De Ronde van Frankrijk is een zeer bekende jaarlijkse wedstrijd voor wielrenners en loopt over meerdere dagen. De wedstrijd bestaat al sinds 1903. Twee medewerkers van het Franse tijdschrift L’Auto, Henri Desgrange (hoofdredacteur) en Georges Lefèvre (journalist), liggen aan de basis van deze belangrijkste wielerwedstrijd. De mannen kwamen op het idee een tijdrit door Frankrijk te organiseren toen ze in 1895 wielrenner Jean Marie Corre een aluminium fiets zagen uittesten doorheen bekende plaatsen in Frankrijk. Sindsdien wordt de wielerwedstrijd jaarlijks herhaald.
De huidige Ronde van Frankrijk en tevens 104e editie start op zaterdag 1 juli 2017 in Duitsland. De wedstrijd duurt tot zondag 23 juli 2017 en eindigt in Frankrijk. Het startschot van de Ronde wordt in Düsseldorf gegeven. Op 2 juli rijden de wielrenners door naar België. Op dag 3 rijden de wielrenners vanuit Verviers richting Frankrijk. Vervolgens gaat de tocht verder langs de Vogezen, de Jura, de Pyreneeën, het Centraal Massief en de Alpen. Dan volgt de tijdrit in Marseille. De Ronde wordt afgesloten met een klassieke sprint op de Champs-Elysées te Parijs.
Extra speciaal aan deze Ronde is dat voor het eerst sinds 25 jaar de vijf belangrijkste bergketens van Frankrijk bij de Ronde worden betrokken. Er zijn dit jaar maar 36 tijdritkilometers. Ook zijn er slechts 3 aankomsten op een bergtop gepland. Nog bijzonder is dat op 14 juli, de dag waarop de Fransen hun nationale feestdag vieren, de kortste etappe sinds 30 jaar wordt georganiseerd. De afstand van deze etappe bedraagt 100 km. De afstand is overbrugbaar maar het zal loodzwaar zijn voor de wielrenners. De wielrenners zijn alvast gewaarschuwd.
Een aantal wielrenners hebben tijdens de Ronde van Frankrijk geschiedenis geschreven. Het betreft klinkende namen als Jacques Anquetil (Frankrijk), Bernard Hinault (Frankrijk), Eddy Merckx (België) en Miguel Indurain (Spanje). Deze wielrenners hebben elk 5 keer de overwinning van de Ronde van Frankrijk op hun naam geschreven. Dat is een eervolle prestatie. Lance Armstrong (Amerika) won de Ronde wel 7 keer. Helaas haalde hij later op een negatieve manier het wereldnieuws. Door het gebruik van verdovende middelen werden zijn tourzeges immers geannuleerd.
De namen van de volgende wielrenners vallen dit jaar op: Andre Greinel, Marcel Sieberg, Adam Hansen, Tiesj Benoot en Thomas De Gendt. Greinel is afkomstig van Duitsland en is actief als wielrenner voor Lotto Soudal. Hij slaagde er al in 11 etappes in de Ronde van Frankrijk te winnen. Sieberg heeft net als Greinel ook de Duitse nationaliteit. Hij rijdt eveneens voor Lotto Soudal. Sieberg werd al Duits kampioen in zijn hoedanigheid als nieuweling. Hansen is een Australiër en werkt ook voor Lotto Soudal. Tussen 2012 en 2016 reed hij drie grote rondes uit: die van Italië, Frankrijk en Spanje. Deze resultaten zeggen veel over de kwaliteiten van de wielrenner.
Benoot is een Belg in dienst van Lotto Soudal. In 2015 eindigde hij als nieuwkomer bij de profs op de vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen. De Gendt is eveneens afkomstig uit België en opgenomen in de ploeg van Lotto Soudal. In 2011 won hij de openingsetappe Parijs-Nice. Na Frank Vandenbroucke in 1998 was De Gendt de eerste Belg die de gele leiderstrui mocht aantrekken bij de openingsdag. Alle vijf eerder vermelde wielrenners, Greinel, Sieberg, Hansen, Benoot en De Gendt, zijn erin geslaagd op internet en tijdens het wielrennen de aandacht naar zich toe te trekken.
Elke wedstrijd heeft zijn eigen wetten en regels. Zo is dat ook het geval met de Ronde van Frankrijk en het daarbij horende klassement. De Ronde van Frankrijk werkt met truien en rugnummers om goede wielerprestaties in de kijker te zetten. De gele trui duidt de leider van het algemeen klassement aan. Dat betekent dat deze wielrenner de beste tijd heeft, rekening houdend met alle etappes van de Ronde. De groene trui mag gedragen worden door de leider van het puntenklassement. Aan het eind van elke etappe kunnen de wielrenners punten verzamelen. Aan de Ronde zijn ook heel wat geldprijzen verbonden. Er wordt dus niet voor niets gereden.
De bolletjestrui is weggelegd voor de beste wielrenner in het bergklassement. Deze wielrenner is het meest succesvol op de top van de beklimmingen tijdens de Ronde. De witte trui ten slotte is voor de eerste wielrenner in het jongerenklassement. Daartoe behoren wielrenners met een leeftijd onder de 25 jaar. Verder dragen de wielrenners ook rugnummers. Een rood rugnummer betekent dat deze wielrenner zich de dag voordien het sterkst toonde in de techniek van het aanvallen. Met een geel rugnummer en een gele helm onderscheiden zich de wielrenners die deel uitmaken van de leidende ploeg in het ploegenklassement.
De Ronde van Frankrijk staat in Frankrijk bekend als de ‘Tour de France’, ook wel afgekort de ‘Tour’. Aan deze wiederwedstrijd nemen enkel mannelijke wielrenners deel. Ooit was er echter ook een variant voor de vrouwelijke wielrenners. Van 1984 tot 2009 was er ook een Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Die had de naam ‘La Grande Boucle Féminine Internationale’ of de kortere versie ‘Le Tour Féminin’. Leontien van Moorsel, afkomstig uit Nederland, won de prestigieuze wielerwedstrijd in 1992 en 1993.
Mogelijke winnaar editie 2017.
De Brit Christopher Clive Froome die in 2016 de Ronde van Frankrijk beheerste, maakt veel kans ook in 2017 een sterke impact te maken. In het verleden won hij de Ronde van Frankrijk al drie keer. Een sterke concurrent vormt de Columbiaan Nairo Alexander Quintana Rojas. Hij behaalde de tweede plaats in de Ronde van Frankrijk in de edities 2013 en 2015. Andere namen die circuleren zijn die van de Fransman Romain Bardet, de Australiër Richie Porte en de Spanjaard Alberto Contador. Die laatste presteerde het om op de leeftijd van 25 jaar drie grote rondes op zijn naam te schrijven: de Italiaanse Giro, de Franse Tour en de Spaanse Vuelta. De editie van de Ronde van Frankrijk belooft alvast spannend te worden. Moge de beste wielrenner de prestigieuze wielerwedstrijd winnen!