Brazilië teleurgesteld in Neymar

Hij had de ster van het toernooi moeten worden, maar werd de paria. Neymar was net op tijd hersteld van zijn blessure om deel te kunnen nemen aan het WK 2018 in Rusland, en heel Brazilië haalde opgelucht adem. Maar achteraf bekeken had men hem liever thuis gelaten. Hoe Neymar in een paar weken zijn heldenstatus verloor en verschoppeling werd.

Het Braziliaanse elftal kwam niet tot dominant voetbal op het WK. Ze konden niet laten zien waar iedereen toch wel op gerekend had, mooi voetbal en overtuigende resultaten. Het was aanmodderen, en daar kon niemand verandering in aanbrengen. Ook één van de grootste voetballers allertijden wist het Braziliaanse tij niet te keren.

Waar Lionel Messi en die andere grootheid, Cristiano Ronaldo, hun team nog op sleetouw namen, zo leek het in het Braziliaanse team eerder andersom. Daar was het Neymar die toch wel de zwakste schakel leek van het team. Hij wist geen bal vast te houden, en zijn passes waren van bedenkelijk niveau. Maar waar Neymar nog het meest op wordt afgerekend zijn zijn fopduiken, zijn schwalbes. Als er ook maar even een tegenstander in de buurt kwam lag Neymar al weer huilend op de grasmat. Het maakte hem bij voetballiefhebbers niet populair, maar zelfs zijn eigen Braziliaanse supporters zouden hem er op afrekenen. Op diverse internetfora spraken Braziliaanse voetbalfans hun schande uit over het gedrag van Neymar, en bood men excuses aan voor hun landgenoot.

Spijtbetuiging in video

Het is begrijpelijk en absurd tegelijk, excuses aanbieden voor het gedrag van een stervoetballer. Zelf zou Neymar na het toernooi ook zijn excuses aanbieden. Hij heeft in een video toegegeven dat hij zijn reacties op het veld heeft overdreven om om te kunnen gaan met de frustratie die hij, zo verklaarde hij, voelde. In een 90 seconden durend filmpje, gemaakt voor zijn sponsor Gillette en gepubliceerd op sociale media, probeert de voetballer de harten terug te winnen van de voetballiefhebbers die hem de rug toe hebben gekeerd. “Noppen op mijn kuit, een knie in mijn rug en een stamp op mijn voet; jullie denken dat ik overdrijf, en soms doe ik dat ook, maar het is een feit dat ik afzie op het veld.”

Heel veel heeft het filmpje niet gedaan om zijn imago te veranderen. Dat komt vooral voor de meer dan 200.000 euro die Neymar van Gillette heeft gekregen voor dit filmpje. Het is natuurlijk onvoorstelbaar dat de gemiddelde voetbalfan, die in het zweet des aanschijns zijn brood verdient, medelijden moet hebben met Neymar omdat er iemand op zijn voet is gaan staan.

Neymar had gehoopt dat hij zich na het afgelopen WK zou mogen scharen bij Ronaldo en Messi, die de afgelopen tien jaar de FIFA speler van het jaar prijzen onderling mochten verdelen. Die poging mislukte, Neymar werd niet geprezen maar bespot, en Brazilië werd in de kwartfinale uitgeschakeld door België.

Prijs van Neymar uitgelekt

“Als ik onbeschoft overkom, dan is dat niet omdat ik een verwend kind ben, maar omdat ik nog heb leren omgaan met frustratie. Het heeft me tijd gekost om jullie kritiek te accepteren, en het heeft me tijd gekost om mezelf in de spiegel aan te kijken en me te vormen tot een nieuwe man. Maar hier ben ik nu, met een nieuw gezicht en een open hart. Ik ben wel gevallen, maar allen zei die vallen leren op te staan.” Het lijken woorden die zijn opgetekend door een Gillette marketingteam, niet door een spijtoptant voetballer.

Neymar zou door zijn povere optreden op het WK niet op de lijst beste spelers van de FIFA voorkomen. Slecht nieuws voor de voetballer. Nog slechter nieuws was dat iemand bij marketingbureau Grey, die de marketing voor Gillette doet, heeft uitgelekt wat Gillette betaald heeft voor de spijtbetuiging. En dat ging er bij veel Braziliaanse voetbalfans moeilijk in. Want het was juist Neymar die alle media voorbij liep, er voor zorgde geen kritische vragen in interviews te moeten beantwoorden. Of hij echt spijt heeft, men gelooft in het Brazilië niet. Dat Neymar alles doet voor persoonlijk gewin, daar is heel Brazilië van overtuigd. De bekende Braziliaanse sport commentator schreef: “Stel je eens de arbeider voor die elke ochten om vijf uur op staat, die hoort de boodschap van Neymar over hoe moeilijk het leven voor hem is, en hoort vervolgens dat hij geld krijgt om die boodschap te verkondigen. Zou dat er in gaan?”

Neymar zou het volgende zeggen over zijn snelle aftocht na verloren wedstrijden, zonder de media te woord te staan: “Als ik vertrek zonder met de pers te praten is dat niet omdat ik alleen wil winnen, maar omdat ik nog steeds niet weet hoe ik jullie moet teleurstellen. Er is nog steeds een kind in me. Soms verbaast die de wereld, en soms roept hij alleen frustratie op bij iedereen. Ik moet ervoor vechten dit kind in leven te houden, maar in mij, niet op het veld.”

Neymar ziet zijn marktwaarde kelderen

Het slechte optreden van Neymar heeft ook financiële gevolgen gehad voor de Braziliaan. Zijn flamboyante en theatrale duiken en rollen werden over de hele wereld belachelijk gemaakt. Dit heeft zijn weerslag gehad op de waarde van het merk Neymar. De aanvaller zag zijn commerciële waarde dalen met elf procent, van 197.3 miljoen euro naar 175.4 miljoen. Dit berichtte de Braziliaanse sports-consultancy firma Pluri Consultoria. Hoe anders dan voor Mbappé. Na een geweldig WK, waarin hij vier keer scoorde en in elke wedstrijd uitblonk zag Mbappé zijn waarde met 44 procent toenemen tot 170.7 miljoen euro. Maar Mbappé won uiteindelijk met zijn Franse team het WK, en dat zal zeker meegespeeld hebben.

Komend seizoen speelt Neymar bij Paris Saint-Germain, dat hem voor 222 miljoen euro kocht van Barcelona. Ga je inzetten op het herstel van de kwaliteiten van Neymar, ga je wedden op goals van zijn voet op de verschillende gratis gok sites als Bet777 en Circus Sport waar je weddenschappen op wedstrijden af kan sluiten? Of zet je in op zijn ondergang?