klaren zonder middenvelder Lucas Biglia en verdediger Mattia Caldera, beide spelers zijn geblesseerd. Ook de belangrijke middenvelder Giacomo Bonaventura zal vanaf de zijlijn moeten toekijken vanwege gescheurde kniebanden.