IAAF Diaond League Wedstrijden weer begonnen

De Diamond League atletiek wedstrijden staan weer op het punt te beginnen. De lijst atleten die dit jaar mee zullen doen aan deze prestigieuze wedstrijden is bekend gemaakt. De line-up bevat tien Diamond League atletiek kampioenen, negen wereldkampioenen en acht Olympisch kampioenen. Het belooft weer een spektakel te worden. De eerste wedstrijd is reeds gestreden. Lees hier over alle ontwikkelingen.

Grote lijst met namen

Christian Coleman staat op de lijst. De Amerikaanse sprinter won eerder dit jaar de 60 meter sprint indoor, daarvoor brak hij op deze afstand al eens het wereldrecord en hij is de houder van zilveren medaille van het wereldkampioenschap. Coleman zal in voor het eerst in zijn carriere in Rome van start gaan en het opnemen tegen atleten met wij op het WK Indoor het podium deelde; de Chinees Su Bingtian en de Amerikaan Ronnie Baker. Het veld voor de 100 meter is sterk bezet want ook wereldkampioen op de 200 meter Ramil Guliyev en twee Italiaanse talenten Filippo Tortu, Europees kampioen bij de junioren, en Lamont Marcell Jacobs, die oorspronkelijk verspringer was.

De 400 meter hordes voor mannen is ook een sterk bezet nummer. In de line-up valt wereldkampioen Karsten Warholm op, Olympisch kampioen Kerron Clement, IAAF Diamond League kampioen Kyron McMaster en Europees kampioen Yasmani Copello. Abderrahman Samba voert de huidige wereldranglijst op dit nummer aan en is ook van de partij.

Werelkampioenen nemen het ook in andere disciplines op tegen Olympisch kampioenen in deze IAAF Diamond League wedstrijden. Sam Kendricks en Thiago Braz strijden tegen elkaar in het polsstok spingen. Luvo Manyonga en Jeff Henderson zijn rivalen in het verspringen. Daarnaast zijn Andrius Gudzius en Christoph Harting van de partij in het discus werpen.

De gouden en zilveren medaillisten van het WK op de 1500 meter voor de mannen zullen ook meedoen op de IAAF Diamond League. Elijah Manangoi en Timothy Cheruiyot gaan strijden om de eerste plaats, of gaat een derde er met de eer vandoor?

Een andere vedette zien we terug bij de steeplechase. Wereldkampioen Emma Coburn doet mee om de prijzen. Ook de 800 meter bij de mannen kent een uitstekende bezetting. Wereldkampioen Pierre Ambroise Bosse neemt het op tegen indoor kampioen Adam Kszczot. Wereldkampioen Maria Lasjitskene neemt het op tegen indoor kampioen Vashti Cunningham en de wk zilveren en bronzen medailles van Yulia Levchenko en Alessia Trost op het nummer hoogspringen.

Het veld van het hordelopen bij de vrouwen kent eveneens een prima bezetting. Brianna McNeal zal het opnemen tegen Dalilah Muhammad. Wereldkampioen indoor op de 400 meter Courtney Okolo zal het opnemen tegen nummer twee van het WK Salwa Eid Naser, en tegen de Italiaanse recordhouder Libania Grenot. Bij de mannen is Gemenebest kampioen Isaac Makwala van de partij op dezelfde afstand. Marie-Josee Ta Lou doet mee bij de 200 meter voor de vrouwen, en Sandra Perkovic is de headliner bij het discuswerpen voor vrouwen.

Chinezen succesvol in het gooien

Chinese atleten doen steeds beter mee in het mondiale atletiek. En vooral in de gooinummers doen de Aziaten het prima. Aziatisch recordhouder speerwerpen Lyu Huihui gooide een record. De 28-jarige gooide voorbij de zestig meter met elke van haar zes worpen, met haar beste speer gooide ze 66,85 meter ver. De Chinese was in haar nopjes: “Ik ben erg blij met mijn prestatie en blij dat ik deze competitie win.” De Poolse Marcelina Witek probeerde de Chinese uit te dagen maar slaagde niet in haar opzet. Haar beste worp was 64,49 meter ver. Niet ver genoeg. Deels was dit te wijten aan de slechte omstandigheden waaronder ze haar beurten moest gooien. De regen gooide voor de Poolse roet in het eten.

Succes en falen in de Diamond League

Aan elke vorm van twijfel over de vorm van Caterine Ibarguen na haar vier Diamond League overwinningen in 2017 is nu een eind gekomen. De Colombiaanse presteert ook dit jaar weer opperbest op de hink-stap-sprong. In Shanghai sprong ze overtuigend naar een 14,21 meter, genoeg om de leiding over te nemen. In de tweede ronde versloeg ze haar eigen resultaat door naar 14,66 meter te springen. Haar autoriteit is weer gevestigd. “Ik voel me fantastisch door deze omgeving, mijn prestaties en het enthousiaste publiek. Ik wil mezelf blijven verbeteren voor mijn familie en mijn land, want dat zijn mijn drijfveren.

Luvo Manyonga zaf er niet fit uit in de eerste rondes van het verspringen, tot een geldige poging wist hij niet te komen. Toen hij nog een poging moest ondernemen om over de 8,11 meter heen te komen had de Chinees Shi Yuhao al 8,43 meter gesprongen. Maar Manyonga kwam knap terug in de vierde ronde, sprong 8,43 meter, vervolgens 8,56 meter, en deed wat hij ook in 2017 deed, Diamond League wedstrijden winnen.

Marya Lasitskene leek slecht in vorm en had twee pogingen nodig om over de 1,84, 1,91 en 1,94 meter te komen. Daardoor hield Mirela Demireva kort de leiding, ze sprong ver 1,94 op haar eerste poging. Maar Lasitskene bewees niet voor niet wereldkampioen indoor te zijn. Ze vloog over de 1,97 en nam de leiding over. Die stond ze niet meer af. Lasitskene: “Alles klopt. Ik ben erg blij met mijn prestaties en met mijn voorbereidingen richting deze wedstrijd. Ik ga mijn overwinningen niet tellen, dat mogen de journalisten doen.” Dat hebben we gedaan, ze staat nu op 39 overwinningen.

De omstandigheden waren zwaar; miezer werd regen. En dan is het lastig springen. Atleten verliezen grip op de stok en komen eerder in de problemen. Zevenvoudig Diamond League kampioen Renaud Lavillenie ging het beste met de omstandigheden om en versloeg Piotr Lisek, die er een poging langer over deed om over de 5,71 meter te komen. “Maar ook voor mij was het niet makkelijk vandaag, beaamde Lavillenie. De Diamond League wedstrijden zijn nog niet voorbij. Lees op deze site over de laatste ontwikkelingen.