De rijzende ster van Middenvelder João Félix

João Félix Sequeira wordt getipt als een van de nieuwe jonge sterspelers in de voetbalwereld. De nog maar 19-jarige Félix is van Portugese afkomst en speelt voor Benefica als spits. Wie is dit jonge, veelbelovende talent?

Van Porto naar Lissabon

João wordt geboren in het Portugese Viseu op 10 november 1999 en begint zijn voetbalavontuur bij Os Pestinhas nog voordat hij toe treedt tot de jeugdselectie van FC Porto. In Porto speelt Félix 7 jaar maar wordt door de club opgegeven als hij over wil stappen naar concurrent S.L. Benefica in Lissabon vanwege zijn slanke figuur. Wellicht heeft de ploeg uit Porto inmiddels spijt van deze beslissing want de jonge aanvallende middenvelder is doorgebroken als professionele voetballer.

Félix debuteerde toen hij nog maar 16 jaar was voor het reserve team van Benefica, in de LigaPro op 17 september 2016. Hij werd in de 83ste minuut het veld op gestuurd als invaller voor Aurelio Buta in een wedstrijd waarin geen goals werden gescoord in Freamunde. Hoewel Félix geen doelpunt wist te scoren als spits, werd hij desalniettemin door deze invalbeurt de jongste debuteren voetballer voor Benefica B. Hij speelde nog 13 wedstrijden voor het team en wist drie keer te scoren tijdens dit eerste seizoen. De eerste keer dat Félix tref zeker was was zelfs tegen zijn ‘thuis’ ploeg, Académico de Viseu op 15 februari 2017. Het mocht niet baten, João’s team verloor met 2-1 maar enige tijd later zorgde zijn hattrick onder andere voor een overweldigende 5-0 winst op Famalicão.

Debuut in de Primeira Liga

Dit is het eerste seizoen (2018-2019) waarin Félix meespeelt in de top van het Portugese voetbal. Hij is gepromoveerd naar het eerste team van Benefica wat speelt in de Primeira Liga. Als aanvallende middelvelder was Félix in deze competitie al succesvol. Hoewel hij debuteerde in de wedstrijd tegen Boavista op 18 augustus, wist de jonge middenvelder een week later zijn eerste doelpunt te scoren in de Primeira Liga in de derby tegen Sporting. Het is de belangrijkste derby in Portugal tussen de twee clubs uit Lissabon, die in 1907 begon toen 8 spelers van Benefica vlak voor de wedstrijd overstapten naar Sporting. In elk geval scoorde Félix in de laatste versie van de Dérbi Eterno de enige goal in de match, die eindigde in een 1-1 gelijkspel en werd daarmee de jongste speler in de geschiedenis van de derby die ooit heeft gescoord.

Middenvelder en/of spits

Niet onterecht ziet Benefica Félix als een van de meest veelbelovende jonge talenten in hun portefeuille. Daarmee wordt de jonge João vergeleken met voormalige Benefica spelers zoals Rui Costa en João Pinto. Hoewel Félix in eerste instantie een aanvallende middenvelder is, is hij eerder ingezet als spits of op de flanken. Eerder dit jaar, op 16 januari scoorde hij het kwalificerende doelpunt tegen Vitória de Guimarães in de kwartfinales van de Portugese cup. In de competitie speelde Félix een waarachtige sterke pot voetbal tegen Sporting CP in februari, waar Benefica met 4-2 van de rivalen in Lissabon won. Het komt dan ook niet als een verrassing dat meerdere Europese clubs het spel van jonge Portugees met interesse gade slaan.

Want João is succesvol. Eerder deze maand, 11 april, scoorde hij wederom een hattrick in een UEFA Europa League wedstrijd van Benefica tegen Eintracht Frankfurt, die de Portugezen met 4-2 wisten te winnen. Félix brak daarmee het record als jongst scorende ‘hatrricker’ in de competitie met zijn 19 jaar en 152 dagen, en stal daarmee de titel van Marko Piaca.

Overstap naar de UK?

Vooral de Britse clubs lijken interesse te tonen in de overname van de jonge Portugees. Liverpool, Manchester United en Manchester City hebben naar verluid wel oren naar de komst van Félix. Er zijn maar weinige betere clubs, zou je kunnen zeggen, waar Félix heen zou kunnen gaan, als volgende stap in zin loopbaan. Enkele grote namen gingen hem voor. David Luiz, Nemanja Matic, Jan Oblak en zelfs Rui Costa zijn ‘gerijpt’ bij Benefica voordat ze hun carrière elders voortzetten.

De interesse in het spel van Félix is ondanks dat hij niet als aanvallende middenvelder speelt maar als spits. Hij scoorde 10x in de 18 competitie wedstrijden die hij speelde voor Benefica dit seizoen, en 4 uit 7 voor het Portugese elftal onder 21 in de kwalificatie ronden voor het Europese kampioenschap. Sinds dat Félix in de Lissabonse derby scoorde met amper een halfuur speeltijd in de Portugese Liga, staat de middenvelder nog hoger aangeschreven. Europese topclubs lijken te beseffen dat ze niet te lang moeten treuzelen om hem binnen te halen, zeker niet na zijn hattrick in de kwartfinale van de Europa League.

Spelen met jeugdheld Ronaldo

Het 19-jarige toptalent zal echter niet zomaar overgaan naar een nieuwe club. Er zal flink wat geld over de toonbank moeten gaan voor hem, Benefica weet wat een waarde de jonge speler inmiddels heeft. De club heeft in het laatste contract met Félix een vrijlatingsclausule op laten nemen van 120 miljoen euro. De voorzitter van Benefica heeft als ambitie om de Champions League te winnen met een team van ‘home-trained’ Benefica jeugdspelers.

Juventus zou naar verluid al een bod van 75 miljoen hebben gedaan op Félix bij de Portugese topclub. Hoewel het een van de dromen is van Félix om naast landgenoot Ronaldo te spelen, lijkt die droom voorlopig niet uit te komen. Benefica wil minsten 100 miljoen, zo schijnt, te willen vangen voor de jonge sterspeler. Volgens Italiaanse media wil de Juventus echter serisu werk maken van de overname.

Spelen zoals Kaka

Naast dat Félix wordt vergeleken met de aanbeden Ronaldo, zo lijkt zijn stijl volgens sommigen meer op het voetbal van Kaka (ook één van Félix zijn jeugdhelden). Beide zijn goed in passes met een scherp oog voor het doel en trekken naar binnen achter de spits.  João Félix blijft een speler om dit seizoen in de gaten te houden en lijkt onhoudbaar bij de Adelaars van Benefica waar natuurlijk op in gezet kan worden bij sites zoals Bet777 en Ladbrokes.