Nieuwe uitdagingen Thierry Henry bij Monaco

Dit jaar droeg hij nog het shirt van de Rode Duivels en zat Thierry Henry als assistent op de bank bij België, maar Henry zal dit seizoen verder gaan als manager bij Monaco. Wat voor uitdagingen staan hem in deze positie te wachten?

Ster bij Arsenal en Frankrijk zal woensdag worden gepresenteerd aan de media, om terug te keren bij de club waar het voor Thierry Henry allemaal begon. Na het behalen van de derde plaats met de Rode Duivels wacht hem een mooie nieuwe uitdaging.

Monaco in de gevarenzone

Het seizoen voor Monaco is inmiddels al negen wedstrijden oud, maar de club haalde slechts zes punten, won nog maar één wedstrijd, en staat dus in de gevarenzone van de League 1.

En dan gebeurt ook in Monaco wat altijd gebeurt in het voetbal; de coach wordt ontslagen. Het de clubleiding moet immers doortastend overkomen. Leonardo Jardim moest dus het veld ruimen, de coach die Monaco aan de eerste league titel in 17 jaar hielp door in 2017 de competitie te winnen.

Was de malheur bij Monaco dan echt te wijten aan het optreden van de eerder zo succesvolle coach? Of had het wellicht veel meer te maken met het verkopen van Kylian Mbappe, Benjamin Mendy, Bernardo Silva, Fabinho, Thomas Lemar, Joao Moutinho en Tiemoue Bakayoko? Het lijkt haast lachwekkend het optreden van club in het huidige competitiejaar de trainer te verwijten. Maar het is voetbal, dus dat is precies wat er gebeurt.

Want de gehaalde spelers zijn eigenlijk geen van alle fit, en van de succesvolle spelersgroep in 2016/2017 zijn alleen Danijel Subasic, Djibril Sibide, Jemerson, Kamil Glik en Radamel Falcao nog in de huidige selectie. Het voltallige middenveld speelt dus ondertussen ergens anders.

Bedrijfsvoering Monaco vooral zakelijk

Het heeft vooral te maken met de bedrijfsvoering van Monaco, welke er vooral op gericht lijkt talent jong te kopen, op te leiden tot topspelers, en dan te verkopen zonder er de sportieve vruchten van te plukken. Het is een wat zakelijk verdienmodel dat slecht lijkt te passen bij een club met echte ambitie.

Daar komt bij dat deze strategie alleen goed blijft gaan zolang er voor meer geld verkocht wordt dan dat er wordt ingekocht. En daar lijkt het mis te gaan. De laatste spelers die zijn gehaald waren wel heel jong en lijken moeilijk de sprong naar het hoogste Franse niveau te kunnen maken. En als je je fris gevangen talent niet op het veld in etalage kan zetten, hoe ga je er dan geld voor kunnen vragen?

Gehaalde spelers leveren niet

Zo is Youri Thielemans eigenlijk alleen een teleurstelling te noemen, Stevan Jovetic is nog niet echt fit geweest, en Keita Balde vertrok na één seizoen alweer naar Italië. De spelers die dit seizoen werden aangetroffen trekken de kar ook niet. Golovin speelde een overtuigend WK maar raakte al de eerste training geblesseerd en komt nu pas weer aan spelen toe. Nacer Chadli lijkt ook niet fit.

Verdedigend gaat het ook al niet al te best met Monaco. De oude gedienden Glik en Jemerson, die in 2017 nog de titel in ontvangst mochten nemen, lijken de oude vorm niet te kunnen vinden. De nieuw gehaalde verdedigers lijken de boel ook niet draaiend te kunnen krijgen en complementeren de dus wat onstabiele basis van Monaco.

Het probleem is balans. Met volledige inzet van AS Monaco op jong talent is Thierry Henry nu opgescheept met een te jonge selectie met te weinig ervaringen. Een groep jongens tussen de mannen. De meer ervaren spelers zijn niet fit of niet in vorm. Het is beroerde mix en aan Thierry Henry de oneervolle taak er wat van te maken.

Club verwacht wonderen van Henry

Van enige realiteitszin lijkt bij de leiding van de club weinig sprake. Want hoewel de zojuist vertrokken coach Jardim de moeilijkheden al voorspelde, de clubleiding verwacht nog steeds niets minder dan een positie in de top van het linker rijtje.

Thierry Henry zal het moeilijk krijgen om nog echt iets van dit seizoen te maken, maar de verwachting van de leiding zullen hier geen rekening mee houden. De Fransman zal eerst aan de gang moeten gaan met het opbouwen van het vertrouwen binnen de spelersgroep. Niet gemakkelijk gezien de huidige positie van de club. Maar het ontlopen van degradatie, de club lijk hoger te mikken dan dat.

Nu is het zo dat in de Franse competitie er niet een heel groot verschil in niveau lijkt te zijn tussen de hooggeplaatste clubs en de clubs lager in de ranking. Met een periode van goed spel, fitheid en vorm van de spelers in de selectie, moet Monaco in staat zijn weer de aansluiting te vinden bij de eerste tien clubs in de Ligue 1.

Vermoedelijk is de opdracht aan Thierry Henry het kwalificeren voor Europees voetbal. Immers, een ploeg met de focus op verkopen wil zijn spelers zo goed en lang mogelijk in de etalage kunnen zetten voor een zo groot mogelijke markt. Europees voetbal is dan onontbeerlijk.

Of gaat de club Henry nog verder onder druk zetten en inzetten op een top drie notering? Het zou toch te veel gevraagd zijn tenzij er in het volgende transferwindow een goede zak met geld te besteden is. En daar lijkt sprake van te zijn. Naar zeggen heeft de club eigenaar Dmitry Rybolovlev erkend dat de transfers van deze zomer een mislukking te noemen zijn en is hij bereid komende januari dieper in de buidel te tasten. En naar verluid is dit één van de voorwaarde geweest voor de Henry om naar Monaco te komen. Want ook toen de Thierry Henry in gesprek was met Bordeaux om daar als manager aan de slag te gaan wilde hij deze garantie, die hij destijds niet kreeg.

En dus is er potentie voor groei. Want als de fondsen op tafel komen in de nabije toekomst kan dat zomaar het lichtje aan het einde van de donkere tunnel zijn. Dan lopen er zomaar nieuwe zwaargewichten op het veld rond bij Monaco, worden Golovin, Chadli en Jovetic fit en ziet alles er ineens anders uit. Dan kan Monaco echt een vuist maken tegen de topclubs in de Ligue 1. Doe er je voordeel mee en wed op winst van Monaco op gratis goksites als Ladbrokes en Circus!