Strijden om medailles tijdens het IAAF WK Atletiek 2017

Van 4 tot 13 augustus 2017 wordt in Londen de zestiende editie van het Wereldkampioenschap Atletiek gehouden. De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) organiseert het kampioenschap. Topatleten van over de hele wereld hebben zich klaargestoomd om voor hun land de felbegeerde gouden medailles in de wacht te slepen. Houdt u ook van dat euforische overwinningsgevoel, neem dan een kijkje op de site van Bingoal. Hier kan u de atleten aan het werk zien. Het kampioenschap zal u ook dit jaar emotionele momenten bezorgen. Gedoodverfde winnaars kunnen de strijd verliezen. Atleten waar niemand meer in geloofde, kunnen met een onverwachte gouden medaille geschiedenis schrijven. Alles is dus mogelijk. Spanning verzekerd.

Alle ogen gericht op Usain Bolt

De Olympische legende Usain Bolt (Jamaica) neemt voor de laatste keer aan een wereldkampioenschap atletiek deel. Met zijn dertig jaar is de topatleet klaar om op sportief pensioen te gaan. De 100 meter sprint voor de mannen trok tijdens deze editie dus heel wat nieuwsgierige blikken. Iedereen gunde Bolt zijn laatste gouden medaille. Bolt heeft dit jaar op een andere manier goud gewonnen. Zijn gedrag viel op. Bolt verdedigde de winnaar Justin Gatlin (VS) en feliciteerde de atleet. Zo veroverde hij de harten van de kijkers. Gatlin stond terug op scherp nadat hij in een storm verzeilde door het gebruik van drugs. Bolt wees erop dat Gatlin enkel hier aanwezig kon zijn omdat hij nu wel drugsvrij was. De sportieve terugkeer van Gatlin werd beloond met goud.

Zo bewezen Usain Bolt en Justin Gatlin dat er op meerdere vlakken winst kan worden behaald. Een topatleet kan enkel overtuigen als die ook de juiste mentaliteit bezit. Bolt was gul in zijn reactie toen hij zag, dat een andere grote atleet met de overwinning aan de haal ging. Gatlin illustreerde, dat met het nodige doorzettingsvermogen nieuwe winstmogelijkheden ontstaan. Gatlin had zijn reputatie tegen, maar slaagde er toch in, dit opzij te zetten en positieve verandering te creëren. Op deze manier staat hij terug op een gezonde manier in de schijnwerpers. Bolt had zeker graag een laatste keer goud gewonnen, maar ook hij behoudt voor altijd een warm plaats in de harten van het publiek. De snelste man ter wereld is nu toe aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven.

Een overzicht van het WK Atletiek 2017 in Londen

Tijdens een wereldkampioenschap atletiek vinden er elke dag hoogtepunten plaats. Bij de editie van dit jaar is dat niet anders. De volgende hoogtepunten maken duidelijk dat atleten elke dag opnieuw voor een gouden medaille moeten strijden. Niemand krijgt zomaar wat hij of zij wil. Dat is in het echte leven niet anders. Winst mag en kan niet aan het toeval worden overgelaten. Zo had niemand verwacht, dat Gatlin van Bolt zou winnen in de 100 meter sprint bij de mannen. Toch gebeurde dit. Het is dus elke dag opnieuw uitkijken naar de resultaten van de atletiekwedstrijd en observeren hoe de atleten alles geven om de medaille te bemachtigen.

Dag een

Op dag een van het wereldkampioenschap in Londen slaagde Mo Farah (VK) erin de 10,000 meter te winnen. De gouden medaille is van hem. Hij wint hiermee voor de tiende opeenvolgende keer een belangrijke titel. Lopen op lange afstand vergt de nodige strategie en training. Het spreekt voor zich dat Farah tijdens zijn voorbereiding voortdurend zichzelf opnieuw moest overwinnen om deze uitstekende resultaten te kunnen behalen. Volhouden op lange afstand vergt karakter.

Dag twee

De tweede dag van het wereldkampioenschap gaat voor eeuwig de geschiedenis in. Bolt moest genoegen nemen met brons bij de 100 meter sprint. Gatlin had de eer met de gouden medaille aan de haal te gaan. De wedstrijd toont aan dat niemand voor altijd van succes verzekerd is. Er moet altijd tot op het laatste moment hard worden gewerkt. De concurrentie slaapt immers niet. Wanneer een atleet een serieuze domper heeft meegemaakt, kan dat net ervoor zorgen dat hij of zij net extra wil bewijzen wat hij of zij waard is.

Dag drie

Op de derde dag van het kampioenschap zetten de vrouwelijke atleten hun beste beentje voor. De Amerikaanse Torie Bowie won haar eerste wereldtitel in de 100 meter sprint. Ze laat daarmee een sterke concurrente als de Nederlandse Dafne Schippers achter zich. Schippers kon slechts de derde plaats behalen. De grootste kanshebster om deze wedstrijd te winnen, was Elaine Thomson uit Jamaica. Helaas geraakte ze echter niet veel verder dan de vijfde plaats. Elk seconde telt. Pas op de eindmeet is een atleet zeker van winst.

Dag vier

Feest voor Jamaica op dag vier. De topatleet Omar McLeod maakt zijn land erg trots. Hij won de 110 meter hordelopen. De foto van de winnende McLeod raakt de harten van alle sportliefhebbers wereldwijd. Met zijn handen breed uitgestrekt in de lucht en zijn betoverende glimlach drukt McLeod pure vreugde uit. Wat een heerlijk gevoel moet het geven, om na het succesvol overwinnen van een reeks hindernissen, eindelijk letterlijk en figuurlijk met de zege te gaan lopen. De atleet maakt voor ons op een erg fijne wijze via zijn lichaamstaal duidelijk dat inzet echt loont.

Dag vijf

De Zuid-Afrikaan Wade van Niekerk beheerste dag vijf van het wereldkampioenschap. De gouden medaille voor de 400 meter is binnen. Hij liet zijn tegenstanders erg vlot achter zich. Er was dus geen spannend gevecht nodig om uit te maken wie de eerste plaats verdiende. Dat was wel zo voor de tweede plaats. Steve Gardiner (Bahama’s) en Abdalelah Haroen (Qatar) knokten voor de zilveren medaille. Uiteindelijk werd Gardiner tweede en Haroen derde. Het zelfverzekerde zegebaar van van Niekerk sprak boekdelen.

Elke wedstrijd kent winnaars en verliezers. Na hard werken geeft winnen een heerlijk gevoel. Zolang u en ik maar beseffen dat we maar echt verliezen, als we ons geduld en medeleven verliezen. Anderen hun geluk gunnen, is ook een vorm van winnen. Zo wint elke mens oneindig veel harten. Proficiat aan Bolt, wat een rolmodel!