Super Sunday in Jupiler Pro League

Het was een mooi weekend, want deze week stond in het teken van Super Sunday. Vier Belgische teams kwamen deze weer in Europees verband in actie, en Club Brugge, Genk, Anderlecht en Antwerp kwamen allen afgelopen zondag in actie. Ik hoop dat u er goed voor bent gaan zitten, want het was een zondag voor in de geschiedenisboeken. Hier een overzicht van de stand van zaken in de Jupiler Pro League.

Belgische clubs actief in Europa

Club Brugge mocht het zondag opnemen tegen AA Gent. Geen makkelijke opgave voor Brugge omdat ze deze week, dinsdag, al in actie kwam in de Champions League. Een onverdiende thuisnederlaag tegen Borussia Dortmund zal de sfeer in de ploeg ongetwijfeld niet ten goede zijn gekomen. Toch wist Club Brugge de boel bijeen te rapen en gemotiveerd het veld te betreden om het op te nemen tegen Gent. Deze wedstrijd werd door Club met vier tegen nul gewonnen, en dat geeft de burger in moed.

Genk speelde afgelopen donderdag thuis tegen Malmö. Geen gemakkelijke wedstrijd, toch werd er gewonnen.Trossard en Samatta waren de doelpuntenmakers voor de Belgische ploeg, die overwintering in de Europa League ongetwijfeld als doel heeft. Maar dit mag natuurlijk niet ten kosten gaan van succes in de Jupiler Pro League. Dat Genk zowel in de Europa League als in de eigen competitie kan winnen werd op de Super Sunday bewezen. Met ogenschijnlijk gemak werd met 5-2 gewonnen van Cercle.

Ook Standard kwam in actie in de Europa League. De club uit Luik mocht donderdag afreizen naar het mooie Spaanse Sevilla. Een succes was het niet, Luik werd met 5-1 afgedroogd en alleen Moussa Djenepo kwam tot scoren voor de Luikenaren. Alsof dit nog niet rampzalig genoeg was voor Standard werd er, afgelopen zondag, ook in de Belgische competitie niet gewonnen. Toegegeven, de Standard Luik trof met Anderlecht een beresterke tegenstander, maar de club uit Brugge, met titelaspiraties, had ongetwijfeld op meer gehoopt in de Jupiler Pro League.

Ook Anderlecht mocht aan de bak in het internationale toernooi van de Europa League. Tegen het Slovaakse Spartak Trnava werd, uit, niet gewonnen. De 1-0 nederlaag die in Slowakije geleden werd is niet zo erg dat deze niet meer weg te poetsen is, maar Anderlecht staat op Europees niveau nog een zware taak te wachten. Het was dan ook knap te zien hoe Anderlecht zich herpakte en tegen Standard een prima frisse en gretige indruk maakte. De overwinning in de Jupiler Pro League was dan ook zeker verdiend.

De Calsico in het AstridPark

Een Super Sunday kan niet zonder een topwedstrijd. En die kregen we voorgeschoteld afgelopen zondag in de Jupiler Pro League. In het Astridpark Stadion speelde Anderlecht thuis tegen Standard Luik. Een wedstrijd die lang naar Luik leek te gaan. Een wedstrijd die alle ingrediënten van de historische wedstrijd in zich had: mooie acties, een fantastische goal en een overwinning in blessuretijd. De beleving was daarom gigantisch, in het Astrid Park.

Anderlecht begon met maar één spits: Santini. En net die spits zat voor geen meter in de wedstrijd. En hoewel het betere van het spel had, vooral in de eerste helft, in doelpunten werd dat niet omgezet. Gevolg was dat Anderlecht kans op kans verspilde waar Standard, of eigenlijk Djenepo, wel tot scoren kwam. Net voor de rust stond Anderlecht voor een thuispubliek met één tegen nul achter, kwam het met bakken uit de hemel, en zullen de toeschouwers gewenst hebben dat ze thuis waren gebleven.

Thriller in Anderlecht

Anderlecht bleef wel aandringen, en spelers werden gewisseld net voordat het publiek begon te fluiten. Maar het beste van het spel leek er wel een beetje vanaf. Net op het moment dat ook de trainer ongerust leek te worden nam Santini een slecht weggewerkte corner op fenomenale wijze op de slof; de bal verdween in de verre hoek, een poging van de doelman van Luik om te redden was op voorhand kansloos. En zo stond ineens het stadion weer in vuur en vlam. Zat er dan toch wat in het vat?

Sanneh speelde al de hele wedstrijd in het paars-wit tenue van Anderlecht een uitermate matige wedstrijd. Niet goed genoeg voor een aankoop van acht miljoen, zal menig fan op de tribune gedacht hebben. Maar het was wel deze Sanneh die in de laatste minuut van de blessure tijd Anderlecht de overwinning bezorgden. Anderlecht won voor het eerst in vijf wedstrijden weer eens, houdt de drie punten thuis en staat nu derde in de stand van de Jupiler Pro League. Een prima avond voor paars-wit.

Ondertussen is de coach van Standard Luik, Michel Preud’homme naarstig op zoek naar het juiste recept voor winst met zijn ploeg. Door het verlies in en tegen Anderlecht staat de ploeg uit Luik nu op de achtste plaats, ver beneden de doelstelling die men zich bij Standard ongetwijfeld gesteld heeft. Stadgenoot Cercle Brugge, nog nat achter de oren als het gaat om ervaring in de Jupiler Pro League, mocht het opnemen tegen KRC Genk, Genk had niet veel moeite met onlangs gepromoveerde Cercle.

Racing Genk nog ongeslagen

Racing Genk blijft met de eenvoudige overwinning ongeslagen en heeft zo koploper Club Brugge nog goed in het vizier. Gaat dit gat geslecht worden door Genk? Club Brugge steekt in prima vorm en bewees dat afgelopen zondag, op Super Sunday door AA Gent met 4-0 te verslaan. Geld inzetten op winst in de Jupiler Pro League op één van de vele gratis goksites als Unibet en Ladbrokes? Zet dan vooral geld in op Club Brugge.

Onderaan de lijst mocht hekkensluiter en rode lantaarn Excel Mouscron het opnemen tegen Lokeren, die toch ook maar op de veertiende plaats staat. Een prima kans dus om eens van die laatste plaats te komen, het gat met Waasland-Beveren is immers maar drie punten. Maar tegen Lokeren werd niet gewonnen, en verder dan een gelijkstand kwam Excel niet. Het zal in deze competitie meer nodig hebben dan af en toe een puntje wil het van die laatste plaats geraken. Er ligt nog een groot deel competitie voor ons, we gaan het zien.