LeBron James ster van de play-offs

Einde van het spel, de Cleveland Cavaliers versloegen de Toronto Raptors in de playoffs, Lebron James doet zijn shirt uit en loopt naar de kleedkamers. Onderweg stopt hij nog even voor zijn beide zoons, die geduldig gewacht hebben om een balletje met pappa te gooien. Kinderspel, net als de wedstrijd tegen de Raptors voor Lebron James kinderspel was.

Four-game sweep dankzij James

James beëindigde Toronto’s seizoen voor het derde seizoen op rij met een zogenaamde four-game sweep; vier overwinningen op een rij. In de derde van die duels scoorde Lebron James eigenhandig 43 punten en de laatste van de vier duels wonnen de ‘Cavs’ met 128 – 93, afgelopen maandag. Cleveland is ijzersterk dit naseizoen en een groot deel van het succes is toe te schrijven aan de uitstekende vorm van de beste basketballer van dit tijdperk; LeBron James.

Toronto lijkt maar niet te kunnen winnen van de Cleveland Cavaliers, wat ze ook doen. De hele tactiek van het team uit Toronto is overhoop gegooid, iedere speler is al een keer gewisseld, maar het lijkt niet te mogen baten. De overwinning van afgelopen maandag was de tiende overwinning van Cleveland op Toronto op een rij. De beste speler van Cleveland, LeBron James, is onoverwinnelijk. Als hij niet in het veld aan het spelen was stond hij aan de zijlijn te dansen.

Raptors niet goed genoeg

Zo makkelijk als de Calvaliers het in deze ronde hadden tegen de Toronto Raptors, zo moeilijk had de ploeg uit Cleveland het eerder tegen Indiana, toen er zeven wedstrijden nodig waren om de Raptors uit te schakelen. Maar volgens James was ook de Raptors een tegenstander van formaat: “Ze hebben een goed gebalanceerd team dit jaar. Ze hebben een goed team gebouwd dat het goed kan doen in de play-offs. Ik had het gevoel dat we aan de Raptors een flinke kluif gingen hebben.” Liet James optekenen over het team dat hij bijna in zijn ééntje uitschakelde. De Raptors waren nog steeds niet goed genoeg om door te gaan naar de finale. Niet goed genoeg om het grootste succes uit de geschiedenis te evenaren.

De Cleveland Cavaliers hebben nu even respijt tot ze het op mogen nemen tegen de Winnaar van andere halve finale, die van Boston tegen Philadelphia. Naast een hoofdrol voor LeBron James waren er ook grote rollen gespeeld door Kevin Love en J. R. Smith, met respectievelijk 23 en 15 punten. Bij Toronto waren rollen weggelegd voor Jonas Valanciunas, hij scoorde 18 punten en voor Kyle Lowry met 10 assists. De dominantie van de Cavs leidde duidelijk tot frustratie bij de spelers van Toronto en resulteerde in het wegsturen van Toronto’s all-star DeMar DeRozan na een overduidelijke overtreding.

“Ze waren gretiger dan wij,” zei Valanciuas na de wedstrijd. “Dat is alles, het was allemaal slechts mentaal. Het was niet hun basketbal dat ons het meest pijn deed. We wilden echt wel winnen, dat was het niet, het was de pure frustratie waardoor we ons hoofd verloren.”

De Cleveland Cavs hebben nu de finale van het Oost district bereikt na een aanvankelijk moeilijke start van de play-offs, waarin ze bijna uitgeschakeld werden door de Pacers.

Cavaliers speelt sterkste wedstrijd van play-offs

James arriveerde in de Quicken Loans Arena drie uur voor het begin van de wedstrijd tegen Toronto met een baseball pet op waarop te lezen was ‘don’t trip’, niet struikelen. Als deze boodschap voor zijn medespelers bedoeld was, dan is de boodschap zeker overgekomen. De Cavs struikelden niet en hadden één van hun beste wedstrijden van de play-offs. De eerste en derde wedstrijd tegen Toronto werden met, opgeteld, slechts drie punten verschil gewonnen. In de wedstrijd van zaterdag was een ‘buzz beater’, een schot die pas door de basket gaat als de zoemer van het einde van de wedstrijd al heeft geklonken, nodig om de wedstrijd te winnen. En die buzz beater kwam van, hoe kan het ook anders, LeBron James.

Voor dergelijke heroische ontsnappingen was in de laatste wedstrijd geen noodzaak. LeBron James, die in elke wedstrijd in het naseizoen gemiddeld 42 minuten speelde, kreeg genoeg hulp van teamgenoten. Alle vijf basisspelers van de Cavs eindigden met dubbele cijfers wat punten betreft. Dat Love zijn vorm weer helemaal terug heeft na zijn moeizame optreden tegen de Pacers liet hij zien in de laatste wedstrijd tegen de Raptors.

James was zeer te spreken over zijn ploeggenoten: “Vanaf de eerste wedstrijd zijn ze fantastisch. Ik was verschrikkelijk in de eerste wedstrijd en mijn teamgenoten vingen dat op. Ik probeerde hun goede voorbeeld te volgen in de verder wedstrijden.” Al snel in de vierde wedstrijd kwam Cleveland op grote voorsprong, die werd niet meer weggegeven.

Raptors terug naar de tekentafel

Toronto kan nu terug naar de tekentafel. Hoewel het resultaat in het naseizoen voor de Raptors niet slecht was, sterker, het was het op één na beste resultaat in de geschiedenis van de club. Met Lowry en DeRozan geloofde de ploeg genoeg vuurkracht te hebben om tegenwicht te bieden aan James. Dat bleek dus niet zo te zijn.

Na wedstrijd één in de serie, toen de Raptors een flinke voorsprong weggaven en zonder punten naar huis moesten, ging het voor de ploeg uit Toronto berg afwaarts. “We hadden een geweldig seizoen,” zei Raptors coach Dwane Casey. “Maar het verschil in niveau is te groot en dat zag je vanavond. Iedereen schreef Cleveland al af, maar zolang ze James hebben hebben ze altijd een kans.” DeRozan: “We kregen het niet voor elkaar, we hadden kans op kans op kans.”

Coach Casey probeerde het seizoen, en wellicht zijn carrière te redden door verschillende veranderingen aan te brengen in de opstelling van zijn team. C. J. Miles kreeg zijn eerste basisplaats, en Serge Ibaka mocht na afwezigheid in wedstrijd drie, in de basis terugkeren. Maar Miles kreeg al meteen twee overtredingen tegen, en het offensief van de Cavs was sterk. Zodoende stond Cleveland al snel op 26- 17 voorsprong. Te groot om nog weg te geven.