Belgium Tornado’s winnen goud!

Het was zowat een familie affaire; de gouden race van de Belgium Tornado’s op de 4×400 meter op het EK Atletiek in Berlijn. De drie broers Borlée werden bijgestaan door Jonathan Sacoor en wisten in een enerverende race de gouden medaille in de wacht te slepen. Hoewel Spanje dominant leek op dit onderdeel was het toch echt België dat er met de prijzen vandoor ging.

Ek Atletiek 2018: een familie toernooi in Berlijn

Het WK Atletiek 2018 in Berlijn wordt gekenmerkt door overwinningen van sportfamilies, want niet alleen de broers Borlée waren succesvol op het toernooi. Zo sleepte Jakob Ingebrigtsen de gouden medailles op de 1500 en 5000 meter in de wacht, met zijn broer Henrik achter zich. De andere broer, Filip, moest de finale missen vanwege een blessure.

Lang zag het er naar uit dat de broertjes Borlée – Dylan, Kevin en Jonathan – niet bij het sportieve succes van de broers Ingebrigtsen in de buurt zouden komen. Spanje, zo leek, was simpelweg te dominant op het onderdeel 4 x 400 meter estafette. Dat ze toch naar het goud wisten te sprinten kwam dan ook voor velen als een verrassing. Wellicht is het succes te danken aan de uitstekende snelheid van de vierde renner in de ploeg van de Belgium Tornados, Jonathan Sacoor?

Jonathan Sacoor is een ster die snel rijst aan de hemel van het Europese Atletiek. Ook op het WK onder 20 in Tampere dir jaar liet de jonge Belgische atleet zien in prima vorm te verkeren. Vooral op de 400 meter maakte Jonathan Sacoor indruk. Zijn eerste ronde won hij met gemakt met een tijd van 46.56 seconde, de halve finale werd gewonnen met een Belgisch junioren record van 45.72. In de finale een dag later liet hij zien nog sneller te kunnen lopen. Hij won de titel in 45.03, en versloeg daarmee Christopher Taylor uit Jamaica, de favoriet.

Jonathan Sacoor Wereldkampioen onder 20

Ook op dit toernooi voor de junioren onder de twintig deed Jonathan Sacoor mee aan de estafette 400 meter. Was het een vooropgezet plan om zich op dit nummer ook bij de senioren op de kaart te zetten? Was het wellicht een plan deelname aan de het EK Atletiek 2018 in Berlijn af te dwingen? Zelf zou Jonathan Sacoor na de 4×400 meter in Tampere beweren van niet, zelf zou hij beweren dat hij er alleen op uit was een nieuw persoonlijk record te vestigen. Iets waarin hij in drie races op de 400 meter in slaagde. Wat dat betreft spreekt vooral de finale op het WK onder de twintig in Tampere voor zich.

Zijn winst eerder dit jaar is opmerkelijk te noemen. Want onze landgenoot had niet echt een goede voorbereiding. Vier weken voor aanvang van het toernooi kon de jonge atleet twee weken niet trainen in verband met tentamens. Vervolgens stond een trainingskamp op het programma, die ook twee weken duurde, na het trainingskamp was het direct door naar het WK, het bleek een goede zet.

De kracht van Sacoor lijkt te schuilen niet in zijn kracht maar in zijn techniek. Daar krijgt de atleet, naar eigen zeggen, dan ook veel positieve opmerkingen over. Door zijn uitstekende techniek kan de Jonathan Sacoor zuinig met zijn energie omgaan. Hierdoor heeft hij in de finale van de race nog energie over als zijn tegenstanders tegen een muur lopen. Zo liep ook de Jamaicaan Taylor tegen de muur toen Sacoor nog door kon. Knap, want de Jamaicaan was de torenhoog favoriet voor de race. En ook gedurende de race behield de concurrent van Sacoor nog lang de favorietenrol. Na het uitgaan van de laatste bocht had Tayler namelijk nog steeds een ogenschijnlijk onoverbrugbare voorsprong. Maar de Jamaican begon achterover te leunen, snelheid te verliezen, en de Belg kon nog versnellen. Hij liep naar een tijd van 45.03, een verbetering van meer dan een seconde van zijn voormalig persoonlijk record.

Aansluiting bij de broers Borlée

Aansluiting bij de broers Borlée, en daarmee deelname aan het team van Belgium Tornado’s, was na het WK in Tampere niet ver meer. Want echt in de kijker spelen hoefde Sacoor zich niet meer. Namelijk, zijn coach in Tampere was Jacques Borlée, de vader van Dylan, Kevin en Jonathan Borlée. En zo kon het gebeuren dat Jonathan Sacoor al anderhalf jaar met de Belgium Tornado’s trainde, en dus de facto al deel uitmaakte van het 4×400 meter estafette team van België zonder dat hij er werkelijk erg in had.

Voor het eerst meedoen met de broers mocht Sacoor op het WK Indoor Atletiek in maart van dit jaar. Het was de vuurdoop op het hoogste niveau, en het was tegelijk de eerste keer dat Sacoor de estafette liep in een zaal in tegenstelling tot de open baan. Het werd één van de beste 4×400 races in de geschiedenis van het nationale atletiek en mede door de inzet van Sacoor sprintte het team naar een tijd van 3:02.51. De succesvolle race zou in Berlijn, op het EK Atletiek 2018 een vervolg krijgen. En dat werd een gouden vervolg.

Belgium Tornado’s ook eerder succesvol

Het Belgische team op de 4×400 meter estafette, de Belgium Tornado’s, kent een succesvolle geschiedenis. In 2015 werd op het WK estafette de bronzen medaille gewonnen. In 2016 werd op het EK Atletiek in Amsterdam de gouden medaille in de wacht gesleept. On 2017 en 2015 werd indoor ook goed gelopen door de Belgium Tornado’s, goud in 2015 en zilver in 2017 op het EK Atletiek indoor. Eén medaille ontbreekt nog, en dat is de Olympische. Op de Olympische Spelen in Rio in 2016 kwamen de Belgium Tornado’s net te kort voor een medaille.

Met zoveel succes op dit nummer van het atletiek wordt het gokkers wel erg gemakkelijk gemaakt. Op gratis goksites als Ladbrokes en Bet777 kan je wedden op winst van de Belgium Tornados op Europese Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen. En met zoveel talent binnen het team van de heren 4×400 meter estafette lijkt succes gegarandeerd. Het is haast té makkelijk om zo je geld te verdienen.