Verandering van spijs doet eten. Dat is een bekende uitspraak. Als uw smaakpupillen elke dag dezelfde ingrediënten moeten verwerken, dan zal u daar beslist niet vrolijker van worden. Elke dag zal u met meer tegenzin aan tafel gaan. U sleept zich dan met een steeds langer gezicht naar de eettafel. Maar gebeurt het omgekeerde en staat er regelmatig een andere lekkernij op het menu, dan wordt eten een waar feest. Er schuilt een bepaalde levenswijsheid in. Ook in het Europese voetbal kunnen veranderingen tot positieve resultaten leiden. Tijdens de zomermaanden van begin juli tot en met eind augustus 2017 mag een professionele voetbalspeler van club wisselen. Deze periode wordt aangeduid met de term ‘mercato’. De speler kan dat echter niet zomaar doen. Er gelden bepaalde regels en die moeten duidelijk worden gerespecteerd. Er moet daarvoor een akkoord tussen zijn huidige club en zijn gewenste club tot stand komen. Loopt het voetbalcontract van een speler af, dan kan die zonder verdere voorwaarden bij zijn nieuwe club aansluiten.
Mocht echter het contract van de speler nog niet zijn beëindigd en de nieuwe club wil toch graag de speler in het voetbalteam opnemen, dan moet de nieuwe club de oude club hiervoor vergoeden. Daar waar de kostprijs voor een variërend menu nog best meevalt, kunnen de prijzen voor transfers serieuze proporties aannemen. Soms zijn de transferbedragen zo hoog, dat de vraag terecht door het publiek mag worden gesteld, of deze activiteiten nog moeten blijven bestaan. Er moet ook meer dan een spaarvarkentje worden leeggemaakt om deze transfersom te kunnen betalen. Waar komt dat geld dan vandaan? Het zou afkomstig zijn van sjeiks, Europese banken en de Europese gemeenschap. Veel clubs met dure spelers kreunen onder de druk van de hoge prijs die ze moeten betalen om de dure spelers in hun teams op te nemen. Ze hebben hierdoor een hoge stapel schulden. Bovendien dreigen spelers hun liefde voor de sport te verliezen, omdat ze worden aangetrokken door de hoge sommen geld die er bij een transfer worden geboden. Loyaliteit aan de club verliest hierdoor alle glans.
De stoelendans bij de voetbalsterren is deze zomer dus begonnen. Het belooft opnieuw een interessant schouwspel te worden. Zo verlaat Rooney na dertien jaar Manchester United om zich bij het team van Everton te voegen. Er wordt gefluisterd dat hij een topsalaris van 150.000 euro per week zal verdienen. Er diende voor Rooney wel geen transfersom te worden betaald, maar dat hij een dure speler is, blijkt wel uit zijn topsalaris. Lukaku maakt een tegenovergestelde beweging: hij verlaat Everton en gaat naar Manchester United. Voor Lukaku werd een hoge prijs betaald: 85 miljoen euro. Dat is echt heel erg veel geld. Lacazette van Olympique Lyon werd voor 53 miljoen euro aan Arsenal verkocht. Voor Giroud van Arsenal is de toekomst nog niet helemaal duidelijk. De transfersom is niet bekend en zowel Everton als Marseille vechten om de speler. Tete gaat voor 5 miljoen euro van Ajax naar Olympique Lyon. Verder gaan er geruchten dat Douglas Costa van Bayern München naar Juventus zal verhuizen.
Andere namen die in de transferdossiers van deze zomer worden genoemd, zijn onder meer: Matuidi, Mahrez en Clichi. De volgende dagen en weken zal ook in die dossiers helderheid worden geschept. Er vinden op voetbalgebied dus heel wat veranderingen plaats met een soms wel heel hoog prijskaartje. Moesten u en ik deze som betalen, dan zou ons het lachen vergaan. Gelukkig is dat niet het geval en zijn we enkel getuigen van de feiten. In het verleden vonden er al heel dure voetbaltransfers plaats. Twee van hen gaan de geschiedenis in als de duurste transfers ooit tot nu toe. Zo was er de transfer van Gareth Bale van Tottenham naar Real Madrid. Deze transfer kostte de Spaanse club 100 miljoen euro. Een andere klinkende naam is die van Cristiano Ronaldo. Die werd voor 94 miljoen euro door Real Madrid opgekocht. Manchester United verloor zo een wereldspeler. De rest van de zomer en in de toekomst zullen nog heel wat dure voetbaltransfers plaatsvinden. Of dat we dat nu overdreven vinden of niet, het is nu eenmaal een onderdeel van de voetbalwereld geworden. We zullen het moeten aanvaarden.
De voetbaltransfers halen heel eenvoudig het wereldnieuws. De kranten informeren het brede publiek over elke verandering in voetballand. De voetballers zelf worden met veel belangstelling gevolgd. Maar veranderingen vragen ook inzet en aanpassingsvermogen. Om goed te kunnen blijven presteren, is het van groot belang dat de voetballers die van club wisselen, op de juiste manier met alle veranderingen omgaan. Het werd al eerder aangehaald dat het gevaar bestaat, dat de spelers niet langer met passie achter de bal aanhollen, wanneer ze enkel door de grote transfersom of door een topsalaris verblind worden. Verandering is ook de enige constante in het leven van iedereen. We moeten allemaal leren snel, intelligent en gepast op alle veranderingen te reageren. Als we dat niet doen, lopen we het risico helemaal uitgeput te geraken.
Voetballers moeten dus goed omringd worden en de juiste begeleiding krijgen om verder op topniveau te kunnen blijven presteren. Als de voetbalspelers zich goed voelen, dan zal dat ook uit hun prestaties blijken. Topvoetballers zwemmen duidelijk in het geld, maar geld alleen maakt niet gelukkig. Spelers die erin slagen hun geluksgevoel te behouden, zorgen ervoor dat heel het team daarvan de positieve effecten voelt. Een team dat zich verbonden voelt, kan alles aan. De voetbalfans houden ervan de passie bij de voetbalsterren te voelen en te zien, wanneer de voetbalwedstrijd eenmaal in volle gang is. Voor de voetballers is de transfersom en een topsalaris mooi meegenomen. Als ze daarbij niet uit het oog verliezen, dat plezier in het spel en gepassioneerd voetballen, voor een meerwaarde zorgen, dan is er nog steeds hoop in de voetbalwereld. Laat die transfers dan maar komen. Zolang de voetbalspelers gelukkig zijn, zijn de fans dat zeker ook!