Rafael Nadal, King of Clay, breekt record

De winnende reeks van Nadal is tot een einde gekomen. Eén van de meest dominante tennissers aller tijde brak een record dat sinds McEnroe niet gebroken is. Rafael Nadal was al 25 wedstrijden ongeslagen op een gravelbaan had daarmee een record gebroken. Maar aan deze reeks is nu een einde gekomen.

Nadal door Thiem tot stoppen gebracht

Een vervolg aan zijn aaneengesloten reeks overwinningen kwam er dus niet. De man die Nadal tot stoppen bracht was Dominic Thiem, die nu bekend staat als de beste gravel specialist na Nadal, een stokje overgenomen van Novak Djokovic. Nadal was al 51 weken ongeslagen op het gravel, zijn favoriete ondergrond. Thiem was ook verantwoordelijk voor de beëindiging van de vorige winstreeks van Nadal, toen de Oostenrijker de Spanjaard versloeg in de kwart finale van het ATP toernooi van Rome en zo Nadal tot stoppen bracht. Sinds dat moment was Nadal al vijftig sets ongeslagen, en daarmee mocht hij het record van McEnroe, die in 1984 49 sets ongeslagen was, overnemen.

Thiem won de wedstrijd afgelopen vrijdag, de kwart finale van het toernooi van Madrid, met ogenschijnlijk gemak: 7-5 en 6-3. Met deze prestatie sloeg Thiem zich naar de top van mondiale tennis ranking. Vorig jaar nog won Nadal het toernooi van Madrid door Thiem te verslaan in de finale. Door het verlies van Nadal staat Roger Federer nu weer op nummer één in de ranking. De Zwitser, die niet mee deed in Madrid, voert de ranglijst weer aan zonder zijn racket op te hoeven tillen. Nadal zal het toernooi van Rome volgende week moeten winnen om zijn eerste plaats weer terug te veroveren.

Hoogte belangrijke factor

Elke verlies van Nadal op een klei-baan is een verrassing, al speelde in Madrid toch zeker ook de hoogte mee. Madrid ligt op 667 meter boven zeeniveau, en dan is het lastig controle over je spel te houden, aldus Rafael Nadal. “In Monte Carlo en Barcelona heb je het gevoel in controle over de situatie te blijven. Hier is dat anders. Het kost tijd je aan te passen aan hoe de bal opstuit. Op die andere twee toernooien heb ik daar meer controle over, hier is alles een beetje moeilijker.”

Zoals zo veel gravel specialisten speelt Thiem met een behoorlijke spin in zijn spel. Dit maal was het de enkelhandige backhand die veel schade toebracht aan het spel van Nadal op sleutelmomenten. Thiem won op deze manier al drie van negen wedstrijden tegen Nadal, al vloog de Oostenrijker vorig jaar op het French Open uit het toernooi omdat hij tegen Nadal geen set wist te winnen. Maar dat de rollen snel kunnen keren is voor Nadal geen verrassing meer. Zo won Nadal de ene wedstrijd met slechts twee games tegen, terwijl hij de andere wedstrijd een veel sterkere Thiem trof. Het resultaat tussen de twee rivalen is dus zeer wisselend te noemen.

De rivaliteit neem behoorlijk toe, zelfs met het grote leeftijdverschil tussen twee tennissers. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met hun gedeelde expertise op de gravelbaan. Gezien dit gegeven is het opvallend dat beide tennissers aan dezelfde kant van het speelschema terecht kwamen op het toernooi van Madrid. Een finale tussen de twee gravel specialisten was erg spannend geweest.

Op de lange termijn ligt een treffen tussen Thiem en Nadal op het Foro Italico Masters toernooi van Rome in het verschiet. Dat is zeker iets om naar uit te zien, maar het toernooi van Madrid is nog niet over. Dominic Thiem zal in de halve finale US-Open finalist Kevin Anderson treffen. Anderson speelde eerder de Serviër Dusan Lajovic uit het toernooi.

Edmund tegen Shapovalov

Ondertussen is de Britse nummer één hard op weg de ranglijst te bestormen. Maar hij werd uitgeschakeld door een jongere speler. De mooie reeks van Kyle Edmund werd gebroken door de 19-jarige Canadees Denis Shapovalov. Edmund heeft dan misschien wel de krachtigste forehand van het Masters Tour, maar deze keer bewees ook Shapovalov over een goede voorhandse slag te beschikken. De Canadees overtrof de Brit zowel wat forehand als backhand betrof, hij won tien winners meer dan de Brit.

De laatste service game van Shapovalov tegen Edmund op de Madrid Open is niet vrij van controverse. Een toeschouwer verstoorde het spel tijdens de opslag van de Canadees. Kyle Edmund liet de bal gaan, in de verwachting dat de scheidsrechter Shapovalov een nieuwe kans zou geven. Dat gebeurde niet, en ook Shapovalov trok niet aan de bel, tot teleurstelling van Edmund.

Boosheid bij Edmund was het gevolg, en prompt sloeg de Brit een dubbele fout. Toch wist hij zichzelf bijeen te rapen en de set met tiebreak naar zich toe te trekken. In de derde game van de derde set werd Edmund echter alsnog gebroken, en Shapovalov hield vervolgens zijn eigen service. Later zou de Canadees verklaren van de situatie rondom de toeschouwer ondersteboven te zijn. Maar, zo zou hij ook verklaren, dat het vooral de beslissing van de umpire was niks met het voorval te doen.

Ongeacht het incident in de wedstrijd tegen Shapovalov, de Brit Edmund heeft een prima week achter de rug. Voor het eerst in zijn carriere bereikte hij een kwart finale van een Masters 1000 toernooi, en tenzij Shapovalov het toernooi wint zal Edmund de 19e plaats op de ranglijst in gaan nemen. De overwinning van Edmund op Djokovic zal zeker een belangrijk moment zijn geweest in de ontwikkeling van de Brit.

Nadal mag nog gerust vooruitkijken, maar met de wetenschap dat zijn dagen als koning van de klei geteld zijn. Het is goed mogelijk dat Nadal gaat proberen een nieuw record te breken. En het is goed mogelijk dat hem dat nog gaat lukken ook, want schrijf de Spanjaard nooit af. Echter, de jeugd heeft de toekomst en Nadal zal dan ook ooit het stokje door moeten geven. En wellicht ligt die gebeurtenis, met de winst van Thiem op Nadal, al achter ons.