Mercato: handjeklap met voetballers

De national competities zijn geëindigd, de transfermarkt, de mercato, is weer geopend. En als ouderwetse boeren op een veemarkt proberen clubs op spelers af te dingen. Maar met het WK in aantocht houdt nu handelen op de spelersmarkt een risico in, want na het WK kan een speler zomaar het dubbele waard zijn, of geen klap. Toch weerhoudt dat veel clubs er niet van nog even handjeklap te doen, om zo het beste paard van stal in te lijven.

Anderlecht flink aan het shoppen

RSC Anderlecht, bijvoorbeeld, is zijn winkelwagentje alweer behoorlijk aan het vullen om ook in het nieuwe seizoen weer met de top mee te kunnen doen. De Brusselaars hebben al drie nieuwe spelers binnen gehaald deze mercato, en daar komt deze week wellicht nog versterking bij. Middenvelder Aristote Nkaka is dinsdag gezien op Neerpede, wellicht om zijn overgang naar Anderlecht af te ronden? Voor de Brusselaars zal Nkaka niet direct uitkomen, hij wordt direct uitgeleend aan KV Oostende. Maar er wordt over meer spelers gefluisterd in de wandelgangen van Anderlecht. Volgens Het Laatste Nieuws zal aanvaller Luka Adzic voor een lieve som van 800.000 euro overgenomen worden van Rode Ster Belgrado, ten minste, als de overeenkomst niet op het laatste moment om zeep wordt geholpen. Volgens dezelfde krant is sportief directeur Luc Devroe druk in de weer de Braziliaanse aanvaller Carlos Eduardo in te lijven. Echt grote namen zijn het niet, maar wat opvalt is het jeugdige karakter van de aankopen van Anderlecht. Eerder kocht de club Cobbaut (20) en Abazaj (22). Nkaka is 22 jaar, Adzic is 19 en Eduardo is 21. Hiermee lijkt Anderlecht dus vooral gericht op de toekomst, maar gaat dit ten koste van korte termijn succes in het volgende voetbaljaar? De tijd moet het ons leren.

Een andere recente aanwinst van Anderlecht, en ééntje die wat minder jong is dan de eerdere aankopen, is de Braziliaan Rossi, van 27. Dit om naast Milic een andere centrale verdediger aan te trekken. De komst van Raphael Rossi, spelend bij Boavista, betekent niet dat Anderlecht niet meer aast op Mbemba om de verdediging te versterken.

Buffel niet verder bij Racing Genk

Waar Thomas Buffel volgend seizoen gaat voetballen weten we niet, maar het is in ieder geval niet bij Racing Genk. De club heeft besloten het contract met Buffel niet te verlengen, en de 37-jarige is vrij om te gaan en staan waar hij wil. De Limburgse club heeft besloten niet met de winger verder te gaan, Thomas Buffel zal de Luminus Arena slechts nog gaan betreden tijdens uitwedstrijden, mocht hij voor een andere club in dezelfde competitie gaan spelen. Buffels speelde de afgelopen tien jaar voor Racing Genk, hij kwam in 2009 over van Cercle Brugge. Thomas Buffel heeft 388 wedstrijden voor Genk op het veld gestaan, hij scoorde 59 keer, won de landstitel 2011 en de beker in 2013. Thomas Buffel mag dus op zoek naar een nieuwe werkgever, wie dat gaat zijn is nog onbekend.

“Dit was een moeilijke beslissing, gebaseerd op zowel de sportieve als financiële doelstellingen van de club voor seizoen 18-19”, zo valt te lezen op de website van Racing. Verder valt te lezen dat Racing Buffel heeft aangeboden betrokken te blijven bij de club, omdat hij is uitgegroeid tot clubicoon. Hij zal dan in de voetsporen treden van Domenico Olivieri en Wesley Sonck, en achter de schermen bij dragen aan de jeugdacademie. Het is, informeert de website, nog onduidelijk of Thomas Buffel op dit aanbod is ingegaan. Wat al wel bekend is, is dat Genk en Buffel in samenspraak hebben besloten een gala-wedstrijd te organiseren ter ere van Buffel. Nog onbekend is wanneer deze wedstrijd gespeeld gaat worden. “KRC Genk, en bij uitbreiding het hele supporterslegioen, wenst haar kapitein uitdrukkelijk te bedanken voor alles wat Thomas voor Genk betekende de afgelopen 9 jaar. Thomas is een man van de club, en zal dat altijd blijven.”

Jonge doelman voor Beerschot-Wilrijk

Beerschot-Wilrijk heeft deze mercato een nieuwe doelman aangetrokken. Het gaat om de jonge Antoine Lejoly. Deze 20-jarige doelman van kreeg zijn opleiding bij de Académie van Standard Luik. De eerste doelman zal naar alle waarschijnlijkheid Mike Vanhamel blijven. De jonge Lejoly zal naast Jordi Nolle de back-up vormen. De jonge keeper had naar verluid de keuze tussen Antwerp en Beerschot-Wilrijk. Zijn keuze heeft hij laten bepalen door het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst haalt.’ “Waarom mijn voorkeur naar Beerschot-Wilrijk ging? Omdat de clubleiding ongelooflijk snel en efficiënt te werk is gegaan. Gisteren namen ze contact met me op, vandaag lichtten ze met het project van de club toe en legden ze me uit dat ik hoog op het verlanglijstje stond. En ook in het contract dat ik voorgelegd kreeg, kon ik me direct vinden. Mijn keuze was dus rap gemaakt.” Zo stond te lezen in Het Laatste Nieuws.

Club Brugge aast op Mats Rits

Hij stond al even bovenaan op de wensenlijst van Club Brugge, maar een transfer van Mats Rits naar Brugge lijkt toch echt werkelijkheid te worden. Club Brugge is om de tafel gaan zitten met KV Mechelen om tot een overeenkomst te komen, maar de twee clubs lijken zich alleen nog over de details te moeten buigen. Naar verluid zal de 24-jarige middenvelder een contract van vier jaar gaan teken, en dus nog een poos te zien zijn op Jan Breydel in Brugge.

Genk zet hoog in op Paintsil

Racing Genk wil graag de voorhoede versterken met Joseph Paintsil. De 20-jarige aanvaller komt uit Ghana en speelde dit seizoen voor het Hongaarse Ferencvaros. De Ghanees wordt geroemd om zijn balcontrole en snelheid, scoorde tien maal en gaf negen assists. Racing Genk zit al langer achter de aanvaller aan, maar Ferencvaros weigerde tot nog toe mee te werken aan een transfer. Meer zekerheid is er rondom de komst van een andere Ghanese voetballer. De 18-jarige middenvelder Gabriel Laveh komt uit dezelfde academie als Paintsil gaat, naar verluid, uitkomen voor de beloftenkern alvorens door te stromen naar het eerste team.