Paris Saint-Germain worstelt in Coupe de France

Hoewel de tijd van het kolonialisme officieel voorbij is, heeft Frankrijk met haar invloedsfeer nog steeds de eer het grootse Cup toernooi ter wereld te organiseren. Voor de Coupe de France hadden dit seizoen 2018/2019 duizenden clubs zich voor het toernooi aangemeld. Dit aantal is zo hoog omdat elke professionele en amateur club in Frankrijk en de overzeese afdelingen en territoria kan zich opgeven.

Coupe de France of Coupe Charles Simon?

Het toernooi, ook wel de Coupe Charles Simon genoemd naar een Franse sportman die tijdens de eerste wereldoorlog om kwam.  Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1917 en wordt georganiseerd door de Franse voetbal federatie.  De finale wordt gespeel in het Stade de France en de winnaar kwalificeert zich daarmee voor de groepsfase van de UEFA Europa League.

Willekeurige loting

De loting voor het toernooi is ondanks het verschil in niveau tussen de clubs totaal willekeurig. De wedstrijden worden eenmalig gespeeld, dat betekent dat teams elkaar niet twee keer treffen. Juist daarom is het soms voor de groter clubs moeilijk om te winnen. De kleinere, amateur clubs hebben een voordeel omdat de professional zich moeten verlagen tot hun niveau. Desondanks hebben er maar twee amateurclubs ooit de finale gehaald. Calais RUFC in 2000 en Les Herbiers VF in 2018, vorig jaar dus nog. Wat betekent dat voor dit seizoen? Zal een amateurclub wederom door weten te breken tot de finale en daarmee de professionals naar huis sturen?

7000 km vliegen voor een match

Het team van Aiglon du Lamentin uit Martinique moest 7000 kilometer vliegen om de wedstrijd tegen Ligue 2 Orleans te spelen. Ondanks de vermoeidheid wisten de Caribische spelers hun tegenstanders bezig te houden tot een verlenging. Pas toen wist de thuisploeg de wedstrijd naar hun hand te zetten. Ligue 2 Orleans won met 3-2.

Zoals gewoonlijk zijn de ogen toch gericht op de grote jongens. De aanvoerders van het klassement in de Ligue 1, Paris Saint-Germain hadden ook extra tijd nodig om hun weg te vinden langs de semi-professionele ploeg uit Villefrance-Beaujolais in Lyon. Met de kwartfinale in het vooruitzicht, bleek het toch een moeilijke wedsrtijd te worden voor PSG. Na een verlies tegen Lyon in Le Championnat met 2-1, speelde de ploeg nu weer in hun vertrouwde thuisgrond, Groupama Stadion.

Gefrustreerde coach Tuchel

Coach Thomas Tuchel werd in de tweede helft van het veld gestuurd wat eigenlijk tekenend was voor het chaotische en stressvolle van de wedstrijd – hetgeen voor de kijkers vermakelijk was en het competitie element in de Cup juist ten goede kwam. Tuchel zag zich genoodzaakt om Cavani en Kylian Mbappe op door de verdediging van Villefranche te breken die stond als een huis. De winst werd mede binnen gehaald op karakter, maar de aard van de wedstrijd liet ook zien waar de grens van sommige spelers lag. En wellicht ook van de coach die – na geruzie met de scheidsrechter – moest vertrekken.

De score werd door de Parijzenaren pas geopend in de extra tijd, in de 102’ minuut door Julian Draxler. Moussa Diab yen Edinson Cavani scoorden daarna elk nog een doelpunt en stelden de winst veilig met nog 6 minuten extra tijd op de klok. Spits Mbappe was daarbij van waarde door twee keer in een assist te voorzien.

De prof’s vs. de amateurs: wie wint?

Paris Saint-Germain had dus 120 minuten nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Coupe de France tegen Villefrance in plaats van 90. Voor een van de beste teams in het Franse voetbal is dat toch geen positieve indruk die ze achter laten, op z’n zachts gezegd. Op weg naar de vijfde landstitel op rij, hebben ze hun reputatie veilig weten te stellen want het had zomaar catastrofaal kunnen uitpakken.

Blessureleed

Middenvelder Marco Verrati kan voorlopig niet uitkomen voor Paris Saint-Germain omdat hij zijn enkel heeft verstuikt tijdens de wedstrijd tegen Villefrance door een nieuwe blessure. Men maakt zich zorgen om zijn vorm en fitheid zeker nu de eerste ronde voor de Champions League tegen Manchester United op het programma staat. De Italiaanse international was nog maar net weer terug gekeerd in het team tijdens de training voor deze Coupe de France wedstrijd nadat hij zijn enkel had gekneusd tijdens de wedstrijd op 20 januari. Zal hij er bij zijn in de kwartfinale tegen Dijon eind febuari?

Succesvol spel voor Lyon

Olympique Lyonnais is naast de winst op PSG in de competitie ook succesvol gebleken de de Coupe de France. Nadat ze bijna in een crisis waren beland tijdens de derby tegen Saint-Etienne (2-1) wonnen ze in Guingamp met 2-1 in de ronde van 16 in de Coupe de France waarmee ze hun hun vijfde winst op rij behaalden.

De voormalige Celtic spits Moussa Dembele is in vorm en scoorde voor Lyon het eerste doelpunt van de wedstrijd. De ploeg uit Lyon bereikt met de winst de kwartfinales van de Coupe de France. Sinds 2012 heeft Lyon geen groot toernooi meer gewonnen. In de kwartfinale treffen ze Caen in de ronde van 8. Je zou daar op in kunnen zetten op site zoals betFIRST en Ladbrokes. De vorige keer dat Lyon Caen trof in de Coupe de France was dat in de zelfde fase en won Caen met 1-0.

Dembele speelde de ploeg van Bruno Genesio naar een voorsprong in de zevende minuut door een bal die diep gespeeld werd te onderscheppen in zijn sprint naar voren. Hij scoorde zijn vijfde goal in zes wedstrijden. Alexandre Mendy scoorde vrij laat in de

Nog meer problemen in Monaco

Voor Thierry Henry duur de nachtmerrie bij AS Monaco nog even voort nadatij zijn ploeg io de Coupe de France is gespeeld door Metz. Monaco verloor met 1-3 in het Stadion Louis II. Gauthier Hein opende de score na 32 minuten voordat Radamel Falcao de score gelijk maakte acht minuten later. De bezoekende partij sloeg terug in de tweede helft. Marvin Gakpa scoorde in de 62 minuut en Ibrahima Niane scoorde het derde punt in de 74ste minuut.