Davis Cup Finale: Tsonga vs Cilic

Frankrijk tegen Croatië, Jo-Wilfired Tsonga tegen Marin Cilic. Gadegeslagen door 19000 fans mochten de twee tenniskoningen het tegen elkaar opnemen in het Stade Pierre Mauroy in Lille, een gravel baan.

Het leek lang de service van de Kroaat Marin Cilic te zijn die Kroatië de overwinning van de Davis Cup 2018 zou brengen. Jo-Wilfried Tsonga kon een groot deel van de wedstrijd geen goed antwoord vinden op de krachtige opslag van de Cilic en het overwegend Franse publiek hield de adem in.

Winst Cilic, Frankrijk op 2-0 achterstand

Het duel, afgelopen vrijdag gespeeld, was het tweede duel in een best-of-five. De Kroaat Marin Cilic zou de Fransman Tsonga verslaan in 6-3, 7-5, 6-4. Met de winst op Tsonga vergroot Cilic zijn voorsprong tot 2-0, want de eerste wedstrijd in dit vijfluik ging ook naar Cilic. Kroatië kan de Davis Cup bijna ruiken.

Het was niet alleen de suprieure service van Silic die hem de bovenhand bezorgde, maar veel meer nog het dynamische spel. Maar toch, de service van Cilic is altijd al een fenomenaal wapen geweest. Marin Cilic sloeg in de match tegen Tsonga 12 aces, en won 91 procent van zijn service beurten. De wedstrijd tussen de twee tennis grootheden was een wat geflatteerde, want Jo-Wilfried Tsonga was niet helemaal fit en moest een medische time-out ondergaan van negen minuten. En zo’n time-out neem je niet omdat je je helemaal fit voelt.

Kroatië tegen Frankrijk, een finale over vijf wedstrijden. Met Tsonga als de beste tennisser aan Franse zijde zou dit een zekere overwinning moeten zijn van team Frankrijk. Maar dat was het dus niet. Cilic: “We moesten ons beste spel spelen en dat deden we gelukkig ook. We legden schitterend tennis op de mat. Borna Coric begon ontzetten goed. En voor mij, de eerste twee sets tegen Jo waren van hoog niveau. Het was erg belangrijk om mijn service te behouden en de druk er op te houden. Jo had wat pech tegen het einde, een probleem met zijn rug, maar ik moest het nog wel even afmaken.”

Frankijk wint wel dubbelspel

Marin Cilic bracht Croatië dus op een twee tegen nul voorsprong, en de Kroaten konden de beker dus al in de derde wedstrijd winnen. Dat zou uiteindelijk niet gebeuren, Nicolas Mahut en Pierre-Hugues Herbert bleken te sterk voor het Kroatische duo Mate Pavic en Ivan Dodig. Hiermee was de Franse hoop nog levend en mochten de fans in Frankrijk uitzien naar een vierde partij waarin het Franse Davis Cup team de mogelijkheid kreeg de stand weer gelijk te trekken.

Maar de blessure van Tsonga, zo zou later blijken, was een teken aan de wand. Een somber signaal van wat nog te komen stond. De overwinning van Nicolas Mahut en Pierre-Hugues Herbert in het dubbelspel zou de enige winst van Frankrijk in de finale zijn, de overige wedstrijden gingen allen verloren. Sinds de halve finales van 2016 verloor het Franse Davis Cup team geen ronde, maar precies dat was wat er ging gebeuren in de finale Davis Cup 2018.

Terugkomen na een twee tegen nul achterstand lukte slechts twee teams in de geschiedenis van de Davis Cup. En slechts één team wist de vervolgens de finale ook nog te winnen (Australië overrompelde Amerika in 1939), en dat in een geschiedenis van 118 jaar, eigenlijk wisten de Fransen al genoeg en dat er nog verder getennist werd was met de moed der dommen.

De sportieve malheur van de Fransen was ingeluid door Borna Coric, die in de eerste wedstrijd van het vijf-luik Jeremy Chardy versloeg met 6-2, 7-5 en 6-4. Een clean sweep dus, net als Cilic tegen Tsonga wist te presteren. Zo kon het dus gebeuren dat er na zes gespeelde sets in de finale van de Davis Cup er geen enkelen door de Fransen gewonnen werd. Het zou de zwakte van het Franse team haarfijn bloot leggen. De besten van Kroatië waren simpelweg te goed voor de besten van Frankrijk.

Tsonga niet fit

Een groot aandeel in het success kwam van de uitstekende vorm van Marin Cilic. Frankrijk kon daar slechts een niet fitte Jo-Wilfried Tsonga tegenover zetten. Veel wedstrijden won Tsonga niet sinds hij in april dit jaar een knie operatie onderging, en door hem op te stellen in de finale nam Davis Cup coach Noah bij de Fransen ontegenzeggelijk een groot risico.

Marin Cilic staat als zeven geplaatst op de wereld ranking, de Kroaat speelt een uitstekend seizoen en gaf de Fransman geen enkele kans in het spel te komen. De diagonale forehand bleek een uitstekend wapen, en Cilic was fit genoeg om zich in de wedstrijd tegen Tsonga zo te positioneren om optimaal van zijn forehand gebruik te kunnen maken. Het zou Tsonga vooral in de eerste set enorm veel problemen opleveren.

Cilic ijzersterk in Davis Cup Finale

Dat laat nog onverlet de uitstekende service van Cilic. De eerste vijftien service beurten gingen allen naar Cilic. In de eerste set won Cilic 20 van de 21 beurten die hij met service begon. Een gemiddelde waar bijna niet tegenop te tennissen is, zo zou ook Tsonga later laten zien. Een gemiddelde, ook, die de potentie van Cilic laat zien. Een weddenschap afsluiten op tennis wedstrijden op gratis goksites als Unibet of Bet777? Denk dan vooral eens aan de Kroaat.

De aanwezige Franse fans konden het bijna niet aanzien. Hun held Tsonga werd in de pan gehakt. De kleinste lichtpuntjes in het spel van Jo-Wilfried Tsonga werden door de Fransen breed uitgemeten en op de tribunes bejubeld. Maar de volgende knappe bal van Cilic bracht de rust op de tribunes weer terug.

Tsonga kwam niet in zijn spel. Dat kwam omdat hij geplaagd werd door de sterke service van de Kroaat, de formidabele forehand ook. Hij kon er maar weinig tegenover zetten. Dit culmineerde uiteindelijk in frustratie van de Fransman richting Cilic’ overdadige stuiterballen bij aanvang van de service. Het was de frustratie van een tennisser die niets meer dan die frustratie te bieden heeft. Cilic zou in de vierde match ook de Fransman Lucas Pouille verslaan en daarmee voor Kroatië de Davis Cup in de wacht slepen.