Overzicht van het Monte-Carlo Masters toernooi 2018

Het 2018 Rolex Monte-Carlo Masters 1000 toernooi vond plaats van 14 tot 22 april op de Monte Carlo Country club, als onderdeel van de Masters ATP World Tour. Spelers van over de wereld, 56 in totaal, streden om de titel. Vanwege de prachtige locatie en vaak dito weer trekt het toernooi jaarlijks duizenden toeschouwers, het grote stadion biedt plaats aan 10200 mensen. Een overzicht van het 2018 Monte Carlo Tennis toernooi.

Jetset aan de cote-d’azur

De sfeervolle Monte Carlo Country Club is gesitueerd aan de rand van Monaco en ligt aan zee. Fans genieten van het beste tennis van de wereld en kijken tegelijkertijd uit over een helder blauwe middellandse zee.

Alsof het zien van de beste tennissers van de wereld nog niet genoeg is, was de hele country club omgetoverd in een Rolex Monte-Carlo Masters dorp, compleet uitgerust met winkels, restaurants, bars en meer. Het was voor gasten een luxe evenement om bij aanwezig te zijn. Zo was er een Nobu sushi restaurant, verschillende hotels, tribuneplaatsen met service aan de stoel, twee VIP dorpen en een VIP restaurant. En natuurlijk een overvloed aan winkels van de grote sponsoren.

Dubbelspel tweeling uit Amerika

De winnaars van het dubbelspel waren Bob en Mike Bryan. De tweeling uit de VS. De broertjes Bryan wonnen al vijf keer eerder op het Monte-Carlo toernooi, en behaalden met hun laatste overwinning de 116 grote prijs in totaal. Het duo nam het op tegen de kampioenen van de Australian Open: Marach en Pavic uit Oostenrijk en Kroatië respectievelijk.

Nadal nog steeds ‘King of Clay’

De grote finale is de finale van het mannen enkelspel. Dit maal mocht Nadal het opnemen tegen de Japanner Nikishori. Door winst van Nadal mocht de Spanjaard voor de elfde keer de prijs van Monte Carlo in ontvangst nemen. Dat Nadal als winnaar uit de strijd ging komen kwam niet als een verassing. Hij is de ‘King of Clay’, de beste speler ter wereld op een kei/gravel baan, zoals die van Monte Carlo. Door het behalen van zijn 31e Masters titel staat de Spanjaard nu weer bovenaan in de ranking.

De echte basis voor de eindoverwinning legde Nadal door de in de achtste finale Karen Khachanov te verslaan. Rafael Nadal hoefde zich nauwelijks in het zweet te werken om af te rekenen met Karan Khachanov, de tennisser van Russische komaf. Rafael Nadal wist zijn tegenstander al in de eerste set te breken en hoefde vervolgens nauwelijks zich nog in te spannen.

De eerste echte test voor de huidige nummer één op de ranglijst kwam in de kwart finale. Op het programma stond Dominic Thiem. Met de Oostenrijker moest worden afgerekend om toegang te krijgen tot de halve finale van het Monte Carlo Masters toernooi. En dat deed Nadal op grandioze wijze. In iets meer dan een uurtje schudde Rafael Nadal te Oostenrijker van zich af. De cijfers waren klinkend en lieten geen ruimte voor debat: 6-0 en 6-2. Nadal stoomt rustig door richting zijn elfde titel in Monte Carlo.

De 31 jarige Nadal zal in de halve finale het moeten opnemen tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov. Deze Dimitrov bereikte de halve finale door de Belg David Goffin in twee sets te verslaan. Vooral het afdwingen van een tiebreak in de tweede set mag een prestatie genoemd worden voor de Bulgaar. In de tweede set kwam David Goffin namelijk met vijf tegen één voor te staan.

In de andere kwart finales werd de Kroaat Marin Cilic verslagen door een uitstekend spelende Kei Nishikori uit Japan, en versloeg de Duitse Alexander Zverev Richard Gasquet.

De 24-jarge Thiem uit Oostenrijk werd gezien als de belangrijkste opponent van Nadal, en de belangrijkste concurrent om de titel. Vorig jaar versloeg Thiem Nadal op een kleibaan in Rome, en in Monte-Carlo bewees Thiem in vorm te zijn door Novak Djokovic in de achtste finale te verslaan. Nadal was gewaarschuwd.

Thiem, huidig nummer zeven op de wereldranglijst had dus een belangrijke en duidelijk taak: zowel Djokovic als Nadal op een klei-toernooi verslaan. Een moeilijke taak ook, het is nog niemand gelukt. En ook Thiem werd gewogen en te licht bevonden. Hij werd volledig overklast door Nadal. De eerste set ging naar Nadal in 31 minuten. De Spanjaard won vier van de 11 break points, en kreeg geen enkele tegen.

Dominic Thiem kon een schande van een verlies zonder zelf een leg te winnen voorkomen door in de tweede set nog twee legs uit het vuur te slepen. Meer zat er echter niet in voor de Oostenrijker, die als underdog nog wel op de sympathie van het publiek kon rekenen.

Heel moeilijk kon Thiem het Nadal niet maken, die op deze manier dus erg gemakkelijk de halve finales bereikte. En dat gaat zich later in het toernooi natuurlijk uitbetalen. Als andere spelers moeten vechten voor de winst beginnen ze de volgende match hoe dan ook met zware benen. Van vermoeidheid was Nadal absoluut geen sprake.

Dat Nadal onverslaanbaar is op een clay-court blijkt uit zijn moyenne, van de afgelopen 32 wedstrijden op klei won hij er 31. “Ik geloof dat ik een goede wedstrijd speelde, de beste van het toernooi,” aldus Nadal na de wedstrijd. Om verder te gaan: “Ik speelde erg agressief want ik wist dat ik Dominic niet veel tijd kon geven om de bal te raken.”

In een en andere kwart finale speelde Dimitrov tegen Goffin. Het was de eerste wedstrijd tussen de twee tennissers sinds ze elkaar troffen in Rotterdam dit jaar, een wedstrijd waarin de Belg een oogblessure op liep. Als gevolg van deze blessure speelt Goffin nog steeds met een speciale contactlens. Echter, het leken veel meer de zenuwen die de Belg parten speelden toen hij toe kon slaan in de tweede set. Goffin had drie set points om te verzilveren, op zijn eigen opslag. Hij faalde daarin jammerlijk, Dimitrov vocht terug en dwong een tiebreak af.

Nishikori treft Zverev in andere halve finale

Nishikori neemt het tegen Zverev op in de tweede halve finale. De Duitse Alexander Zverev won in de kwart finale van de Fransman Richard Gasquet, die eerder in het toernooi broertje Mischa Zverev naar huis verwees.