Solari opvolger Lopetegui bij Real

Real Madrid verloor met 5-1 van Barcelona de laatste edito van El Clasico moest Real het onderspit delven, de uitslag loog er niet om. Maar het is niet alleen het verlies tegen de grootste concurrent, Real Madrid staat in La Liga op de negende plaats en dat is ver onder de verwachtingen van het management, spelers, supporters en sponsoren. Dan schreeuwt iedereen om verandering en doen de hoge heren van de clubleiding wat ze altijd doen; de coach naar de slachtbank. Exit Julen Lopetegui

Slecht resultaat, coach weg

Het is altijd hetzelfde liedje. Een soort van kortdenkend nihilisme: niet zoeken naar onderliggende problemen maar simpelweg de trainer de laan uit sturen. Het mag de wenkbrauwen niet meer doen fronsen. Het is ook eigenlijk niet zo heel vreemd; als je de structuur binnen de club, of het slechte aankoop en verkoop beleid van de club de schuld geeft dan geef je, als voorzitter, jezelf de schuld. De voorzitter is daar immers verantwoordelijk voor. Nieuwe spelers aantrekken kan niet want de transfer periode is gesloten. En dan zit er nog maar één ding op: weg met de coach.

Het hing al in de lucht maar sinds zondag weten we het eigenlijk pas echt zeker. Julen Lopetegui mag zijn koffers pakken. Sterker nog, er is al een vervanger aangewezen. Volgens de krant Standard Sport heeft club voorzitter Florentino Perez Chelsea manager Antonio Conte aangewezen om het gat te vullen. De voormalig coach van het nationale elftal zou het avontuur in Spanje wel zien zitten, en het management van Real dacht daar niet anders over. De spelersgroep was echter minder tevreden.

Veto van spelersgroep

De deal was al zo goed als rond. De grote kranten brachten het als een feit. Antonio Conte de nieuwe coach van Real. De komst van de Italiaan naar de club stuitte echter op behoorlijke weerstand van enkele belangrijke spelers. En hoewel vooral na de afgang in Barcelona de wisseling van de coaches een gegeven leek lijkt de komst van Conte nu op losse schroeven te staan.

Er waren enkele belangrijke spelers die zich negatief uitgelaten hebben over Conte, Sergio Ramos was daar één van. Het gevolg hiervan is dat het voorzitterschap heeft afgezien Antonio Conte naar Madrid te halen en lijkt te opteren voor een interim management onder leiding van Santiago Solari. Solari is nu coach van het B-team van Real Madrid en lijk de veiligste optie. Gaat deze trainer het seizoen mogen volmaken of zal hij eerder afgelost worden, en door wie?

Het was net na de wedstrijd tussen Barcelona en Real Madrid. Een klassieker die kansloos is verloren door Real Madrid. De Madrilenen hadden net gedoucht, zichzelf bij elkaar gepakt, en met de haren nog nat mochten ze de pers te woord staan in de zogenaamde mixed zone. Hier werd Sergio Ramos gevraagd naar zijn mening over coaches die met harde hand regeren. Zijn reactie: “Respect moet je verdienen, niet opleggen. We kennen de coaches met wie we gewonnen hebben. En die laten ons zien dat soms beleid in de kleedkamer belangrijker is dan tactische kennis.” Sergio Ramos noemde geen namen maar voor de goede verstaander is het duidelijk; hij had het over Antonio Conte.

Solari slechts twee weken interim coach

Vijf van de laatste zeven wedstrijden werden niet gewonnen, Julen Lopetegui moet weg, Conte is geen optie, en Solari mag maar twee weken interim coach zijn. Het kan blijkbaar niet anders dan ingewikkeld zijn. Want volgens de regels van La Liga moet een interim coach na twee weken aan het roer te staan een langer contract aangeboden krijgen. De Argentijn Solari zou dus zomaar de coach kunnen zijn die het seizoen met Real Madrid vol gaat maken.

Real Madrid lijk in alles een club in verval. En dat komt vooral doordat het niet in staat is de juiste mannetjes op juiste plaatsen te krijgen. Was het het vertrek van golden boy Cristiano Ronaldo die het verval inzette? Het lijkt in ieder geval het symbolische begin te zijn van het hellend vlak waarop de club zich bevindt. Want er kwam eigenlijk niemand voor Ronaldo in de plaats. Mauricio Pochettino, Massimiliano Allegri, Jurgen Klopp en Joachim Low zagen allen de bui wel hangen – zonder Ronaldo geen scorend vermogen ergo slechte resultaten ergo een coach die wordt geslachtofferd –  en bedankten voor de eer.

Echter, niks staat nog vast. Het vertrek van Julen Lopetegui is nog gebaseerd op speculaties. Wanneer weten we dan meer? Op woensdag staat er een wedstrijd op de agenda tegen Melilla in de Copa del Rey. Hiervoor zal dinsdag een mediamoment plaatsvinden, voorafgaand aan deze wedstrijd. Wie zal hier ten tonele verschijnen? Zal Solari zich bekend maken als nieuwe hoofd coach? Of schuift, alsof er niets aan de hand is, gewoon weer Julen Lopetegui aan tafel met de pers?

Ronaldo vertrokken vanwege Perez

Het is geen beste week voor Real Madrid voorzitter Florentino Perez. Eerder werd zijn voordracht voor de vervanging van Julen Lopetegui weggestemd door vedette Sergio Ramoz, later kwam Cristiano Ronaldo met de onthullin te zijn vertrokken vanwege voorzitter Florentino Perez. In een interview met France Football liet de wereldster optekenen: “Hij zag me slechts als een zakenpartner. Dat weet ik zeker. Wat hij me zei kwam nooit uit het hart. Ik merkte binnen de club, en vooral bij de voorzitter, dat ze mij niet langer op dezelfde manier zagen als in het begin. In de ogen van de voorzitter was ik niet langer onvervangbaar. Toen ben ik gaan nadenken over vertrekken.”

Ondertussen heeft ook de vader van Lopetegui een duit in het zakje gedaan over de stand van zaken bij Real Madrid. Zijn grootste grief: zijn zoon had geen kans na het vertrek van Ronaldo en het mislopen van Neymar. En daar heeft hij natuurlijk een punt. Want Ronaldo is goed voor zo’n vijftig doelpunten per seizoen, en zijn vertrek slaat dan natuurlijk een gigantisch gat in de statistieken. En dat is iets om bij stil te staan als je een weddenschap af wilt sluiten op winst van Real Madrid in La Liga of Champions League op gratis goksites als Ladbrokes of Bet777.