Winnaars en verliezers van de groepsfase; voorspelling

Het is absoluut koffiedik kijken, en veel interessanter is het om eerst maar eens de groepsfase af te wachten, maar wat valt er nu al te zeggen over kandidaten voor de achtste finale? Valt er al iets zinnigs te zeggen over welke landen doorgaan naar de laatste zestien? Als we de groepen één voor één bekijken kunnen we best een gok wagen.

Het WK gaat donderdag van start, en eindelijk kunnen nationale ploegen laten zien waar ze al die maanden voor getraind hebben. Maar er zijn sterke landen, en zwakke landen. Er zijn landen voor wie doorgaan naar de laatste 16 een zekerheid is, en er zijn landen die na drie wedstrijden naar huis mogen? Of gaan we verrassingen zien, zoals de underdogs Wales en IJsland op het EK 2016 zo verrassend op het veld kwamen? Dat er onverwachte dingen gaat gebeuren is zo goed als zeker. Maar als we net doen alsof alles gaat zoals we denken dat het gaat, dan kunnen we de volgende voorspellingen met een gerust hart maken.

Saudi-Arabië en Iran bij voorbaat kansloos

In groep A neemt Rusland het op tegen Saudi Arabië. Deze eerste wedstrijd zal gespeeld worden in het Luzhniki Stadion in Moskou, hetzelfde stadion zal ook de arena van de finale zijn. Het voetbal in Rusland is wat ingezakt, het voetbal in Saudi Arabië zit juist in de lift. Daar komt bij dat er in het elftal van Saudi Arabië best wat individueel talent rondloopt. Dat Rusland het niet verder dan de groepsfase zal brengen licht daarom in de lijn der verwachtingen. Maar ook Saudi-Arabië zal het lastig gaan krijgen tegen de andere teams in de groep. Naast Rusland zal het ook Uruguay en Egypte moeten bevechten. Deze laatste twee landen zijn de logische nummers één en twee van de poule, want in beide teams zien we topspelers. En die topspelers zouden zomaar het verschil kunnen maken in deze groep. Egypte kan beschikken over een inmiddels herstelde Premier League top scorer. Mohamed Salah is weer helemaal terug, hersteld van een schouderblessure opgelopen in de Champions League finale. Uruguay kan beschikken over Luis Suarez, die spits is bij Barcelona en sportieve revanche zal willen nemen nadat hij vorig WK in schande naar huis is gestuurd als gevolg van het veelbesproken bijtincident. En ook Edinson Cavani staat, spits bij Paris Saint-Germain, kan voor Uruguay de doelpunten maken.

In groep B zal de spanning vanaf het begin om te snijden zijn. Topteams en titelkandidaten Spanje en Portugal nemen het in de eerste wedstrijd van de groepsfase tegen elkaar op. Beide zijn torenhoog favoriet om de eind overwinning, Portugal is de regerend Europees kampioen, Spanje won het WK van 2010 en zal eerherstel willen voor de afgang vier jaar geleden. Het is ook de wedstrijd van Cristiano Ronaldo tegen zijn club captain Sergio Ramos, en tegen zijn Barcelona rivalen Sergio Busquets, Gerard Pique en Jordi Alba. Hoewel van zowel Spanje als Portugal verwacht wordt dat ze verder gaan naar de volgende ronde betekent verlies in de eerste wedstrijd dat er geen ruimte meer is voor fouten in de resterende twee wedstrijden van de poule fase.

Spanning om de tweede plek

In groep C zullen we wellicht wat meer strijd zien om een plaats bij de laatste 16, al is Frankrijk in deze groep torenhoog favoriet. Didier Deschamps heeft een wereld aan topspelers tot zijn beschikking, waaronder Paul Pogba, Antoine Griezmann, Kylian Mbappe en Ousmane Dembele. Dat Frankrijk de groep met Denemarken, Peru, en Australië wel gaat overleven is een zekerheid te noemen. Maar wie de tweede plaats gaat bekleden, en daarmee een ronde verder komt is moeilijk te zeggen. Wellicht is dit de meest interessante groep om te bekijken, er is namelijk geen enkel team bij voorbaat kansloos.

De groep des doods is ongetwijfeld groep D. Lionel Messi’s Argentinië neemt het op tegen Kroatië, Nigerië en IJsland. De Argentijnen hebben een geweldig team maar hadden het desondanks toch lastig in de kwalificaties. De hoop van het land is gevestigd op Messi, die een kans krijgt eindelijk de wereldbeker te veroveren. En wellicht is dat zijn laatste kans. Makkelijk zal Argentinië het in de groepsfase niet krijgen. Bij Kroatië lopen sterspelers rond als Real’s Luka Modric, en Barca’s Ivan Rakitic. Als de fans van IJsland hun rituelen op de tribune uitvoeren dan heb je de wedstrijd al verloren, en ook Nigeria kan een taaie tegenstander zijn, gezien het gemak waarmee het land zich kwalificeerde.

Over groep E kunnen we wat gemakkelijker voorspellingen doen. Brazilië is naast Duitsland gedoodverfd favoriet om de titel, en Costa Rica, Zwitserland en Servië zullen Brazilië geen strobreed in de weg leggen. Wat zomaar een voordeel kan blijken te zijn is de blessure eerder dit jaar van Neymar. Hierdoor heeft de sterspeler en hoop in bange dagen van Brazilië veel meer rust gekregen dan veel andere topspelers, die nog een erg druk schema voor het WK afgewerkt hebben. Maar wie gaat op de tweede plaats eindigen in de groep? Ook in deze groep ligt de strijd om de tweede plek nog volledig open, en dat kan interessante wedstrijden opleveren.

In groep F staan de zaken er niet veel anders voor. Dat Duitsland door gaat durft iedereen wel op te wedden, maar Zweden, Zuid-Korea, en Mexico mogen vechten om de restjes. Al is Zuid-Korea in deze groep toch echt de outsider, voetbal wordt in dit land steeds populairder en het team kan gedisciplineerd spelen.

Natuurlijk kijken we en-masse uit naar de wedstrijden van de Rode Duivels. De eerste echte tegenstander van formaat zal Engeland zijn. Net als België beschikken de Engelsen over veel individueel talent, net als België doet Engeland het op grote toernooien altijd slechter dan verwacht. Beide teams zouden zonder al te veel moeite door moeten kunnen gaan naar de laatste 16. Maar dat kleine landen voor verrassingen kunnen zorgen is ook bekend, oppassen dus, voor Panama en Tunesië.

Geen favoriet in groep H

De laatste groep, groep H, kent geen favoriet. Dit maakt deze groep wellicht de meest interessante voor de neutrale toeschouwer. Colombia is geen favoriet, maar hetzelfde kan gezegd worden van Japan, Polen en Senegal. Een open strijd ligt in het vooruitschiet, saai behoudend voetbal helaas ook.