Postuum: Emiliano Sala, vechtlust voor talent

“Hallo, mijn broers, hoe is het met je? Man wat ben ik moe. Ik was net in Nantes, dingen aan het regelen. Dingen, dingen, dingen, en dat houdt niet op, houdt niet op, houdt niet op. Hoe dan ook jongens, ik zit in een vliegtuig en het voelt alsof het uit elkaar valt. Ik ben onderweg naar Cardiff, het is idioot, we beginnen morgen, training in de middag met mijn nieuwe team… we zien wel wat er gebeurt. Hoe is het met jullie, alles goed? Als jullie over anderhalf uur nog niks van me gehoort hebben…ik weet niet of ze iemand gaan sturen om me te zoeken want ze zullen me niet vinden, maar jullie weten het in ieder geval. Man wat ben ik bang.” De laatste woorden van Emiliano Sala.

Debuut voor Bordeaux

Sala groeide op in Argentinië en speelde al in zijn jeugd als aanvaller in het Zuid-Amerikaanse land. Na een korte periode in de regionale leagues van Portugal begon Sala zijn professionele carriere in Frankrijk bij Bordeaux. Zijn debuut vond plaats in februari 2012. Heel makkelijk ging het begin van zijn voetbalcarriere echter niet. Emiliano Raúl Sala Taffarel kon maar moeilijk een basisplaats in het eerste team van Bordeaux verzekeren.

Hierdoor werd Sala al snel uitgeleend aan Orléans dat uitkomt in de Championnat National, en later in de Ligue 2 voor Niort. Zijn spel in de lagere klassen was uitstekend te noemen, en in zijn jaren in de Championnat National en Ligue 2 scoorde hij 39 keer.

Door dit prima optreden mocht Sala terugkeren bij zijn voormalig broodheer Bordeaux, waar hem een meer prominente plaats beloofd was. Opnieuw kwam Emiliano Sala slecht uit de verf, en opnieuw werd hij uitgehuurd, dit maal aan Caen in de Ligue 1.

Succesvol bij Nantes

In 2015 mocht Sala opnieuw verhuizen. Hij tekende bij Nantes op een permanente basis. Voor deze club mocht Sala honderd wedstrijden spelen, waarin hij bewees over scorend vermogen te beschikken. Zijn debuut voor de Franse club levered hem een 1-0 overwinning op Guingamp op, zijn eerste goal scoorde Sala op 5 december 2015 in een 1-1 gelijkspel tegen Ajaccio.

Al in 2016 was er vraag uit Groot Brittanië voor de aanvaller uit Argentinië. Wolverhampton Wanderers boden drie miljoen pond, het kon de clubleiding van Nantes niet verleiden. Het eerste seizoen bij Nante sloot Emilio Sala af als club topscorer, al zou hij maar zes keer scoren.

Ook het volgende seizoen mocht Sala zich topscorer noemen. Hij scoorde twaalf goals voor Nante in de Ligue 1, het hoogste aantal goals door één speler sinds Olivier Monterrubio in 2000-2001. Ook in het volgende seizoen, 2017-2018, scoorde Sala twaalf keer, en weer leverde hem dat de titel club topscorer op. Drie op een rij, de Argentijn zat op rozen.

In het begin van het nieuwe seizoen 2018-2019 viel Sala uit de gratie bij de nieuwe manager Miguel Cardoso. Deze had een voorkeur voor Kalifa Coulibaly in de aanval. Er kwam een aanbod van het Turkse Galatasaray, op de laatste dag dat de transfer window nog open was. Die deal ketste af, maar dat zou voor Sala niet ongunstig uitpakken.

Gelijke stand met Kylian Mbappe

Als invaller mocht Sala nog twee wedstrijden spelen, beide keren scoorde hij. Het zou hem opnieuw een basisplaats opleveren, blijkbaar was de mening van coach Cardoso bijgedraaid. Het zou echter niets uithalen, de coach werd in oktober ontslagen. Vahid Halilhodzic werd aangewezen als de nieuwe coach van Nantes.

In de eerste wedstrijd onder de nieuwe coach zou Sala stralen. Op 20 oktober 2018, thuis tegen Toulouse, scoorde Sala een hat-trick, hij alleen was verantwoordelijk voor drie  goals in de wedstrijd die Nantes met 4-0 zou winnen, en ging de boeken in als enige Nantes speler die een hat-trick wist te scoren in een Ligue 1 wedstrijd sinds Mamadou Diallo in februari 2006 (tegen FC Sochaux-Montbeliard. Eind oktober werd Sala uitgeroepen tot Ligue 1 speler van de maand, hij scoorde die maand vier keer in drie wedstrijden.

Ook in december deed Sala het uitstekend. Hij stond, gemeten in aantal doelpunten, zij aan zij met het Franse top talent Kylian Mbappe. Zijn aandeel in de 3-2 winst op Olympique Marseille was groot, eindelijk leek Emiliano Sala zich in de top van het Franse voetbal te nestelen.

Voor recordbedrag naar Cardiff

Hierdoor mocht Sala in januari 2019 opnieuw verhuizen, naar Cardiff City dit keer. Het bedrag dat Nantes voor hem ontving was 18 miljoen euro, een recordbedrag voor de club uit Wales. Met verlangen werd uitgekeken naar de komst van Sala, want de Bluebirds uit Cardiff konden alle hulp gebruiken in hun strijd voor handhaving in de Premier Ligue. En voor Sala betekende een verhuizing naar Cardiff deelname in één van de beste competities ter wereld. Een logische stap.

De deal was rond op 19 januari 2019, en Sala mocht vertrekken naar de hoofdstad van Wales op een contract van drie en een half jaar. Cardiff legde een record bedrag voor de aanvaller neer, het voormalig record stond op naam van Gary Medel. Ook Bordeauz zou de overgang van Sala naar de Premier League geen windeieren leggen. Door een sell-on clausule mocht Bordeaux vijftig procent van het transfergeld op de rekening bijschrijven.

Het was niet alleen Cardiff die het had voorzien op Sala, nog meer geld werd geboden door een club in de Chinese Super League. Het zou Sala zelf zijn die liever verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk en daarmee het Chinese bod af sloeg. Het sterrenbal van de Britse Premier League was niet te weerstaan.

Het vliegtuigje waarin Sala op weg was naar zijn eerste training in Cardiff stortte neer voor de kust van het kanaaleiland Alderney op 21 januari 2019. Het Piper Malibu vliegtuigje was te licht voor het slechte weer. De zoektocht naar het wrak was moeilijk door het slechte weer, en de eerste drie dagen van zoeken leverde niks op. Pas op 3 februari werd het vliegtuigje met daarin het lichaam van Emiliano Sala gevonden. Het zou nabestaanden in ieder geval zekerheid bieden.