Halve finales Champions League: vooruitblik

De agenda is bekend, we weten wie wanneer speelt, en op welke avonden we dus vooral geen andere afspraken mogen plannen. Want dat het slotstuk van de Champions League grandioos gaat worden, zoveel staat al vast. De Britse vertegenwoordigers Liverpool en Tottenham zijn vastberaden de cup weer eens naar het eiland te halen. Barcelona is altijd in de race om de titel en de ervaren Messi lijkt nog steeds niet aan kracht in te boeten. Dat terwijl het jeugdige Ajax zonder enige verwachtingen mag spelen; en dat zal de creativiteit zeker te goede komen. Kort gezegd; alles is nog mogelijk.

Speeldata

Tottenham Hotspurs zal het op 30 april thuis opnemen tegen Ajax. Een bezoek aan Amsterdam staat dan gepland voor 8 mei. Liverpool speelt de eerste wedstrijd uit tegen en in Barcelona op 1 mei. Messi en consorten komen op bezoek naar Liverpool op 7 mei. Voor zowel Tottenham als Liverpool betekent dit dat de data van de wedstrijden in de Premier League zullen worden aangepast.

Liverpool speelt op 5 mei tegen Newcastle United, de Spurs spelen op 6 mei tegen Bournemouth. Voor beide ploegen betekent dit een wedstrijd in de Premier League twee dagen voor de tweede wedstrijd in de halve finale.

Tegelijkertijd is ook in Nederland het speelschema in de Eredivisie aangepast. Dit om Ajax de ruimte te bieden zich fatsoenlijk op de wedstrijden tegen Tottenham Hotspurs voor te bereiden. De extra rust voor de jonge ploeg uit Amsterdam zal Ajax zeker geen windeieren leggen.

Tottenham Hotspurs vs Ajax

Een treffen tussen twee teams die niemand in de halve finale van de Champions League had verwacht. Want eigenlijk is elke Nederlandse club te klein voor de laatste fases van de Champions League, en de Hotspurs is op papier niet opgewassen tegen Manchester City. Maar het onverwachte werd werkelijkheid, en Tottenham staat tegen Ajax in de halve finale van de Champions League.

Moeten voetvalfans treuren dat niet Juventus tegen Manchester City op het programma staat? Absoluut niet. Tottenham en Ajax hebben beide in de eerdere rondes van het toernooi laten zien tot enorm dynamisch en attractief voetbal in staat te zijn. Het belooft een spektakel te worden.

Twee teams met veel zelfvertrouwen

Ajax heeft niks te vrezen van Tottenham Hotspurs. Want het jeugdige team speelde eerder al met bravoure en lef Real Madrid en Juventus van de mat. Op dezelfde manier heeft ook Tottenham zelfvertrouwen getankt door in de kwartfinales Manchester City te verslaan, een team dat meedoet om de titel in Premier League, wellicht de sterkste competitie ter wereld.

Dus er staan straks twee teams tegenover elkaar, beide met zelfvertrouwen, en beide niets te verliezen. Matthijs de Ligt mag laten zien Son Heung-min in toom te kunnen houden. Andere directe duels die spektakel garanderen: Danny Rose tegen Hakim Ziyech, Moussa Sissoko tegen Frenkie de Jong, en Toby Alderweireld tegen Dusan Tadic.

Ajax overrompelde eerder dit jaar Real Madrid en Juventus, beide teams werd in de tweede wedstrijd de genadeslag toegebracht, uit in het hol van de leeuw. Dat zal tegen Tottenham onmogelijk zijn, want Ajax speelt de eerste wedstrijd uit. Maar dit kan de druk op de Spurs juist doen toenemen. Want een goed resultaat in London betekent dat Ajax al met een negen tenen in de finale staat.

Odds voor het winnen van de Champions: League Tottenham 9-2; Ajax 26-5

 

Barcelona vs Liverpool

Als de andere halve finale er één tussen de underdogs genoemd mag worden, dan is de wedstrijd tussen Barcelona en Liverpool een wedstrijd tussen de favorieten om de eindzege. Beide teams steken in topvorm, en beide teams hebben uitstekende spelers.

Dat Liverpool in de kwart finale met ogenschijnlijk gemak Porto aan de kant schoof mag geen verrassing genoemd worden. En ook Barcelona deed wat het moest doen tegen Manchester United, een ploeg die ook in de Premier League onder druk staat.

Barcelona tegen Liverpool, de match kan net zo goed Lionel Messi tegen Virgil van Dijk genoemd worden. Maar ook duels tegen Roberto Firmino tegen Gerard Liqué en Jordi Alba tegen Mohamed Salah. Het water loopt er spontaan van in je mond als je ook maar een beetje van voetbal houdt.

Vigil van Dijk moet vol aan de bak

De uitkomst tussen de twee giganten ligt nog volledig open. Maar dat Messi zal scoren, zoveel lijkt wel vast te staan. De Argentijn is topscorer in deze editie van de Champions League en liet ook tegen Manchester United zien dat er geen maat staat op zijn kwaliteit. Messi is op dit moment van unieke klasse en de enige speler in de wereld die op elk moment elke wedstrijd volledig op z’n kop kan zetten. Van Dijk, wellicht op dit moment de beste verdediger ter wereld, kan zijn borst nat maken.

Maar wil hij Messi onschadelijk maken dan heeft hij absoluut zijn teamgenoten nodig. Fabinho kan daarbij van onschatbare waarde zijn. De Braziliaan is een uitstekende diepe middenvelder die weet wanneer waar te staan, dynamisch spel kan spelen en ook nog eens de kracht heeft om de Spaanse aanvalsgolven te keren. Maar als Messi in toom gehouden moet worden door twee spelers van rode zijde, dan is Liverpool eigenlijk al gedwongen een man tegen man verdediging op te geven. Betekent dit kansen voor andere aanvallers van Barcelona?

Luis Suárez mag zeker niet over het hoofd gezien worden door de verdedigers van Britse zijde. En ook Philippe Coutinho is tot veel in staat. Teveel aandacht voor Messi zal keihard door Barcelona worden afgestraft. Tegelijkertijd lijkt het team van Liverpool over de gehele linie over uitzonderlijke kwaliteit te beschikken. Prima scorend vermogen dat ook in dode spelmomenten Barcelona de das om kan doen.

Wil je een wedje leggen op gratis goksites als Ladbrokes en Unibet? De odds in de wedstrijd tussen Barcelona en Liverpool zijn als volgt: Barcelona 13-8; Liverpool 13-5.  Het lijkt dus nog beide kanten op te kunnen gaan, alles ligt nog open. Anders zal het zijn in de finale, waar we absoluut een wedstrijd van David vs Goliat zullen zien.