Champions League: welke top clubs wonnen ‘m nog nooit?

De status van elke grote club wordt bepaald door het aantal behaald titels. Een top ploeg op het veld kunnen brengen betekent precies niks als er geen finales gewonnen worden. En voor de echte top van het Europese club voetbal is dan maar één titel echt relevant. Namelijk de Champions League. Er is al genoeg geschreven over de winnaars van dit belangrijkste kampioenschap in Europa, maar welke grote ploegen wonnen de titel nooit?

Arsenal

De fans van Arsenal kunnen bij hoog en lag blijven beweren dat de ploeg in de Britse Premier League bij de Europese top hoort, maar een Champions League wonnen ze nog nooit. Kwalificeren voor de Champions League, dat gebeurt voor Arsenal bij stel en sprong. Maar doordringen tot de finale gebeurde voor het laatst in 2006. Sterker nog, ook het kleine broertje van de Champions League, de UEFA Cup of Europa League, werd nog nooit gewonnen door de Gunners. Andere grote prijzen dan? Arsenal won al wel eens de Inter-Cities Fairs Cup en de UEFA Cup Winners Cup, maar de twee hoofdprijzen wist Arsenal nog nooit terug mee naar London te brengen.

 

De enige keer dat Arsenal tot de finale wist door te brengen was in 2006, toen de ploeg onder aanvoering van Thierry Henry met 2-1 werden verslagen door Barcelona in het Stade de France. Ook de finale van de UEFA Cup werd een keer gespeeld, in het seizoen 1999- 2000. Lang wist de Engelse club stand te houden tegen een als minder ingeschat Galatasaray. Maar met zowel Patrick Viera als Davor Suker die ontbraken wisten de Gunners de penalty serie niet te winnen. Ach, het winnen van de Champions League zegt ook niet alles.  En nu weet je in ieder geval op welke clubs nooit te wedden op gratis goksites als Ladbrokes en Circus.

AS Roma

Wellicht is AS Roma in dit rijtje clubs die de belangrijkste titel van Europa nooit wisten niet zo verrassend. Want AS Roma staat algemeen bekend als de eeuwige nummer twee. De Giallorossi zijn de gedoemde runner-up in zowel de grote Europese competities als in de eigen Serie A. Na de legendarische winst van de Serie A in 2001, met een ontketende Gabriel Batistuta, wist AS Roma het te presteren maar liefst acht keer als tweede in de competitie te eindigen zonder deze ook maar één keer wel te winnen.

Roma, normaal gesproken toch niet heel veel zwakker dan, bijvoorbeeld, Juventus, won de Serie A slechts drie keer. Juventus, daarentegen, won de Italiaanse titel inmiddels al 34 keer. Toch wist AS Roma al wel eens tot de finale van de Champions League door te dringen. De Champions League finale werd in seizoen 1983-1984 bereikt. Liverpool was echter te sterk in de penalty shoot-out. De nederlaag werd door veel fans live gezien, want het was een thuis nederlaag in het Stadio Olimpico.

Ook tot de finale van de Europa Cup werd het een keer geschopt door AS Roma. In 1991 wist Inter Milaan AS Roma van deze grote Europese titel te houden. De enige Europese titel van AS Roma is de Inter-Cities Fairs Cup die AS Roma van Birmingham City wist te winnen.

Olympique Lyon

Een grootmacht in het Franse voetbal, de grootste club van Frankrijk tot het oliegeld Paris Saint-Germain in z’n greep kreeg. Olympique Lyon won de Franse titel maar liefst acht keer op een rij vanaf 2002. Maar de Champions League werd nog nooit gewonnen.

De Franse competitie is altijd een beetje een aparte geweest. Zeer veel talent op de Franse velden, talent dat Frankrijk in het interland voetbal een dominante positie geeft. Maar in het club voetbal doet Frankrijk, internationaal gezien, niet echt mee. Frankrijk is daarmee eigenlijk het tegenovergestelde van Engeland; sterk nationaal team, zwakke clubs.

Toch was Olympique Lyon favoriet voor de belangrijkste titel van het Europese club voetbal de jaren 2005-2007. De club, onder aanleiding van Juninho Pernambucano werd toen zelfs door Jose Mourinho gezien als favoriet voor winst van Champions League. Echter, verder dan een plek in de halve finale kwam de club nog nooit, al werd Real Madrid in de ronde van 16 uitgeschakeld in 2010.

Manchester city

De UEFA Cup Winners Cup van 1970, het nietige Poolse Gornik Zabrze (heeft u er ooit van gehoord?) werd verslagen. En dat schamele wapenfeit is het enige dat Manchester City in het Europese club voetbal voor elkaar gekregen heeft. Goals van Neil Young en Francis Lee.

De winst werd gevolgde met een droogte van 24 jaar, waarin Manchester City in geen enkele Europese competitie deel zou nemen. Zelfs toen ook Manchester City door het oliegeld gevonden werd was dit op geen enkele manier garantie voor succes in de Champions League. Manchester City lag er vaak al uit in de groep fase, of in de eerste knock-out rondes. In de 2016 was City nog het dichtst bij een plek in de finale, maar ook toen werd er in de halve finales verloren. Vorig seizoen leek het weer helemaal nergens op en zat deelname aan de Champions League er voor City niet in.

Paris Saint-Germain

Afgezien van Marseille is Paris Saint-Germain de enige Franse club die ooit een Europese titel won. Maar de Champions League werd nog nooit gewonnen door PSG.

Ze hebben wellicht het meest te besteden, de club in de Franse hoofdstad, maar nog nooit slaagden ze er in de Champions League te winnen. De UEFA Cup Winners’ Cup zou voor PSG het hoogst haalbare blijken. In deze wedstrijd werd Celtic met 3-0 verslagen in het Celtic Park stadion in de knock-out fase van het toernooi.

Het verst kwam PSG nog in het midden van de jaren negentig. PSG wist in 1995 de groepsfase als leider af te sluiten, in een groep met daarin ook Bayern München. In hetzelfde jaar werd ook Barcelona verslagen in de knock-out fase en werd doorgedrongen tot de halve finale. In deze halve finale bleek met 0-3 te sterk voor PSG. In het uitstekende team van PSG speelden namen als George Weah en Youri Djorkaeff.

Ook recentelijk, met topvoetballers als Ibrahimovic en Cavani binnen de gelederen, wist PSG nog nooit een Champions League te winnen. Ibrahimovic is over zijn top, en speelt overigens helemaal niet meer voor PSG. Is er nog hoop voor Les Parisiens?  Niet in dit seizoen. Want ook dit jaar weer is Paris Saint-Germain uitgeschakeld. Manchester United was te sterk voor PSG in de ronde van 16. PSG mag zich troosten met de gedachte dat het ook volgend jaar vast wel weer mee mag doen in de Champions League, want het staat sterk bovenaan in de Ligue 1.