Eden Hazard buiten spel gezet door Sadio Mane

Eden Hazard is niet opgenomen in het PFA Team of the Year. Jaarlijks stelt de PFA, de Professional Footballers’ Association het team van het jaar op van de beste spelers van de Premier League. Eden Hazard is daarin, geheel onterecht, niet in opgenomen.

Sadio Mane gekozen ten koste van Hazard

Op dezelfde positie als Hazard is namelijk Sadio Mane gekozen. En dat doet serieus geen recht aan het fantastische spel van onze landgenoot dit jaar. Want Eden Hazard verdient in het team van het jaar te staan.

Het selecteren van een speler op de positie van Mane en Hazard zal de PFA ontegenzeggelijk hoofdpijn hebben gegeven. Want eerder dit jaar nog selecteerde de PFA Hazard als genomineerde voor de PFA speler van het jaar.

Het probleem is niet zozeer dat Mane geen goede speler is. Sadio Mane is een ok speler. Hij is soms zelfs een goede speler. Maar hij is geen Eden Hazard. Het is een beetje gek dat men bij de PFA denkt dat er op het Britse eiland een speler is die zich op de positie van aanvallende middenvelder kan meten met de Rode Duivel Eden Hazard.

Belangrijke statistieken spreken voor Hazard

En dat is niet eens zomaar een mening, dat Eden Hazard thuis hoort in het PFA Team van het Jaar wordt ook ondersteund door statistieken. Want zowel gemeten naar assists, als gemeten naar goals gescoord in belangrijke wedstrijden spreken de cijfers in het voordeel van Hazard. Want Eden Hazard heeft in dit seizoen al zestien maal gescoord voor Chelsea.

Daar zet Sadio Mane 19 goals tegenover, maar dat is dan wel voor een team die veel hoger staat dan Chelsea. Want het Liverpool van Mane doet mee om de hoofdprijs in een strijd tegen Manchester City. Dus als het gaat om goal scorend vermogen dan mag geconcludeerd worden dat Hazard nauwelijks voor Mane onder doet.

Het aandeel van Hazard in het totaal aantal gescoorde goals van Chelsea is 27,6 procent, en daar kan Mane slechts 22,7 tegenover zeggen. Zoals gezegd, de cijfers liegen er niet om en spreken in het voordeel van Hazard. Daar komt nog eens bij dat Eden Hazard veel harder lijkt te moeten werken door de relatief zwakkere spelers om hem heen bij Chelsea.

Hazard hardere werker dan Mane

In het geheel van dit seizoen in de Premier League heeft Sadio Mane de bal 1604 keer aangeraakt. Dat staat nog niet eens in de schaduw van het aantal beroeringen van Eden Hazard, die de bal 2400 keer heeft aangeraakt. Het is verklaarbaar, Eden Hazard staat in een wat minder team, met relatief gezien mindere spelers om zich heen. Hij moet dus harder werken voor de bal, is dient meer als teamspeler dan als goaltjesdief.

Eden Hazard heeft de bal dus 796 keer vaker gespeeld dan Sadio Mane. Dat nummer staat gelijk aan het volledige seizoen van Romelu Lukaku in 2018/2019. Eden Hazard is dus zo productief geweest als Sadio Mane en Romelu Lukaku tezamen. En dat alles in 91 minuten minder speeltijd dan Sadio Mane bij Liverpool.

Dus ook deze statistiek spreekt in het voordeel van Hazard. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het aantal assists, en dat nummer is misschien wel het belangrijkst voor een speler in de positie van aanvallend middenvelder. Want in de hele Premier League is er geen speler die het aantal van 13 assists van Hazard evenaart. En dat zegt wel heel veel gezien de enorme kwaliteit op de velden van het Britse topvoetbal.

Mane gaf slechts één maal assist

En Mane? Hoeveel assists heeft Mane gespeeld? Eén. Sadio Mane heeft er één. Slechts één maal is Sadio Mane in staat geweest een andere speler tot scoren te brengen. En dat was in een 3-0 overwinning tegen Watford, toch niet de kraker van het seizoen te noemen. Dat is hetzelfde aantal als Daniel Sturridge, of Divock Origi die nooit opgesteld staan. Gelijk aan mindere goden als Naby Keita, en minder dan verdediger Virgil van Dijk. Minder dan Xherdan Shaqiri, Jordan Henderson en Fabinho. Drie minder dan James Milner.

Met dertien assists staat Eden Hazard op gelijke hoogte met Mohamed Salah en Roberto Firmino bij elkaar opgeteld. Als je het aantal goals en assists bij elkaar optelt dan staat Eden Hazard op eenzame hoogte, twee boven de nummer twee. En die nummer twee is niet Mane. Mane is niet nummer drie of vier op deze lijst, Mane is nummer 12.

Eden Hazard is dus, als je kijkt naar de ruwe cijfers, de beste speler van de Premier League dit seizoen, en zéker waardig voor een plek in de PFA Team van het Jaar. Maar dan moet de Professional Footballers’ Association nog wel even wakker geschud worden.

Een andere associatie die zijn plasje doet over lijstjes met voetballers in het Britse professionele voetbal is de Football Writers’ Association. En je zou toch verwachten dat deze wat verder kijken dat slechts het aantal gescoorde goals. Je zou verwachten dat deze wat dieper kijken dan het oppervlakte. Wellicht een analyse maken welke speler het best in staat is zijn team naar een overwinning te brengen.

Focus ligt niet op bijdrage aan winst

Maar niks lijkt minder waar. Ook de FWA lijkt in de zak van de PFA te zijn. De focus is niet meer op de bijdrage van een speler aan zijn team, maar de focus is op de bijdrage van spelers op het eigen ego. En dan telt maar één gegeven; het aantal gescoorde goals.

In seizoen 2014/2015 won Eden Hazard de PFA POTY hoofdprijs met 14 goals en 10 assists. Die cijfers is hij dit seizoen al lang overstegen. Zijn collega’s lijken dit collectief vergeten te zijn en te hebben gestemd voor een nieuwe speler. En zo lijkt de enige merites van Mane een fris gezicht te zijn.

Eden Hazard is nog steeds de grootste speler van de Premier League en dat moet leidend zijn, ook als je een weddenschap af legt op winst van Chelsea op gratis goksites als Circus of Ladbrokes. Want dat Eden Hazard nog steeds Chelsea kan laten winnen staat vast.