Paris Saint Germain pakt de drieslag

Door met twee tegen nul van het kleine Les Herbiers te winnen heeft PSG ook de France Cup veroverd. Het kleine Les Herbiers, dat uitkomt in de Championnat National, verraste vriend en vijand door tot de finale van de Franse beker door te dringen. Maar een vervolg kreeg het sprookje niet en PSG pakte de cup.

David tegen Goliat

Het duel in het Stade de France werd dapper gestreden door de mannen van Stephane Masala, maar winst tegen het oppermachtige Paris Saint Germain zat er niet in. Een mooi sportief gebaar van de kant van PSG vond plaats na de finale. Team captain van Les Herbiers, Sebastien Flochon, mocht samen met Thiago Silva de cup omhoog houden. Het liet het respect zien van de wereldsterren van PSG richting de underdogs van Les Herbiers.

De teams leken afwachtend de finale tegemoet te gaan, geen van beide ploegen was overdreven op zoek naar de overwinning. Van de kant van de underdogs was dat te begrijpen, maar het begin van PSG was flauw te noemen. Het duurde tot halverwege de eerste helft voordat PSG’s Giovani Lo Celso de bal achter Les Herbiers’ doelman kreeg. Een penalty werd vijftien minuten later door PSG’s Edinson Cavani benut. Twee tegen nul. Dat was ook de eindstand. Paris Saint Germain won de cup zonder veel problemen.

Met de winst won PSG de beker voor de vierde maal op rij, en voor de twaalfde keer in totaal. Het was ook een mooie afsluiter voor PSG coach Unai Emery, die eerder al de Coupe de la Ligue won door Monaco te verslaan in de finale eind maart. PSG ster Neymar is nog niet hersteld van zijn blessure en moest zijn teamgenoten van afstand gadeslaan. Maar ook zonder de sterspeler wist PSG het kleine Les Herbiers opzij te zetten.

Geen doelpuntenfestijn

De Argentijnse middenvelder Lo Celso schoot eerder in de eerste helft op de paal, maar vond met een mooie curve knap het net in de 26e minuut. Ook Dani Alves en Mbappa waren dicht bij een treffer voor PSG in de eerste helft. Vroeg in de tweede helft werd een schot van Cavani knap gekeerd door Les Herbiers doelman Matthieu Pichot.

Het vergroten van de voorsprong was het doel van PSG in de tweede helft, en daar leek het ook op. Maar een schot van Mbappe werd afgekeurd na consultatie met de video scheidsrechter. Deze besloot dat Marquinhos de bal met de hand beroert had in aanloop naar het afgekeurde doelpunt.

Les Herbiers doelman Pichot was in de 75e minuut opnieuw belangrijk. Een inzet van dichtbij van Mbappe werd knap met de benen gered. De doelman van Les Herbiers heeft zich prima in de kijker gespeeld in deze finale.

PSG won de Coupe de France door een overwinning op Les Herbiers uit de derde divisie. De wedstrijd werd aangekondigd als één van de meest ongelijke wedstrijden uit de historie van het Franse voetbal. Goals van Giovani Lo Celso en Edinson Cavani bezorgden PSG de overwinning. Al zullen de meeste voetbalkenners verbaasd zijn dat het verschil niet groter was. Met de winst behaalde PSG de nationale drieslag, eerder dit seizoen werd de Ligue 1 competitie gewonnen, evenals de Coupe de la Ligue.

Neymar is terug, maar blijft hij?

Neymar is eindelijk terug in Parijs, als toeschouwer. Hij bezocht de finale en zag zijn clubgenoten winnen. Eerder dit seizoen kreeg de Braziliaanse voetbalster kritiek omdat hij zijn ploeg niet zag winnen van Monaco toen PSG de Ligue 1 won in april. Maar Neymar was wel present toen zijn team de derde prijs van het seizoen omhoog hield; de Coupe de France. Hoe lang de vedette nog blijft is onduidelijk. Neymar heeft aangegeven graag naast Cristiano Ronaldo te spelen en Real Madrid bestudeert de mogelijkheid om dit werkelijkheid te laten worden.

De kleine ploeg Les Herbiers heeft vriend en vijand verrast door tot de finale van de Coupe de France door te dringen. Velen hadden dan ook verwacht dat de ploeg uit de derde divisie van de mat gespeeld ging worden door het sterrenteam van PSG. Zo ver kwam het niet, en dat was vooral te danken aan een combinatie van goed keeperswerk van Les Herbiers’ Pichot, slecht afronden van de PSG aanvallers, video ref, en het houtwerk van het Les Herbiers goal. Hierdoor bleef de schade beperkt en kreeg Les Herbiers slechts twee goals tegen. Cavani maakte de tweede goal, maar had daarvoor wel een penalty nodig. Het werd niet het festijn van doelpunten waar menig liefhebber op had gerekend.

Toekomst Cavani onzeker

Cavani lijkt alleen maar belangrijke doelpunten te maken. Hij scoorde de tweede goal tegen Les Herbiers en besloot daarmee de wedstrijd. Daarmee was de derde grote prijs dit seizoen een feit. Voor de voetballer uit Uruguay was dit zijn elfde goal in negen bekerfinales.

Cavani heeft de naam niet erg efficient voor de goal te zijn. Maar met 39 goals voor PSG dit seizoen mag toch niemand echt klagen; het is een prima resultaat. De 31-jarige Cavani had eerder een conflict met Neymar. Echter, volgens Cavani heeft hij verstandhouding met Neymar gekomen en heeft hij nu geen problemen meer met de Braziliaan. Of Cavani nog lang in Parijs woont valt te bezien, Atletico Madrid heeft de zinnen op Cavani gezet als vervanging van Antoine Griezmann. Hoewel de aanvaller zelden een staande ovatie in ontvangst mag nemen is hij even waardevol als Neymar en Mbappe.

PSG is oppermachtig in Frankrijk. Maar kan het deze dominantie vasthouden? De Coupe de France is voor de vierde keer op rij gewonnen, dit seizoen werd ook de Ligue 1 en de Coupe de la Ligue in de wacht gesleept. Maar met het mogelijke vertrek van Neymar en Cavani gaat de club een onzekere toekomst tegemoet. Een goed gevulde portemonnee houdt de club vast aan de verkoop over, maar of het daar kwaliteit voor terug kan kopen is altijd onvoorspelbaar.