Surfen wordt de officiële sport van de staat Californië

Afgelopen week tekende de gouverneur van de Amerikaanse staat California een nieuwe wet die surfen de officiële sport van de Gouden Staat maakt. Hiermee worden de lange geschiedenis van het rijden op de golven van zee in en de moderne invloeden die de sport heeft op het leven in California geëerd.

Niks representeert de Californische droom beter dan het surfen volgens het Californische parlement. Een van de medeopstellers van de wet, Al Muratsuchi is verschrikkelijk blij dat de staat de sport op deze manier een podium kan bieden. De nieuwe wetgeving kwam op het bureau van de gouverneur terecht en werd in januari voor het eerst ingediend. Veel medeondertekenaars van de wet zijn zelf fervent surfer en er mee opgegroeid. Dat het nu de officiële sport is van de staat geeft aan hoeveel impact surfen heeft op het dagelijks leven van mensen in Californië en het leert mensen om de prachtige kustlijn van de staat extra te waarderen.

Een lange geschiedenis

Gezien de wederzijdse invloeden van California en het surfen kun je je afvragen waarom het nog zo lang heeft geduurd voordat de sport officieel de staatssport werd. Surfers hebben namelijk voor de afgelopen 130 jaar al genoten van de perfecte golven langs de gehele kustlijn van de staat. De eerst golven in California werden bereden in juli 1885. Een trio van Hawaiaanse prinsen, David Kawananakoa, Edward Keli‘iahonui en Jonah Kuhio Kalaniana‘ole, peddelden uit de San Lorenze rivier mond en schreven daarmee geschiedenis.

In 1912 maakte Duke Kahanamoku zijn eerste reis van Hawaii naar California, waarmee hij de sport van de Koningen deelde met de wereld in de geest van Aloha. Het duurde niet lang voor dat de eerste pioniers zich begonnen te verzamelen op plekken zoals Palos Verdes en San Onofre. De populariteit van de sport bleef groeien en momentum behouden door de jaren ’30 en ’40 en met het arriveren van de jaren ’50 was surfen een niet te missen bezigheid op de Californische stranden. En nu, het zal niet lang meer duren voor we ook op de surfsport kunnen gokken op gratis goksites als Unibet, Circus en Bet777.

De populariteit van het surfen groeit

De publicatie van de inmiddels beroemde roman, Gidget: het kleine meisje met grote ideeën zorgde ervoor dat het doorsnee Amerikaanse publiek een eerstehands inkijkje kreeg in het Boheemse leven van de eerste surfers in Malibu. Het boek en de verfilming ervan in een baanbrekende Hollywood productie maakte de sport immens populair en bekender dan ooit bij het grote publiek. Nog geen 10 jaar later, in 1964 gaf Bruce Brown de film De Eindeloze Zomer uit. De film speelde in uitverkochte zalen in heel de Verenigde Staten en is grotendeels verantwoordelijk voor het romantische karakter dat surfen heeft gekregen in films en series.  Het is een ideaalbeeld waar we maar al te bekend mee zijn tegenwoordig. Beide films hebben ervoor gezorgd dat de surfsport nieuwe hoogten kon bereiken en tot op de dag van vandaag een grote invloed heeft die tot ver buiten Californië en Hawaii reikt.

De surfindustrie reikt steeds verder

Rond dezelfde tijd als dat deze films uitkwamen, was er een groep die zichzelf de Dana Point maffia noemde, die er hun werk van maakten om rond te komen van de verkoop van surfborden. Ze kwamen uit de Orange County en hadden een neus voor ondernemerschap en maakten korte surf broeken en andere surf-gerelateerde outfits. Gorden ‘Grubby’ Clark vond zo de perfecte formule om surfplanken glad te blazen. Daarna waren er anderen zoals Dale Velzy en Hoby Alter die lichtere schuim en glasvezel planken produceerden – die gretig aftrek vonden onder de beroemde surfers die er de show mee maakten op de beroemde Californische stranden.

 

Ondertussen publiceerde fotograaf en artist John Severson het tijdschrift SURFER Magazine in 1960. Deze publicatie zou later bekend worden als de bijbel van de surfsport omdat het bol stond van de iconische foto’s en tijdloze artikelen. In Capo Beach begonnen de broers Walter en Philip ‘flippy’ Hoffman het familiebedrijf over te nemen en creëerden de mooiste stoffen om surf outfits van te maken. Hun producten werden geleverd aan de grootse surfmerken.

Vandaag de dag blijven Dana Point en San Clemente prominente plekken voor jong surf talent om zich te laten spotten. Op deze stranden vind je ook de nieuwste ontwerpen van surfkleding en surfplanken. Dat surfen nu de officiële sport van California is geworden zal deze activiteiten zeker een impuls geven en het surf imago nog hipper maken dan het al was. Het zal een broedplek blijven voor non-profit organisaties die zich met deze tak van sport bezighouden, en veel populaire surfmerken hebben een vestiging in deze regionen. Lower Trestles is een van de stranden met de hoogste golven waarop surfers de meeste uitdaging kunnen vinden. Niet alleen in California maar in de hele wereld, terwijl San Onofre een plek blijft waar het surfen als lifestyle elke dag wordt beleefd en waar je de longboard stijl kunt vinden.

Een nieuw hoofdstuk

Tot nog toe is de komst van de drie prinsen uit Hawaii naar California op een plak geen slechte start gebleken voor de sport die nu over heel de wereld wordt beoefend en nu geclaimd is door de staat California als officiële sport van deze staat. Er breekt nu een hele nieuwe periode aan in de 130 jaar oude geschiedenis van de surfsport.

In de wet wordt die pasgeleden is aangenomen wordt deze geschiedenis ook erkend. Er staat in genoemd dat de sport in eerste instantie uit Polynesië naar de staat is gekomen. Toch heeft heel Californië deze iconische sport omarmt. De 1,100 mijl lange kustlijn draagt ongetwijfeld bij aan dit succes. Californië heeft een Hall of Fame speciaal voor surfers, een internationaal surfmuseum en het Californische surfmuseum de ruimte gegeven om zich te ontplooien in de staat. Tevens is het de plek waar het internationale surffestival jaarlijks plaatsvindt, even als de US Open voor het surfen, de Mavericks Big Wave Surf Contest en de Founders’ Cup of Surfing.

De Beach Boys, geboren en getogen in de staat hadden al reeds succes met Surfin USA, Surfer Girl en Surfin’ Safari. De surfcultuur rijkt naast film en tijdschriften dus ook door tot in de muziek in de 20ste en 21ste eeuw. De nieuw aangenomen wet stelt California centraal in deze wereld industrie die zich vormt rondom de surfsport en blijft doorgaan met de het innoveren van de sport. Het wetsuit en de surf weersvoorspelling zijn beide uitgevonden in de staat. De industrie staat garant voor 6 miljard dollar jaarlijks, en verdient zowel aan de kleding en andere surfbenodigdheden als aan toerisme en recreatie op de stranden zoals de verhuur van surfplanken.