New England Patriots wint Super Bowl: een overzicht

De New England Patriots zijn er opnieuw in geslaagd de Super Bowl te winnen. De belangrijkste wedstrijd in het American Football is een sportief hoogtepunt voor sportminnend Amerika, de gehele Amerikaanse bevolking zat derhalve voor de buis gekluisterd voor de finale van de Super Bowl, die op 3 februari gespeeld werd.

Een sportief spektakel zou het echter helaas nooit helemaal worden. De wedstrijd zou een wat saai en gezapig karakter krijgen. Gelukkig is er dan nog de traditionele show in de rust. Maroon 5 mocht het duurste stukje televisie van Amerika, en daarom van de wereld, vullen met een een muziek show van krap een uur. Er zou naderhand meer geschreven worden over dit miniconcert dan over de hele Super Bowl. En dat zegt eigenlijk wel genoeg.

Wedstrijdverloop

Zoals gezegd, de wedstrijd mocht niet boeien. Er werd weinig gescoord, sterker nog, de laatste editie van de Super Bowl, de Super Bowl LIII, zou de boeken in gaan als de editie met de minst aantal punten. Want de Patriots versloegen de Los Angeles Rams met 13-3, en dat is niet veel.

New England begint zich te ontpoppen als een vaste contender voor de winst van het kampioenschap. De wedstrijd die moet bepalen welke club de beste van Amerika is, is namelijk in de laatste achttien seizoenen zes keer gewonnen door de New England Patriots. Voor de Rams stond er begin Februari veel op het spel. Voor het eerst sinds 2001 mochten ze weer een Super Bowl wedstrijd spelen, maar hun eerste Super Bowl winst van dit millennium moet dus nog even wachten.

Slechts een enkele touchdown

Slechts één keer in de gehele wedstrijd werd er een touchdown gemaakt. En die touchdown kwam van, hoe kan het ook anders, Sony Michel. Voor het eerst ooit in de geschiedenis van de Super Bowl werd er in de eerste drie kwarten geen touchdown gemaakt. Met een score van 3-3 werd de vierde en laatste periode begonnen. De Rams waren nerveus, ze konden eindelijk weer eens een Super Bowl winnen. En daardoor maakten ze een fout.

Van die fout zou de New England Patriot genadeloos gebruik maken, halverwege de vierde periode. De Patriots hadden slechts vier passes nodig om van de eigen 31-yard lijn op te rukken naar de 2 van de Rams. Die passes kwamen van de expert werper Brady, de laatste pass was er één over meer dan 26 meter, naar ontvanger Gronkowski. In het vervolg mocht running back Sony Michel de bal in ontvangst nemen en ermee over de lijn lopen. Zijn eerste Super Bowl touchdown ooit, maar voor het talent van de New England Patriots zullen er ongetwijfeld nog veel volgen.

Rams in serieuze tijdnood

De touchdown werd gemaakt met nog zeven seconden op de klok en de Rams wisten dat ze slechts op één manier terug in de wedstrijd konden komen; door ook een touchdown te maken. Maar de Rams beschikten simpelweg niet over een speler met de snelheid als Sony Michel. Dit jonge talent bevond zich overigens op bekend terrein, met zijn voormalige team van de University of Georgia heeft hij al vaker wedstrijden in het Mercedes-Benz Stadion van Atlanta gespeeld. Misschien dreef dit thuisvoordeel hem tot de sprint van bijna honderd meter om de New England Patriots op voorsprong te brengen.

Met de nog maar een paar minuten op de klok zaten de New England Patriots in een zetel, met een voorsprong van tien tegen drie. Het was nu tijd voor de aanval van de Rams. De Rams moesten wel alles op het offensief zetten, en deden dat ook. Los Angeles Rams quarterback Jared Goff bleek over  een enorm sterk eindspel te beschikken en wist belangrijke ballen bij Cooks, Woods en Josh Reynolds te krijgen. Maar hoe verder de Rams in Patriots territorium  zouden komen, hoe moeilijker ze het kregen.

Sterk spel van Stephon Gilmore

Met nog maar vier minuten te spelen werd een pass van Goff onderschept door cornerback Stephon Gilmore, the Pats waren weer in balbezit, en de tijd raakte op.  Voor Gilmore was de onderschepping een belangrijke. De speler speelt nog niet zo lang voor de New England Patriots en moet alles uit de kast halen om zich te bewijzen. Ook in de vorige editie van de Super Bowl stond Gilmore op het veld, toen verloren de Patriots van de Philadelphia Eagles.

De Patriots waren dus weer in balbezit, maar nog wel diep op eigen helft. Tot een echte aanval van de Patriots zou het niet meer komen, simpelweg omdat de tactiek er één was geworden van balbezit, en het opmaken van de tijd. De strategie bleek prima te werken.  De Rams zouden er niet meer aan te pas komen en de wedstrijd kon door de Patriots uitgespeeld worden.

Patriots dus wéér kampioen van Amerika, en weer winnaars van de Super Bowl. Wedden op uitslagen in het American Football doe je op gratis goksites als Unibet of Bet777, en zolang je maar niet tegen de Patriots wedt komt het vast goed.

Pauzevoorstelling van Maroon 5 stelt teleur

Velen hadden sportief  spektakel verwacht in de Super Bowl, en daar kwam dus weinig van terecht. Maar een andere verwachting werd wel volledig waargemaakt. Want niemand had ook maar een greintje vertrouwen in de halftime show van Maroon 5. Het enige dat nog een beetje het kijken waard was, was de SpongeBob cover.

De show, in de rust pauze van de Super Bowl, werd geopend met de Maroon 5 hit uit 2002, ‘Harder to Breathe’. Vervolgens bracht hij ‘This Love’ ten gehore, ook al zo’n klassieker, uit 2004. Maar zelfs een vlaag van nostalgie kon de show van Adam Levine’s Maroon 5 niet redden, het optreden werd een sof.

Als er al een hoogtepunt te benoemen was, dan was dat nog wel het de animatie van een halve minuut van SpongeBob Squarepants. Meer dan 1,2 miljoen mensen hadden voor aanvang van de show in een petitie gevraagd om een cover van het nummer ‘Sweet Victory’ ter ere van de overleden Spongebob creator Stephen Hullenburg. Maar Maroon 5 zou aan dit verzoek geen gehoor geven. In plaats daarvan werd in een geanimeerde clip een ‘ware muzikale held’ aangekondigd, waarna rapper Travis Scott ten tonele verscheen.