Simona Halep wint haar eerste Grand Slam in Parijs

Nummer één van de wereld, Simona Halep, won eindelijk haar eerste Grand Slam titel door Sloane Stephens te verslaan op Roland Garros. De Roemeense kwam knap terug van haar achterstand, en won zo eindelijk een grote finale, na de vorige drie Grand Slam finales te verliezen.

Halep won de partij in 3-6 6-4 6-1. Al twee keer eerder stond Simona Halep in de finale van de French Open, in 2014 verloor ze van Maria Sharapova, en in 2017 verloor ze de finale tegen Jelena Ostapenko. Dit jaar verloor Simona Halep ook de finale van de Australian Open tegen Caroline Wozniacki.

Halep ontspannen naar finale

Simona Halep gaf voorafgaand aan de finale al aan dat ze ontspannen naar het toernooi toeleefde, en dat ze geen druk voelde haar eerste Grand Slam te winnen. Het publiek, echter, leek wel degelijk naar een zege van Halep uit te kijken. De Roemeense nummer één van de wereld liet zich daardoor niet van de wijs brengen en bleef knap overeind ondanks de druk die op haar schouder rustte. Simona Halep begon de wedstrijd als favoriet, maar kon die status vooral in de eerste set niet waarmaken. Sloane Stephens, die doorgaans beter presteert op hard-court dan op gravel, trok de eerste set naar zich toe. Het was absoluut niet zo dat Halep slecht speelde, het spel van Stephens in de eerste set was ronduit subliem te noemen.

In de tweede set trok Halep vier games op rij naar zich toe, en dat was dan ook het moment dat het tij leek te keren voor de nummer één van de wereld. Met de winst van de tweede set door Halep stond de stand weer gelijk, al had Halep het psychologische voordeel van de goedgemaakte achterstand. Dat leek ook de aanwezige Roemeense achterban te beseffen, die als één man achter de tennisster ging staan. Met die steun in de rug kon Halep in de derde set een 4-0 voorspron opbouwen, deze voorsprong behield ze en ze serveerde de wedstrijd uit met een 6-1 laatste set.

Stephens begint erg sterk

Dat Sloane Stephens door drong tot de finale van de French Open Roland Garros kwam voor menig liefhebber als een verrassing. Stephens is geen klei-specialist en kwam nog nooit verder dan de vierde ronde op toernooi. Vijf van de zes grote overwinningen van Sloane Stephens behaalde ze op hard-court. Haar belangrijkste winst, die van de US Open, haalde ze ook op hard-court. Echter, de resultaten van de Amerikaanse wijzen er op dat Stephens een completer tennisster aan het worden is die op meer ondergronden uit de voeten kan. Stephens is door het behalen van de finale van Roland Garros op de wereldrangijst gestegen naar plaats vier. Dat is een hele prestatie gezien de plek waar ze vandaan kwam. Een voetblessure hield de Amerikaanse bijna een jaar aan de kant, en haar plaats op de ranglijst zakte naar 957. Des te knapper was de finaleplaats voor Stephens, al kreeg op Roland Garros relatief gemakkelijke opponenten.

Dat de Amerikaanse zich na een jaar van blessurleed naar de finale wist te slaan kwam vrij onverwacht. En juist met een dergelijke onverwachte uitslag kan door sportliefhebbers veel geld worden verdiend op gratis goksites. Op wedonline.be ziet u een overzicht van de beste gratis gok websites van het moment. Hier kunt u een weddenschap aangaan, genieten van de spanning, en nog geld verdienen ook!

Kenners verwachtten een baseline gevecht tussen Halep en Stephens op de French Open. En dat gevecht kwam er. Het goede voetenwerk van Stephens maakte dat de Amerikaanse elke bal van Halep kon beantwoorden. Hierdoor werd de Roemeense gedwongen fouten te maken en kon Stephens de set naar zich toe trekken. Maar dit spel vergde veel van de conditie van de nog maar pas herstelde Stephens, en de Amerikaanse kon in het vervolg van de wedstrijd niet dezelfde nauwkeurigheid laten zien. Halverwege de tweede set sloeg Stephens een dubbele fout en ging het momentum naar de Roemeense. “Het is niet de prijs die ik wilde, maar ik ben toch tevreden met mijn tweede plek. Mijn felicitaties gaan naar Simona, als ik moet verliezen, dan het liefst van de nummer één van de wereld.

De kwaliteit die Stephens op de mat legde in de eerste set is onweerlegbaar. Zelfs de nummer één van de wereld, die op haar favoriete ondergrond speelde, had geen antwoord op het spel van Sloane Stephens in de eerste set. Halep verklaarde na afloop dat ze weigerde te paniekeren, en dat ze zag dat langzaam maar zeker Stephens de moed begon te verliezen. Dat gaf moed, en langzaam maar zeker pakte Halep het initiatief. Het zou de weg zijn naar haar eerste Grand Slam titel.

Veranderde tactiek

De sleutel voor het success van Halep lag in haar eigen geloof de finale te kunnen winnen. Halep dwong zichzelf te ontspannen, te genieten en zicht niet te veel zorgen te maken over het verliezen van weer een Grand Slam finale. “Toen begon ik games te winnen, dat was vorig jaar ook zo. Toen kwam ik een set en een break op voorsprong tegen Ostapenko, en toen verloor ik de wedstrijd. Dus ik zei tegen mezelf; er is een kans om terug te komen en te winnen, ik geloofde daar in en mijn spel werd meer ontspannen. Dat stelde me tot meer in staat op de court, en daarom kon ik winnen.”

Halep keerde het momentum door een verandering in tactiek, de rallies te verlengen, en minder fouten te maken en zo Stephens te dwingen harder te werken in de rallies. Toen Halep dichterbij kwam, werd Stephens passiever en begon ze met minder kracht te serveren. Zo dwong Halep Stephens tot fouten op haar eigen service, waar Stephens in de eerste set nog 77 procent van haar servicebeurten won, was dat in de tweede en derde set nog respectievelijk 43 en 44 procent. En het is vooral deze verandering die het verschil heeft gemaakt in de finale van Roland Garros.