Belgische medailles WK para-cycling baanwielrennen

Van 14 tot en met 17 maart vinden in het Nederlandse Apeldoorn de UCI Para-cycling Track World Championships plaats. Oftewel: het WK baanwielrennen voor wielrenners met een handicap. En de Belgische renners doen het op dit belangrijke toernooi meer dan verdienstelijk.

Drie km achtervolging; brons voor Britten

Het tandem koppel Lora Fachie en Corrine Hall moesten behoorlijk op zoek naar de reserves maar wisten uiteindelijk de bronzen medaille in de wacht te slepen. Het duo is verdedigend kampioen op de 3km achtervolging maar moest in Apeldoorn op het WK para-cycling genoegen nemen met de bronzen medaille. De zilveren en gouden medaille gingen naar Nieuw Zeeland en naar onze landgenoten. Team Belgie wist een prima medaille te winnen op de 3 km achtervolging.

Lora Fachie moest diep in de buidel tasten voor bronzen medaille. In een rechtstreeks duel met het Ierse koppel Katie-George Dunlevy en Eve McCrystal wisten de Britten te overtuigen met een voorsprong van 0.67 seconden. Niet veel, maar de Ieren hadden vast geen St Patricks day gevierd en kwamen fit op de baan.

Het Britse duo Fachie en Hall had op meer gehoopt op de baan van Apeldoorn: “We zijn de verdedigend kampioenen en in de trainingen hier hebben we laten zien dat we ook nu weer snel zijn. Maar in kwalificatie was het gewoon niet snel genoeg, het klikte niet.“

“Toch zijn we blij dat we zijn blijven vechten deze middag. We moesten diep gaan tegen de Ieren, en we moesten het ook voor iedereen spannen maken om te kijken. We wisten wat het team uit Nieuw-Zeeland kon, en ook de Belgen legden een fantastische tijd op de baan. Het hoge niveau van het deelnemersveld laat zien dat er een stijgende trend in dit toernooi zit. ”

Mannen tandem achtervolging naar Nederland

De Britten Steve Bate en Adam Duggleby kwamen er niet aan te pas op de baan in Apeldoorn. Verder dan een vierde plaats kwam het duo niet, want in de medal race was het koppel niet opgewassen tegen de Nederlanders Tristan Bangma en Patrick Bos.

Maar de Britten deden het over het geheel genomen prima. Want ook op de 1km tijdrit in de C2 klasse wist een Brit de vierde plaats te halen. Louis Rolfe wird vierde, een Britse debutant, Matthew Robertson, werd knap vijfde.

Het tempo in Apeldoorn lag enorm hoog. Zowel Australie als China haalden gouden medailles, en wisten ook wereldrecords te breken. Deze wereldrecords werden vooral gebroken op het nummer tijdrit, de toeschouwers van het International Cycling Union Para-cycling Track World Championships in Apeldoorn kregen absoluut waar ze voor kwamen.

Australië grote winnaar WK

Er warden zes tijdritten verreden op de Omnisport wielerbaan in Nederland. Grote winnaar op deze nummers was Australie, want zowel de C2 als C3 500 meter races wird gewonnen door een Australische atleet. China was onoverwinnelijk op de C1 500 meter bij zowel de mannen als vrouwen.

Het was de onverslaanbare wereld record houder bij de vrouwen, de Chinese Jieli Li, die het enige deed wat van haar verwacht werd. In een rechtstreeks duel werd de Britse Katie Toft verslagen in een tijd van 43.83 seconden.

Deze winst op de 500m tijdrit bij de vrouwen stond niet op zichzelf, de Chinese won het nummer voor het laats in Rio de Janeiro op de Olympische baan. Ook die andere uitstekend presterende Chinese wielrenner deed wat werd verwacht. Zhangyu Li overwon in een tijd van 1.11.82 alle concurrentie. De Chinese was eerder al kampioen tijdens de Paralympische Spelen in Londen in 2012. Landgenoot Weicong Liang werd tweede op twee seconde achterstand. De Spaanse Ricardo Ten Argiles werd derde.

Voor de andere grootverdiener, Australie, kwamen de gouden medailles op de tweede en derde dag van het toernooi. Amanda Reid won de 500 meter tijdrit C2 bij de vrouwen in een tijd van 39.505. De atleet, die ook zwemmer is, won van de Nederlandse Alyda Norbruis en de Chinese Zhenling Song.

Winst Reid niet geheel onomstreden

De winst van Reid is niet geheel onomstreden. De Australische wordt verweten haar handicap te overdrijven om haar sportieve prestaties te helpen. Het zijn andere atleten en haar voormalig coach die deze aantijgingen doen, maar niets is ooit bewezen. De Australische beweert fysieke, visuele en intellectuele handicaps te hebben.

De andere gouden medaillen van Australie wird binnengehaald door Paige Greco op de C3 500m tijdrit race bij de vrouwen. De Japanse Keiko Sugiura en de Chinese Ziaomei Wang kwamen niet aan de winnende tijd.

De andere gouden medailles van de dag gingen naar de Columbiaanse Alejandro Perea, en de Amerikaanse Joseph Berenyi. Vooral de prestatie van de Amerikaan is noemenswaardig. De 50-jarige Berenyi is een ware veteraan in zijn vakgebied, maar met zijn 1:08.381 onoverwinnelijk op de C3 1km tijdrit bij de heren.

Berenyi met 50 jaar nog steeds topatleet

Met deze tijd was de Amerkaan, die op de Paralympische Spelen van 2012 al de 3km won, te snel voor de Spanjaard Eduardo Santas Asensio en de Belgische Diederick Schelfhout. Onze landgenoot pakte wel knap de derde.

Ook op de drie kilometer individúele achtervolging wist Diederich Schelfhout de derde platas te halen. De bronzen plak ging naar onze landgenoot in een tijd van 3:35.190, een enorm knappe prestatie gelet op het uiterst sterke deelnemersveld op dit nummer. Onze landgenoot moest het opnemen tegen een renner die veel sneller van start ging, maar hij liet zich niet verleiden en reed zijn eigen race.

Ook op de para atleten kan je prima geld inzetten op gratis online goksites als Circus en Bet777. Wees dus goed op de hoogte van de prestaties van onze Belgische atleten, of van de sterke internationale concurrentie. Op die manier kom je goed beslagen ten ijs en maak je goede kans een prima potje met geld te winnen.

Ook Kadeema Cox mag met een regenboogtrui de volgende wedstrijden rijden. In de WC4 klasse was ze de sterkste op de 500 meter tijdrit, haar tijd van 36.176 bleek niet te verslaan. Met de uitstekende rit herwon ze de regenboogtrui die ze drie jaar geleden ook al eens won.

De rijder uit Leeds: “Hier train je voor. Op een kampioenschap will je die trui, en die heb ik nu gekregen. Ik ben relatief gelukkig met mijn prestaties, ik ben gelukkig met de winst maar er was een technisch probleem met de gate, dus de tijd is niet wat ik wilde. Maar zelfs met een slechte start reed ik nog een goede tijd dus er zit nog meer in het vat.