Svetlana Kuznetsova wint Citi Washington Open

In de eerste set van de finale van het vrouwen enkelspel stond Donna Vekic op voorsprong, in de tweede set had ze vier kansen om de wedstrijd, en dus ook de finale te winnen. Maar in de derde set was het Svetlana Kuznetsova die, nog altijd vechtend, als winnaar uit de strijd zou komen.

Kuznetsova won twee keer een Grand Slam, en versloeg Donna Vekic met 4-6, 7-6 (9-7), en 6-2 in een slopende finale op het Rock Creek Park Tennis Center, de basis van het Citi Washington Open. Het zou haar 18e WTA overwinning van haar carriere zijn, maar haar eerste sinds 2016. Kuznetsova is nog steeds bezig met haar weg naar de top te vinden na een operatie aan haar pols in november. Deze operatie en het herstel daarvan hielden haar tot maart uit de roulatie, maar het is veilig te stellen dat ze de weg naar boven heeft gevonden. De Washington Open is een belangrijk voorbereidend toernooi voor de US Open Grand Slam.

Door operatie uit de roulatie

“Na de operatie had ik overall moeilijkheden; persoonlijk moest ik dingen op orde krijgen. Ik ben van coach gewisseld. Ik had veel problemen. Maar ik word nog steeds bezig en dat is goed voor me.” Zei Kuznetsova na de finale. Door haar zwaar bevochten overwinning op Vekic is Kuznetsova de eerste vrouw in de geschiedenis van het toernooi die twee keer de finale wist te winnen. Eerder won zo al in 2014.

Door de behoorlijke regenval eerder in het toernooi is het speelschema flink op de schop gegaan. Hierdoor moest Vekic haar halve finale in de nacht van zaterdag op zondag afronden. Die halve finale was een slopende wedstrijd van twee en een half uur. Er was Vekic weinig tijd gegeven om hiervan te herstellen om in optimale vorm de finale te kunnen spelen. “Het is een lange week geweest, met veel late nachten. Ik wil niet zeggen dat dat de rede is van mijn verlies in de finale, maar ik heb zeker meer tijd nodig om mijn lichaam te laten herstellen.”

Vekic had moeite met de omstandigheden

Vekic gaf aan dat haar energy niveau niet optimaal was in de hete en vochtige omstandigheden waarin het Washington Open gespeeld moest worden. Maar ze stelde ook dat haar energie in de tweede set terug kwam. Nadat ze in de tweede set kansen op de overwinning liet liggen was het met haar energie in de derde set echt gedaan, en daar kon Kuznetsova van profiteren.

Kuznetsova reflecteerde daar op: “Ik werk heel erg hard, vele uren, voor exact dit moment; weten wanneer mijn tegenstander moe is en ik nog wat in mijn tank heb.” Kuznetsova heeft de leeftijd en de ervaring, maar de 33 jarige heeft blijkbaar ook uithoudingsvermogen om een lange finale te winnen tegen een jongere tegenstander. Vekic is 22, maar kon haar jeugdigheid niet omzetten in winst: “Ik had het fysiek en mentaal moeilijk, het was niet gemakkelijk.”

Vekic vroeg een medische time-out aan na de tweede set, welke resulteerde in een pauze van negen minuten voor de start van de derde set. Vekic gaf aan al het hele toernooi last te hebben van pijn in haar been, maar dat ze niet verwacht dat ze hier in de toekomst last van blijft houden. En dat is nuttige informatie om te hebben als je gratis online gokken wilt. Want welke spelers zijn fit en op wie moet je geld zetten op gratis goksites als Unibet en Ladbrokes?

Medische time-out voor Donna Vekic

Kuznetsova zal deze medische pauze als een teken aan de wand beschouwd hebben. Een teken dat haar tegenstander niet fit is. Kuznetsova won de eerste vijf games van de derde set en stapte aan het einde van de set als winnaar van het veld. Het was vooral te danken aan haar ervaring en uithoudingsvermogen. Toe Kuznetsova voor het eerst op het hoogste niveau tenniste was haar tegenstand in de finale van de Washington Open pas vier. Vekic en Kuznetsova stonden twee keer eerder tegenover elkaar, beide wonnen een wedstrijd. Vekic won in 2014 in Miami, en Kuznetsova won in 2016 in China. Het verschil tussen de twee was beide keren klein. Vekic won haar eerste WTA titel toen ze zeventien was in 2014 in Kuala Lumpur. Haar volgende titel let drie jaar op zich wachten, afgelopen weekend mistte ze een gouden kans op een nieuwe WTA titel.

De Russische Svetlana Kuznetsova stond voor aanvang aanmerkelijk lager op de wereldranking dan haar opponent. Kuznetsova bezette de 128e plaats waar de Kroatische Donna Vekic plaats 44 bezette. Dat deze ranking niet alles zegt mag duidelijk zijn, toch zal de Russische met plezier zien dat ze een flink aantal plaatsen op de WTA-ranking gestegen is na het winnen van de finale van het Citi Washington Open.

‘Ik heb geluk gehad’

“Ik weet dat ik een beetje geluk heb gehad vandaag.” Zei Kuznetsova over haar overwinning. Ze doelde hiermee waarschijnlijk op de nachtelijke wedstrijd van haar tegenstander, die daardoor veel minder uitgerust aan de finale kon beginnen. Kuznetsova won in 2004 de US Open en in 2008 Roland Garros. Maar in 2014 won ze ook al de Washington Open. “Er is iets met Washington, ik verlies hier nooit. Ik heb hier twee keer gespeeld, en twee keer gewonnen.”

Vekic richting haar coach Torben Beltz: “Sorry voor wat er vandaag gebeurt is, ik hoop dat we nog meer finales samen kunnen hebben. Tennis is niet makkelijk. Het is niet makkelijk wanneer je verliest na match points te hebben gehad. Maar ik hou van deze sport. Ik hoop dat ik in meer finales kan staan, en meer titels kan winnen.”

Kuznetsova toonde zich een sympathieke winnaar, en ze prees haar opponent uitvoerig na de wedstrijd: “Ik weet zeker dat meer overwinningen zullen komen. Tennis is een lastige sport, het is alles of niets. Als je verliest is het vreselijk en als je wint heb je alles.” Het verlies van zal Vekic zwaar vallen temeer ze twee match points had in de tie break in de tweede set.