Nemen Neymar en Mbappe afscheid van PSG?

Neymar heeft te kennen gegeven dat hij zijn toekomst ziet als speler bij Real Madrid of Barcelona. Een keuze heeft de wereldster nog niet gemaakt, maar hij heeft wel aangegeven dat hij zijn beslissing openbaar zal maken als hij daar zelf meer zekerheid over heeft. Tegelijkertijd lijkt ook Kylian Mbappe aan te sturen op een vertrek uit de Franse hoofdstad. Wat blijft er van Paris Saint-Germain over als alle sterspelers vertrekken?

Terug naar Barcelona?

De superster van Paris Saint-Germain wordt door kenners in de voetbalwereld gelinkt aan Barcelona en Real Madrid. De speler, die nog steeds het grootste transferbedrag ooit op zijn naam heeft staan, zou zich een stuk beter thuis voelen in Spanje dan in Frankrijk. PSG kocht Neymar in 2016 voor het recordbedrag van 220 miljoen euro. De geruchten over een vertrek uit PSG worden door Neymar echter tegengesproken.

Want de Braziliaanse spits heeft laten weten dat hij alles ontkent en zijn toekomst pas zal toelichten als hij zelf een keuze heeft gemaakt. “Sinds ik een prof voetballer ben ik geruchten gehoord dat ik bij de club zou vertrekken. Dit soort geruchten zijn nooit concreet. Zodra ik zelf meer weet zal ik het met jullie delen.”

Neymar altijd in de schaduw

Het vertrek van Neymar uit Barcelona, een dikke twee jaar geleden, leek vooral ingegeven  te zijn geweest door persoonlijke motieven. Hij zou niet kunnen schitteren in de nabijheid van de vijf-voudig Ballon d’Or winnar Lionel Messi. Maar sinds zijn vertrek naar Parijs is Neymar in de schaduw komen te staan van een andere top voetballer; Kylian Mbappe.

Mbappe doet het in de aanval namelijk uitstekend. De pas 20-jarige aanvaller scoorde in 13 Ligue 1 wedstrijden maar liefst 17 keer, een record gemiddelde. Toch heeft Neymar laten optekenen dat hij gelukkig is bij de huidige koploper van de Franse Ligue 1. Of PSG ook dit jaar er met de titel vandoor gaat, sluit er eens een weddenschap op af op gratis goksites als Ladbrokes of Circus!

Ook in Europa doet Paris Saint-Germain het overigens uitstekend. Want ook dit jaar hebben ze overwinterd, wat betekent dat PSG bij de laatste zestien van het toernooi zit. En als het mee zit, en de Franse club Manchester United in twee wedstrijden weet te verslaan, dan mag PSG zich voor het eerst sinds 2011, toen het door rijke sjeik uit Qatar werd gekocht, bij de laatste acht voegen.

Neymar zelf is overtuigd van de kracht van Paris Saint-Germain, en van de mogelijkheid dit jaar ver te komen in het belangrijkste toernooi voor Europese clubs. “We kunnen het tot ver schoppen in de Champions League omdat het team dit seizoen beter speelt. We hebben spelers met geweldige kwaliteiten, we kunnen ver rijken.”

Gerucht: ook Kylian Mbappe op punt van vertrekken

Ondertussen lijkt ook die andere topvoetballer bij PSG aan te sturen op vertrek. Kylian Mbappe zou ook op het punt staan te vertrekken uit de hoofdstad van zijn moederland, zo melden bronnen in Italië. De pas 20-jarige Fransman wordt serieus gelinkt met Real Madrid en heeft toegegeven dat hij niet zeker weet waar zijn lange-termijn toekomst ligt, toen hem daarna gevraagd werd na een 9-0 overwinning van PSG op Guingamp.

De veelbelovende Franse aanvaller beweert zelf iets heel anders, trouwens. Mbappe liet weten dat hij momenteel heel tevreden is in Frankrijk, en dat hij nog niet weet wat de toekomst hem gaat brengen. “Ik voel me hier prima maar je weet nooit wat er kan gebeuren in voetbal.” Volgens het Italiaanse Tuttosport zou Mbappe contact hebben opgenomen met Juventus, die naar verluid wel wat ziet zitten in de Franse superster.

Met een komst van Mbappe naar Juventus zal de Italiaanse club in één klap mee gaan doen om de grote prijzen met een ijzersterke aanval waarvan momenteel Cristiano Ronaldo de aanvoerder is. Maar er liggen vast andere kapers op de kust omdat Kylian Mbappe snel op weg de meest-gewilde speler van Europa te worden.

Ondanks zijn nog jonge leeftijd heeft Mbappe al twee Ligue 1 titels, de Franse Cup, de Franse League Cup en het wereldkampioenschap gewonnen. Daarnaast was Mbappe afgelopen jaar genomineerd voor de Ballon d’Or en gekroond tot beste speler onder de 21 jaar met de Kopa Trophy. De jonge ster is nu al de op één na duurste speler ter wereld, na zijn teamgenoot Neymar.

Aanvankelijk kwam Neymar uit voor PSG op basis van een huurcontract. Hij stond namelijk gewoon bij Monaco op de loonlijst. PSG betaalde Monaco echter zo’n 170 miljoen en mocht vervolgens de Fransman houden. Mbappe is lijkt het geld echter wel waard te zijn, zijn 17 goals in 14 wedstrijden maakt het bedrag van 170 miljoen een prima investering.

Zijn recente hatrick tegen Guingamp is een teken van zijn talent, al deed Mbappe de 9-0 overwinning af als een team prestatie. “Het was een match met ritme en intensiteit. We hadden een erg compleet optreden. Dit is een belangrijk moment in dit seizoen en de teamgeest is anders dan voorgaande jaren.

Lichtpuntje voor PSG: Frenkie de Jong wellicht naar Parijs

Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel voor PSG op de transfermarkt. De club uit de Franse hoofdstad is er van overtuigd dat het Frenkie de Jong kan tekenen. Althans, zo veel beweert de Franse voetbalexpert Julien Laurens, die heeft medegedeeld dat hij af zou weten van de onderhandelingen.

De Jong is één van de meest gewilde middenvelders van de wereld van dit moment. Zijn uitstekende spel bij Ajax heeft hem in de kijker gespeeld van talentenscouts van grote clubs in Europa. Door zijn goede prestaties is hij een vaste kracht geworden in het nationale elftal van Nederland, dat komende zomer de UEFA Nations League finale mag speler. Gaan slechte prestatie als je er rekening mee houdt van hoe ver het nationale elftal van Nederland moest komen. Want voor de WK, en daarvoor de EK, werd niet gekwalificeerd.

Andere kapers op de kust zijn Barcelona en Manchester City, want ook die clubs hebben interesse getoond in de 21-jarige middenvelder. De directeur van PSG, Antero Henrique, reisde verleden maand naar Amsterdam om daar te spreken met Marc Overmars, en met de zakenvertegenwoordiger en vader van Frenkie de Jong.