Thomas, Froome of Dumoulin in het geel in Parijs?

Nog maar één week koers te gaan en we weten wie de volgende winnaar van de Tour de France wordt. Team Sky staat er riant voor, met de Welshman Geraint Thomas als eerste in het algemeen klassement, en Chris Froome op een tweede plaats met 1.39 minuut achterstand. Zijn er nog renners in de koers die zand in de motor van Team Sky kunnen gooien? Lees hier over de stand van zaken in de Tour de France, en over voorspellingen voor de rest van de race.

Dumoulin belangrijkste uitdager Team Sky

De belangrijkste uitdager van Team Sky lijkt Tom Dumoulin te zijn. De Nederlander staat derde in het algemeen klassement, op 1.50 minuut van Geraint Thomas, en op elf seconden van Chris Froome. Het zijn de koude cijfers die weinig recht doen aan de kansen voor de renners in de komende week. Want Geraint Thomas heeft nog niet het uitdagingsvermogen laten zien die zo nodig is in een grote ronde. En het is precies dat uithoudingsvermogen waarover Tom Dumoulin en Chris Froome beschikken, de renners lieten het al meerdere malen zien.

Nog dit jaar liet Simon Yates aan de wielerwereld zien wat het betekent ronderenner te zijn, of eigenlijk, wat het betekent geen ronderenner te zijn. De Brit stond er in de Giro d’Italia van 2018 tot ver in de koers erg goed voor, maar viel in de laatste week finaal door de mand. Dat kan ook met Geraint Thomas gebeuren, zo groot is de afstand op zijn naatste concurrenten niet. Daar komt bij dat Tom Dumoulin nog steeds de betere tijdrijder is. De tijdrit staat in de voorlaatste etappe op het programma, wordt deze dag de scherprechter?

Bij Sky zal men trachten de Nederlander in de laatste drie bergetappes te slopen. Dinsdag, woensdag en vrijdag staan er nog bergen op het programma. Van die drie is de etappe vrijdag ongetwijfeld de zwaarste, de Tourmalet en de Aubisque zullen bedwongen moeten worden. Wil de Nederlandse Tom Dumoulin de Tour de France op zijn naam zetten dan zal hij de drie bergritten moeten overleven, en nog meer. Namelijk, hij zal tijd moeten goedmaken op Geraint Thomas, want die 1.50 minuut is te veel voor de tijdritspecialist Dumoulin om goed te maken in de relatief korte tijdrit van zaterdag.

Dumoulin de betere tijdrijder

De tijdrit zaterdag is er één over 31 kilometer. De laatste keer dat Thomas en Dumoulin elkaar bestreden in een tijdrit was in de Giro d’Italia van 2017. In die tijdrit over 40 kilometer werd Thomas tweede, op 49 seconden achter Dumoulin. Tom Dumoulin zal dus voor deze tijdrit zaterdag een dikke minuut terug moeten pakken op Geraint Thomas. Chris Froome staat dichterbij, wil de Brit zijn tweede plaats in het klassement behouden en niet door Dumoulin ingehaald worden dan zal Froome nog wat tijd op Dumoulin moeten pakken, daar de tijdrit capaciteiten van Chris Froome niet kunnen tippen aan die van de Nederlander.

Of Chris Froome dit voor elkaar gaat krijgen, tijd pakken op Dumoulin, is nog geen uitgemaakte zaak. De Nederlander wist zich in de eerste weken van de Tour de France 2018 prima te handhaven in de bergen. In de drie al verreden bergetappes in de Alpen zag Tom Dumoulin er prima fris uit. Tijd pakken op Dumoulin in de bergen dit jaar lijkt dus moeilijk, al bieden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Echter, met twee renners boven Dumoulin zit Team Sky in een zetel.

Chris Froome is nog steeds de aangewezen kopman van Team Sky. Het lijk een logische keuze, gezien de staat van dienst van de Brit. Froome zelf stelt zich dienstbaar op. Tijdens de laatste rustdag van de Tour de France 2018 liet hij zich ontvallen: “Het maakt mij niet uit, zolang er maar een Sky renner op de bovenste tree staat.” Winst voor Froome zou zijn vijfde gele trui op de Champs Élysées beteken, evenveel als fietsgoden Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Voor Thomas zal het zijn eerste Tour worden en door te winnen zal hij de eerste Welshman zijn met een grote ronde op zijn naam. Beide heren zullen er ongetwijfeld voor knokken.

Scheurtjes in pantser van Team Sky

Zijn de eerste scheurtjes in de suprematie van Team Sky al te zien. Gianni Moscon, voor Sky nog effectief gangmaker in de Alpen en daarom ook in de Pyreneeën van groot belang, werd door de wedstrijdleiding naar huis verwezen. Gianni Moscon had een andere renner een klap gegeven, voor de organisatoren genoeg om hem te diskwalificeren. Het was overigens niet de eerste keer dat de Italiaan in opspraak raakte. In 2017 werd hij geschorst vanwege racistische uitlatingen richting Kevin Reza, ook werd hij al eens uit het WK gehaald wegens een plakbidon. Dit incident kon door Team Sky worden voorkomen door niet met dergelijke renner in zee te gaan.

Is dit het begin van het einde voor Team Sky, of gaan ze deze tour blijven domineren? Er zijn meer renners dan Dumoulin die iets aan de hegemonie van Sky kunnen doen. Ook in de Sloveen Primoz Roglic en de Fransman Romain Bardet staan nog in dichtbij de nummer één. Bardet heeft niet een heel goed team om zich heen, in ieder geval niet goed genoeg voor een aanval op het podium. Roglic kan nog wel gekke dingen gaan doen, al moet er dan heel wat fout gaan in de top drie.

De veiligste zet voor Team Sky lijkt te zijn het beschermen van Geraint Thomas. Alleen hij staat ver genoeg van Dumoulin om de tijdrit te overleven. Froome zal het hier prima mee eens zijn, zo kan de Brit in de luwte van de belangstelling rijden. De gele trui om de schouders van een Brit, het werkt als een rode lap op een stier voor de aanwezige Franse toeschouwers. Froome, Thomas of Dumoulin, op wie ga jij je geld zetten op gratis goksites op het internet, zoals Unibet en Ladbrokes? Hoe dan ook, het wordt een interessante week.