De Europese voetbalstadions

Een voetbalstadion is een speciale plaats. U moet maar eens een voetbalstadion bezoeken. U voelt er zich als een mier naast een berg. Zeker als u een van de grotere stadions in Europa zal bezoeken. Deze gebouwen ademen iets unieks uit. Het lijkt wel of de ervaringen en indrukken die tijdens de voetbalwedstrijden ontstaan zijn, hier nog altijd op de een of andere manier in de lucht hangen. Een voetbalstadion roept ook respect en ontzag op. Dat mensen in staat zijn, zulke reusachtige constructies te bouwen, dat boezemt nog steeds bewondering in. Elk gebouw raakt ook het hart van de echte voetbalfan en prikkelt de verbeelding. Er ontstaan verwachtingen die al dan niet ingelost worden. De fan voelt dat dit een plaats is, waar grootse dingen kunnen gebeuren.

Steeds meer worden stadions ook echt deel van de omgeving. De vorm en het materiaal worden door de architecten op de omgeving afgestemd. Allerlei mensen uit alle sociale klassen van de bevolking komen hier samen om van een aparte sfeer te genieten. Hier wordt echt voetbal beleefd. Emoties kunnen er hoog oplaaien. Het doet iets met een mens om deel uit te maken van een grote groep en echte ervaringen te delen. De voetbalspelers in de realiteit in actie zien, de stemmen en het geroep van de andere fans, het is toch een unieke belevenis voor de zintuigen. De voetbalstadions vormen als het ware het decor waar de acteurs, de voetbalsterren, de hoofdrol voor hun rekening nemen. Het publiek, de toeschouwers, krijgt waar voor hun geld. Voetbalstadions kunnen ook voor andere activiteiten gebruikt worden. Zo vinden er vaak ook muziekconcerten plaats.

De top tien

Voetbal is een fenomeen. Voetbalfans zouden zich geen leven zonder voetbal kunnen voorstellen. Voetbalwedstrijden zijn een deel van hun leven geworden en het is iets waar ze echt naar uitkijken. Samen met hun vrienden de wedstrijd bekijken, geeft een heerlijk gevoel van verbondenheid. De wedstrijd bekijken is fijn en zo kan de voetbalkijker ook kennis opdoen om eventueel later ook succesvol online te wedden op voetbalwedstrijden. De wedstrijd in het echt beleven, is zeker nog een tikkeltje gezelliger en spannender. Europa telt vele mooie stadions waar voetbal naar hartenlust gespeeld en bewonderd kan worden.

Tien voetbalstadions vormen op Europees niveau het neusje van de zalm. Ze behoren tot de grootste stadions in Europa. Het allergrootste stadion bevindt zich in het Spaanse Barcelona. Camp Nou, verbonden aan FC Barcelona, biedt plaats aan 99.787 mensen. Op de tweede plaats komt het voetbalstadion Santiago Bernabéu. Het ligt eveneens in Spanje. Het is het stadion van Real Madrid. 85.454 mensen kunnen hier voetbalwedstrijden bijwonen. Het derde grootste voetbalstadion is het Westfalenstadion van Borussia Dortmund. Het Duitse stadion biedt plaats aan 80.720 fans. Op nummer vier vinden we San Siro, het stadion van AC Milan en Internazionale. Het is gevestigd in het Italiaanse Milaan. Het heeft een capaciteit van 80.018 mensen.

In het Russische Moskou vinden we het Luzhniki stadion van CSKA Moskou en Spartak Moskou terug. 78.360 kijkers kunnen hier samen genieten van voetbalwedstrijden. Op de zesde plaats staat Old Trafford van Manchester United. Het ligt in het Engelse Manchester. Met 75.731 voetbalfans is het stadion volledig opgevuld. Op nummer zeven staat het Olympia Stadion van Hertha BSC. U vindt het stadion in het Duitse Berlijn. Het is gebouwd voor 74.228 personen. De achtste plaats is weggelegd voor het Stadio Olimpico van AS Roma en Lazio Roma. Dit stadion kan u terugvinden in het Italiaanse Rome. 73.261 mensen kunnen hier samen de voetbalwedstrijden bewonderen.

Het negende grootste voetbalstadion is de Duitse Allianz Arena. Het is het stadion van Bayern München en 1860 München. 71.437 voetbalfans zijn welkom in München. Het tiende grootste stadion werd in het Griekse Athene gebouwd. Het is het stadion van Pantahinaikos en AEK Athene. In totaal 71.030 toeschouwers kunnen in het stadion plaatsnemen. Als echte voetballiefhebber is het aangeraden alle tien voetbalstadions toch minstens een keer bezocht te hebben. U kan dat samen met u familie doen. Zo wordt voetbal de rode draad doorheen uw reizen. Elk voetbalstadion ademt zijn eigenheid uit en het loont de moeite dat met al uw zintuigen te gaan ontdekken.

Camp Nou ervaring

Mocht u nog geen reisplannen hebben, dan kan u dit jaar de Spaanse zon opzoeken en richting Barcelona trekken. In Barcelona ligt immers niet alleen het grootste voetbalstadion van Europa, Camp Nou, u kan er ook het museum gaan bezoeken dat helemaal gericht is op de Spaanse voetbalploeg en er alles leren over de Spaanse voetbalsterren. Het vormt een aparte ervaring op zich. Het museum staat bekend als het drukst bezochte museum van Europa en is het hele jaar door geopend. Het is eveneens mogelijk een gids te boeken, die u een persoonlijke rondleiding doorheen het museum biedt en u inwijdt in alle geheimen van FC Barcelona. Verder kan u ook een boek kopen, waarin u alle informatie leest over de bekende Spaanse voetbalploeg. Ook jonge kinderen zullen zich hier welkom voelen. Hier vallen zoveel nieuwe dingen te ontdekken.

U kan helemaal opgaan in een bijzondere atmosfeer. Een nieuwe en fascinerende wereld zal er voor u opengaan. De waarden van de succesvolle Spaanse voetbalploeg zoals hard werk, respect, ambitie, teamgeest, menselijkheid, komen er uitgebreid aan bod. Dankzij de naleving van deze waarden heeft FC Barcelona zoveel succes kunnen boeken. Het zal uw kinderen en u inspireren om ook dezelfde weg te bewandelen. De waarden die in de sport het onderscheid tussen succes en mislukking maken, hebben ook in het dagelijkse leven een positieve impact. De Camp Nou ervaring vormt daardoor een symbool voor alles wat het leven interessant maakt. Iedereen kan de top bereiken, met de nodige inspanningen en door het respecteren van een aantal basiswaarden. Na het bezoek aan Camp Nou en het museum zal u het leven door een andere bril bekijken. U zal met nog meer passie de magie van voetbal beleven.