Eden Hazard sportman van het Jaar 2018

Op het Sportgala in Brussel is Eden Hazard uitgeroepen tot beste sportman van het jaar 2018. Een Rode Duivel, al weer een Rode Duivel. Want de afgelopen vijf jaar ging de prestigieuze prijs drie keer naar een voetballer van de nationale selectie. Maar wat maakt Eden Hazard uitzonderlijk en waarom mocht hij in Brussel de prijs in ontvangst nemen? Een profiel van de aanvoerder van de Rode Duivels.

Enorm sterke concurrentie

Het was niet met een grote voorsprong dat Eden Hazard uitgeroepen werd tot sportman van het jaar. De concurrentie was moordend, en het publiek is wellicht meer op de hand van sporters die wat minder in de spotlights staan dan ’s lands voetballers? Hoe dan ook, Europees kampioen op de marathon Koen Naert, en Olympisch viceschaatskampioen Bart Swings waren ook genomineerd. Maar verder dan de tweede en derde plaats zou het tweetal niet komen. Eden Hazard volgt met zijn prijs de tenisser David Goffin op, die de prijs vorig jaar won.

De Rode Duivels hebben een aantal uitstekende jaren achter de rug en de selectie wordt niet voor niets in de volksmond de ‘gouden generatie’ genoemd. Ze lieten, en laten, veel zien op internationale grote eindtoernooien. Het is dan ook niet zo gek dat drie spelers van de gouden generatie Rode Duivels de prijs van Sportman van het Jaar wonnen in de afgelopen vijf jaar. De keeper Thibaut Courtois mocht de prijs in 2014 in ontvangst nemen. Middenvelder Kevin de Bruyne won in 2015. Nu dus Eden Hazard, een verrassing?

Eden Hazard belangrijk bij zowel Chelsea als Rode Duivels

Eden Hazard neemt zowel bij zijn club Chelsea, als bij het nationale team een prominente plaats in. Als aanvoerder van de Rode Duivels leidde Hazard onze nationale trots naar de derde plaats op het afgelopen WK in Rusland, het was de hoogste notering ooit van ons land op een WK. Niet alleen in organisatorisch opzicht, als captain, was Hazard belangrijk. Ook in scorend opzicht stond Eden Hazard zijn mannetje. Op het WK scoorde hij in de poule fase twee keer tegen Tunesië, ook in de kleine finale, die om de derde plaats, tegen Engeland, wist Hazard de bal achter de keeper te krijgen. Het uitstekende spel van onze landgenoot bleef ook in de internationale voetbalwereld niet onopgemerkt, Hazard won de Zilveren Bal voor de op één na beste voetballer. Het zou uiteindelijk Luka Modric zijn die de gouden bal won.

Is de verkiezing van Hazard tot Sportman van het Jaar 2018 volledig terecht of is er op af te dingen? De prestaties van Hazard binnen de Rode Duivels staan buiten kijf, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van zijn prestaties binnen Chelsea. Want met Chelsea in de Premier League wilde het niet helemaal vlotten. Vorig jaar sloot Chelsea het voetbalseizoen af met een vijfde plaats in de Premier League, niet genoeg voor een plaats in de Champions League. Naar verluidt was het vooruitzicht in de Europe League uit te moeten komen een motivatie voor Eden Hazard om zijn geluk elders te beproeven. Een gedroomde transfer naar Real Madrid kwam echter nooit van de grond.

Geen transfer naar de Spaanse zon

Real Madrid is altijd al de droom van Eden Hazard geweest, maar in plaats van de Spaanse zon mocht Eden Hazard zich na het WK 2018 gaan opmaken voor de regen in Engeland. Gedoemd te mislukken door een gebrek aan motivatie, zo dacht menig voetbalkenner. Dit bleek echter geenszins het geval. Na het vertrek van Antonio Conte kwam er begin dit seizoen een nieuwe manager aan het roer te staan. Maurizio Sarri leidt sinds het begin van seizoen 2018-2019 de club uit London. En onder deze manager presteerde Eden Hazard uitstekend. In het nog jonge seizoen kwam Hazard in zestien wedstrijden in de Premier League al tien keer tot scoren en leverde hij negen assists.

Hij leidde de Rode Duivels naar de beste notering op een WK ooit, en was dus ook in één van de beste competities ter wereld van doorslaggevende waarde. En daarom hebben 94 journalisten Hazard op de eerste plaats gezet in de strijd om hoofdprijs van Sportman van het Jaar 2018. En dat bleek uiteindelijk genoeg want Naert moest het doen met 79 stemmen op het Sportgala.

Zelf kon Eden Hazard helaas niet bij het Sportgala aanwezig zijn. Daar verplichtingen bij Chelsea moest hij het in ontvangst nemen van de prijs aan zich voorbij laten gaan. Dat weerhield hem er echter niet van om zich op afstand uit te spreken over het winnen van de prijs. Deze prijs droeg Hazard op aan zijn team, de Rode Duivels. Hij noemde de prijs van Sportman van het Jaar een individuele prijs met een collectief tintje. “Zonder de ploegmaats en de staf was dit niet mogelijk geweest,” zo uitte Hazard zich volledig in de teamgeest.

Stemmen op Sportman van het Jaar hoeft niet alleen maar gedaan te worden door journalisten. Want ook jij kan stemmen. Ga naar gratis goksites als Ladbrokes of Unibet en zet geld in op jouw sportheld. Dan houd je er nog een leuk bedragje aan over ook, mocht je winnen uiteraard.

Hazard naast het veld geen leider

In een interview rond de kerstdagen heeft Eden Hazard zijn verbazing uitgesproken over zijn rol als aanvoerder op het veld. Want naast het veld, zo vind de aanvaller zelf, is Hazard geen leider. Het was een reactie op zijn teamgenoot Cesc Fabregas. Deze noemde Hazard geen leider buiten het veld. Fabregas: “Buiten de lijnen zou ik Eden nooit een tot captain benoemd hebben. Hij praat niet veel en bemoeit zich niet met zaken. Maar op het veld zie ik wel een aanvoerder in hem. Hij is een leider, wil altijd de bal. Hij is ook zowel voor Chelsea als voor België een bepalende speler.

Hiermee lijkt Hazard dus in te stemmen: “Ik begrijp van Cesc bedoelt want zo zie ik het ook. Ik ben dan wel aanvoerder bij het nationale team maar naast het veld ben ik dat niet, niet zoals bijvoorbeeld John Terry of Vincent Kompany.