Davis Cup 2017: overzicht en prognose voor de finale

Iedereen die van tennis houdt, heeft de periode van 24 tot 26 november duidelijk in zijn of haar agenda gemarkeerd. Dan wordt de finale van de Davis Cup 2017 georganiseerd. Het is al de 106de editie van de Davis Cup. België neemt het op tegen Frankrijk. De slotfase vindt plaats op Franse bodem, in Lille. Dit kan in het voordeel werken van de Fransen. Ze spelen op eigen terrein. Dat geeft hen natuurlijk een beter gevoel. Al is de afstand van Lille naar België niet al te groot. Toch kan deze factor een invloed uitoefenen. Via de site van Unibet kan u de wedstrijden volgen. Mocht u graag uw geld inzetten op de finale, dan is het een zaak de teams goed in te schatten. Beide teams kijken er immers reikhalzend naar uit, om de finale te winnen.

Stoelendans

De Davis Cup doet denken aan een stoelendans. Telkens vallen er meer kandidaten af. Uiteindelijk blijven er maar een paar over. Bij een stoelendans blijven ook de meest geconcentreerde spelers over. Zij die hun focus nooit uit balans laten brengen. Als de muziek stopt, of bij de Davis Cup, als het erom gaat, te winnen, dan moet er worden gepresteerd. Winnen vraagt actie. De juiste actie op het juiste moment. Bij een stoelendans moet u ook geen half uur later op een stoel gaan zitten. Het is een momentopname en dat moment is kostbaar. De teams die de finale bereikten, hebben dat goed begrepen. Zij hebben niets aan het toeval overgelaten. Elk team wil op 26 november luidkeels de overwinning vieren. Binnen een goede twee maanden kennen we het resultaat.

Overzicht van de Davis Cup tot op vandaag

Van eerste ronde tot halve finale

16 teams zijn in februari 2017 aan de Davis Cup gestart. In de halve finale, die van 15 tot en met 17 september 2017 liep, won België verdiend van Australië met 3-2. Frankrijk walste over Servië met 3-1. De Belgen David Goffin en Steve Darcis toonden een prachtig staaltje tennis. Goffin won van Nick Kyrgios (team Australië) en het leek wel of Goffin de beste tennis van zijn tennisloopbaan demonstreerde. Kyrgios kon geen kant op. Ook Darcis toonde zich de betere partij in de wedstrijd tegen Jordan Thompson (team Australië). Australië zag het ticket voor de finaleplaats aan zijn neus voorbijgaan. Bij team Frankrijk was vooral Jo-Wilfried Tsonga de nationale held. Hij speelde voortreffelijk tennis. Servië begreep dat de finale een brug te ver was.

Prognoses voor de finale

De namen van de finalisten zijn nu dus bekend: team België tegen team Frankrijk. Er is maar een stoel die nog overblijft. De gouden stoel voor de overwinnaar. Een team wint, een ander zal verliezen. De teams kunnen nog wat oefenen. Binnen een kleine twee maanden moeten ze laten zien wat ze waard zijn. Als prestaties uit het verleden een indicator zijn voor toekomstige resultaten, dan maakt team Frankrijk het meeste kans. Het Franse team, momenteel onder leiding van Yannick Noah, won al negen maal de Davis Cup. De laatste keer dateert van 2001. België won nog nooit de finale van de Davis Cup. Johan Van Herck, kapitein van het Belgische team, heeft het in dat opzicht moeilijker dan Yannick Noah. Het Franse team kan zich eenvoudiger inleven in het gevoel om de finale te winnen. Frankrijk is ook favoriet om de Davis Cup te winnen, omdat het al over een langere periode uitstekend heeft gepresteerd.

Frankrijk of België?

Wie zal de Davis Cup 2017 winnen? Favoriet Frankrijk of toch België? Voor sommigen onder ons lijkt het koffiedik kijken, anderen hebben ruime ervaring in het voorspellen van de resultaten. Sommigen zitten nooit naast hun voorspellingen. Het kan een mysterie lijken voor velen. Voor anderen is het weer heel normaal. Een ding staat vast, er zal maar een team winnen. Misschien komt er ook wat psychologie aan te pas. Frankrijk speelt op eigen terrein en heeft al vaker bewezen, dat de Davis Cup in zijn bereik ligt. Frankrijk is ook al uitgeroepen tot grote favoriet, om dit jaar de Davis Cup te winnen. Maar de kaarten zijn nog niet volledig geschud en wie weet heeft kapitein Van Herck wel nog wat interessante strategieën bedacht, om de finale in het voordeel van het Belgische team te laten eindigen. Frankrijk of België, dat is de vraag natuurlijk, die op ieders lippen brandt.

Enkele sterspelers uitvergroot

David Goffin (team België)

Goffin is een zeer getalenteerde Belgische tennisser. Hij versloeg in de halve finales van de Davis Cup Nick Kyrgios (team Australië). Goffin beschikt over een prachtige palmares en maakt indruk op het tennisveld. Wat echter het meest bij deze editie van Davis Cup opvalt, is dat Goffin toont, dat hij geen watje is. Het was niet eens zeker dat Goffin kon spelen, omdat hij met een enkelblessure sukkelde. Ondanks dit euvel, toonde hij toch ijzersterk tennis en zijn doorzettingsvermogen gaf hem vleugels.

Jo-Wilfried Tsonga (team Frankrijk)

Tsonga versloeg Dusan Lajovic (team Servië) en bracht zo Frankrijk in de finale. Aanvankelijk leek Lajovic sterker, maar al snel krabbelde Tsonga terug overeind. Tsonga heeft dus duidelijk de mentaliteit van een leeuw. Hij blijft voor de overwinning gaan en gaat geen enkele uitdaging uit de weg. Tsonga bleef geduldig wachten tot Lajovic de eerste tekenen van vermoeidheid toonde, om vervolgens genadeloos toe te slaan en de winst op te eisen. België moet oppassen voor Tsonga, want hij versloeg eerder ook al tennistoppers als Federer en Nadal.

Misschien toch geen voorbarige conclusie

Misschien moeten we toch geen voorbarige conclusie trekken, de sterspelers zijn immers min of meer aan elkaar gewaagd. Goffin en Tsonga hebben beiden talent en karakter. Misschien zal de geluksfactor als een dobbelsteen over het tennisveld worden geworpen. In het leven is alles mogelijk. De tennisgoden weten nu al wie voor hen de enige juiste winnaar is. Het verdict valt eind november 2017.