Jupiler Pro League: Spanning is terug in de Play-Off 1

De reguliere voetbal competitie is afgelopen, we gaan verder in de play-offs. Club Brugge, Gent, Anderlecht, Charleroi, Genk en Standard mogen gaan uitmaken wie de landstitel pakt. Is de spanning weg met Club Brugge op zo’n grote voorsprong? Voor Genk en Standard lijkt de race gereden, beide clubs staan twaalf punten op achterstand. Gent en Anderlecht hebben slechts zes punten goed te maken, en wat kan Charleroi nog, met elf punten achterstand? Op tweede Paasdag speelden Anderlecht en Charleroi een wedstrijd die bepaalde wie aansluiting kon houden met de top, en daarmee uitzicht kon houden op uiteindelijke winst. Anderlecht pakte in een uitwedstrijd de volle drie punten. Een verslag van deze wedstrijd.

Anderlecht blijft in de race

Anderlecht ging de wedstrijd aanvangen als lichte favoriet, maar wedden op winst van Anderlecht was alsnog behoorlijk risicovol. Het verlies van Anderlecht eerder tegen AA Gent zal een behoorlijke domper voor paars-wit zijn geweest, en de club uit Anderlecht had een penalty nodig om ditmaal tegen Sporting Charleroi, op het nieuwe veld, wél te winnen. Een penalty, echter, die niet volledig terecht gegeven was door scheidsrechter Boucaut.

De wedstrijd werd al vroeg opengebroken door Anderlecht. Na drie minuten scoorde Riota Morioka op aangeven van Lazar Markovic. De goal viel vrij gemakkelijk, het was wel duidelijk welke ploeg het meest alert uit de kleedkamers kwam. Als Charleroi frisser begonnen was, scherper begonnen was, was deze goal voorkomen geweest en had de wedstrijd er heel anders uit gezien. Na de vroege tegentreffer kwam Charleroi wel degelijk wat beter in de wedstrijd. Echter, Anderlecht bleef de meest gevaarlijke ploeg, en Markovic bleef de gevaarlijkste man van eerste helft. Maar er waren kansen over en weer.

Charleroi komt terug

De tweede helft begon als de eerste helft, zei het in spiegelbeeld. Met een perfect uitgevoerde tackle veroverde Nurio de bal, en wist deze vervolgens op het hoofd van invaller baby te krijgen zoals een oude meester met een penseel een streek verf zet. Daarmee stond de stand weer gelijk, daarmee was alles weer mogelijk. Maar nu had Charleroi het psychologische voordeel van de laatste goal, het voordeel van de thuiswedstrijd ook, want het Mambourg stadion stond in vuur en vlam, de supporters als één man achter Charleroi. Iedereen geloofde er weer in bij de thuis ploeg. Anderlecht stond natuurlijk maar één ding te doen. Vechten voor wat het waard is. Vechten ook, natuurlijk, voor een kans nog op de landstitel.

Hulp kwam, voor de uit spelende ploeg. Niet in de vorm van een invaller, maar in de vorm van een scheidsrechter. Arbiter Boucaut vond dat Zajkov van Charleroi onreglementair handelde in eigen zestien, waar aanvaller Teodorczyk van Anderlecht naar de grond ging. De video scheidsrechter leek niet in te grijpen op de toch wat onbegrijpelijke beslissing van de arbitrage. Het bleef dus bij de beslissing van Boucaut, de bal ging op de stip. Teodorczyk mocht zelf schieten van elf meter, en schoot binnen. Anderlecht twee, Charleroi één.

De thuis spelende ploeg bleef spelen voor een tweede treffer, of eigenlijk voor winst. Maar heel dicht bij het doel van Anderlecht doelman Sels kwam men niet meer. Hiermee is de achterstand op nummer één van de competitie, Club Brugge, voor Charleroi opgelopen tot elf punten. Eigenlijk te groot om te overbruggen. En hoe ziet het er uit voor Anderlecht? Andelecht kan aankomende zondag 15 april het verschil met Club Brugge verkleinen naar drie punten. En dat is helemaal geen onlogisch scenario. Volgens de bookies van Ladbrokes, bijvoorbeeld, liggen beide teams enorm dicht bij elkaar. En volgens bet777.be ligt een overwinning van Anderlecht op Club Brugge zelfs zeer voor de hand. Het is nog niet besloten, de competitie ligt nog open.

Ook AA Gent nog in de race

De competitie ligt nog open omdat ook Gent nog in de race is voor de titel. En dat heeft Gent voornamelijk te danken aan de overwinning in de eerste play-off wedstrijd tegen Anderlecht. Door deze overwinning, en door de overwinning in de tweede speelronde tegen Club Brugge is Gent tot nog toe de meest succesvolle ploeg van de play-off. Deze winnende reeks kan Gent voortzetten door van Standard te winnen, en dat hoeft niet zo moeilijk te zijn. Standard staat onderaan in de play-offs maar is door het winnen van de Croky Cup al zeker van deelname in UEFA Europa League. Gaat dit eerdere succes van Standard Luik de oorzaak zijn van een motivatieprobleem voor de Rouches? Het kan toch best zo zijn dat voetballers niet op hun best gaan spelen als ze ver op achterstand zijn gesteld in een competitie die ze niet hoeven te winnen. Het is enorm interessant om de goksites in de gaten te houden en te zien wat de bookmakers te zeggen hebben over de kansen van de verschillende ploegen in de Jupiler Pro League Play-off 1.

Op bingoal.be bijvoorbeeld, waar mensen gratis wedden, zie je iets opvallends. Hier denken de bookmakers dat Standard de favoriet is in de wedstrijd tegen AA Gent, elke euro inzet op Standard levert je daarom minder winst op. Hetzelfde zie je op unibet.be. Maar dit staat allemaal los van de realiteit, en die is dat er nog acht wedstrijden gespeeld moeten worden voor er een kampioen in de Jupiler Pro League aan te wijzen is. Het kan zomaar zijn dat de winnaar pas is aan te wijzen op 20 mei, de dag van de laatste speelronde. Kan Club Brugge haar voorsprong behouden en na de landstitel van 2016 ook in 2018 als sterkste uit de strijd komen?