Eredivisie: zuiver Ziyech en de schoenen van Ciss

Tijdens de vierde ronde van de Nederlandse eredivisie werden er weer een paar mooie staaltje voetbal getoond aan het publiek. En dat is maar goed ook, want met de naderende interlandperiode geeft dat goed beeldmateriaal om even op te kunnen teren. Nasses El Khayati bracht hoogstandjes ten tonele, en Hakim Ziyech lied eveneens mooie dingen. Eigenlijk was het ook geen straf om naar Ajax te mogen kijken afgelopen weekend. Koploper PSV wist onder coach Mark van Bommel een goede start te maken.

Verkeerde schoenen

Onfortuinlijker was de wedstrijd van Fortuna Sittard, waar de verkeerde schoenen gedragen werden door invaller Amadou Ciss. Deze fout werd veel besproken anders dan het gelijke spel van 1-1 tegen FC Utrecht. De invalbeurt van Amadou Ciss uit Frankrijk speelde maar twintig minuten mee maar wist in deze tijd het beeld van de wedstrijd te bepalen door dat hij na bijna elke keer dat hij in actie kwam uitgleed.  De verkeerde schoenen die hij aan had getrokken zorgden voor nogal wat frustratie en menigeen vroeg zich af hoe het een professionele voetballer kon overkomen. De velden waarop de eredivisie wordt gespeeld kunnen nou eenmaal spekglad zijn en daar heb je goed schoeisel voor nodig om dan goed voor de dag te kunnen komen. Voorlopig draagt het niet bij aan het succes van de club, Fortuna Sittard staat na deze ronde op de laatste plaats.

VVV Venlo heeft wat dat betreft de boel wat beter georganiseerd onder leiding van Maurice Steijn maar wist ook niet boven een gelijkspel uit te stijgen tegen de Friesen uit Heerenveen. De club uit Limburg weet een negende plek vast te houden op de ranglijst van de eredivisie en dat is lang niet slecht als je bedenkt hoe groot hun budget is zich stand te houden. De nationale divisie van Nederland heeft op dit moment nog maar zes doelpunten van de club gezien en dat zijn er niet heel veel. De Graafschap heeft er 8. Hoewel de supporters daar misschien van balen heeft coach Steijn de ploeg wel op orde, hij weet wat ze wel en niet kunnen en bepaald op basis daarvan zijn strategie. Hoewel hij vooral inzet op de verdediging, zorgde VVV tegen Heerenveen wel voor een hoog percentage aan balbezit.

Raak voor Ziyech

Voor Ajax is Hakim Ziyech goed in vorm en hij komt dit jaar alweer voor de derde keer uit voor de Amsterdamse club. Hij lijkt er goed uit te komen en heeft met een nieuw contract op zak ook alle reden om zich volop in te zetten. Tegen Vitesse in de vierde speelronde speelde hij uiterst zuiver en wist al na 6 minuten van grote waarde te zijn voor de ploeg uit Mokum met een doelpunt en een assist. Hiermee was de toon al vroeg in de wedstrijd gezet en hij drukt daarmee zijn stempel op de Nederlandse competitie. Hakim Ziyech scoorde hiermee namelijk alweer zijn zesde doelpunt vanaf afstand en buiten het strafschopgebied in 2018. Hij is daarmee van onschatbare waarde voor Ajax. Dit is ook voor Ziyech een persoonlijk record, want zijn teller bleef in 2015 en 2016 op vier doelpunten buiten het strafschopgebied steken. De eindstand tegen Vitesse stond afgelopen weekend op 0-4.

Hoewel Ziyech een goede wedstrijd heeft gespeelde gooide El Kayati hoge ogen op het veld voor Ado waar hij drie keer voor de ploeg uit Den Haag wist te scoren van buiten het 16 meter gebied. De bal viel tegen Excelsior in doel van lange afstanden. Alleen Dries Mertens deed dat eerder in 2011 in de Eredivisie.

Flinke winst PSV

PSV weet tijdens deze vierde spelronde in Eindhoven een flinke zegen te boeken en wint maar liefst met 6-1 van Willem II. Je zou verwachten dat de coach, Mark van Bommel, daar tevreden over zou zijn, maar hoewel de ploeg uit Eindhoven veel te sterk was, vond van Bommel dat zijn ploeg beter had gekund Hij was wel te spreken over de uitslag en het resultaat. Maar de coach vond ook dat PSV kansen heeft weggegeven die niet nodig waren. Dankzij de hoge score op het bord kon Van Bommel enkele van zijn sterkste spelers naar de bank halen zoals Hirbing Lozano en Gaston Pereiro. PSV heeft de wind weer in de zeilen en weet anders dan een paar seizoenen geleden ook penalties weer te benutten. De laatste 14 strafschoppen heeft de ploeg binnen getikt. Na vier duels heeft de Eindhovense ploeg een goede start gemaakt dit seizoen. Zegt dit iets over het verdere verloop van de competitie? Leg eens een weddenschap af op winst van PSV op gratis goksites als Bet777 en Circle.

Verlies voor de Groningers

In Groningen wordt de thuisploeg verslagen door PEC Zwolle die daarmee een reeks aan puntenverlies beëindigd . Het duurde even maar de club heeft eindelijk weer een match gewonnen. Vito van Crooij wist met een doelpunt de Groningers naar een achterstand van 0-1 te schieten en zorgde daarmee dat de ploeg uit Zwolle aan het langste eind trok. FC Groningen speelde echter geen slechte wedstrijd. De Zwollenaren dwongen de kansen niet echt af en wist het goal niet te bereikten en tijdens de rust stond de teller nog op 0-0. Jammer, vooral voor Django Warmerdam die vrijgespeeld werd maar de kansen tegen zijn oude club niet wist te verzilveren.  PEC Zwolle wist de dreiging op te bouwen vanuit de corners en de counter en de spitsen Van Crooij en Van duinen werkten hard voorin het veld. Dit zorgde er onder andere voor dat de Groningers niet lekker in de wedstrijd kwamen en veel balverlies leden. De sfeer onderling had er onder te leiden en er onstonden af en toe opstootjes tussen beide teams op het veld maar de spelers kwamen er mee weg omdat er niet werd opgetreden voor de scheidsrechter. De slotfase was verhit maar FC Groningen wist niks tegen over de Zwolse goal te zetten ende ploeg van John van ’t Schip nam de overwinning mee terug naar Overijssel.

PSV leidt vooralsnog de competitie na deze vierde ronde en voert de lijst van de Eredivisie aan met 12 punten gevolgd door Ajax en Feyenoord met respectievelijk 10 en 9 punten.