Liverpool houdt hoop op titel, blessures bij Man City

Liverpool houdt hoop op de eerste Premier League titel voor de club dit seizoen. Pep Guardiola’s Manchester City wint nog altijd wedstrijden maar het spel zelf laat te wensen over. Reden genoeg voor Liverpool fans om een kleine glimlach op het gezicht te laten zien nu Manchester United met pech te maken krijgt in deze laatste spannende fase van de competitie.

Rivaliteit tussen de twee clubs

De rivaliteit tussen de twee clubs is toegenomen en wordt door Liverpool supporters vergeleken met de spanning tussen hun club en Chelsea ongeveer 10 jaar geleden. De ‘Reds’ en ‘City’ staan lijnrecht tegenover elkaar zijn op dit moment elkaars waarste tegenstanders. De race om de titel en Champions League wedstrijden zijn daarvan kroongetuigen. Het is geen verrassing dat het verlies van Manchester City tegen Tottenham in de kwartfinale van de Champions League het oog trekt van de ploeg die speelt in Anfield. Manchester City verloor van Tottenham met 1-0 in de eerste wedstrijd van de kwartfinales. Liverpool hoopt natuurlijk dat Tottenham de tweede slag in deze match ook slaat en dat Man City niet meer meedingt voor het prijzengeld in Europa’s top competitie.

Maar niet enkel het verlies biedt Liverpool hoop. Het team van Pep Guardiola was tot noch toe meedogenloos voor hun tegenstanders maar de ploeg happerde tegen Tottenham tijdens dit belangrijke moment in het seizoen. Op papier, was de vorm van het team angstaanjagend zeker sinds het begin van dit kalenderjaar. Voor dat ze tegen Tottenham speelden, won de club 21 van de 22 gespeelde wedstrijden, alle competities meegerekend.

Doet City het rustig aan?

Het verlies van Maurico Pochettino’s kant doet je afvragen of het team het langzamer aan doet – juist het laatste stadium van de Champions League zich aandient. En geeft dat andere elftallen een opening om daar van te profiteren? City is in de meeste wedstrijden die het speelt lijdend, ze bepalen veelal het verloop van de wedstrijd. Dit komt vooral doordat ze enorm sterk zijn als het gaat om het scoren van het eerste doelpunt. Ze weten telkens eerder het goal te raken dan hun tegenstander, wat een belangrijke sleutel is voor hun succes.

Manchester City scoorde in 91% van hun league wedstrijden het eerste doelpunt en stond in 69% van de gevallen op voorsprong aan het einde van de eerste helft. Niet zonder uitzondering speelt Guardiola’s team hun tegenstander compleet van het veld door met meer dan drie punten verschil de overwinning op te tekenen. Al moet daarbij opgemerkt worden dat het de laatste maanden wat tegenviel, het team behaalde niet meer zulke overtuigende overwinningen. In 9 opeenvolgende competitiewedstrijden – onder andere in Newcastle, West Ham, Bournemouth, Fulham and Cardiff – wonnen ze maar een keer met een marge van twee goals tegen Chelsea afgelopen februari waar City de ploeg compleet overrompelde met 6 rake scores.

Goals in de eerste 10 minuten

In de 3 wedstrijden voor de match tegen de Spurs wist Manchester City in de eerste tien minuten een doelpunt te maken maar, ondanks de vroege voorsprong bleef de ploeg niet zo overtuigend scoren tijdens de rest van de wedstrijd. In de laatste weken komt daar nog eens bij dat ze in de tweede helft weinig tot scoren komen, ook al pakken ze de leiding in de eerste 45 minuten. Het lijkt erop alsof ze na een vroeg doelpunt in het openingsstadium proberen de wedstrijd te controleren en te sturen in plaats van door te stomen naar een overtuigende winst. Het hoeft geen slechte tactiek te zijn, zeker niet voor een team wat tot een van de besten behoort in de Premier League. Maar juist daar zit de crux; ook andere elftallen zijn sterk, garanties worden op dit niveau niet gegeven.

City verliest vaker dan concurrent

Manchester City heeft drie keer vaker verloren van Liverpool in de competitie dit seizoen. Enkele van verloren matches speelde Man City tegen lager geplaatste teams zoals Crystal Palace, Leicester City Newcastle United. In al deze wedstrijden scoorde de kant van Guardiola in de eerste 30 minuten maar wisten ze de koppositie niet vast te houden. Ze maakten simpele fouten in de verdediging waardoor de tegenstanders de gelijkmaker konden scoren. City gaf de ruimte daarna weg, waardoor de opponenten door konden drukken en de winst konden bemachtigen. Wellicht speelde Man City voor het laatst (voor Tottenham) tegen een topploeg in de League Cup finale tegen Chelsea, waar geen van beide kanten in 120 minuten een doorbraak kon forceren.

Manchester City heeft een veeleisende manier van spelen, waar mindere clubs vaak snel in een verdedigende modus schieten – of zich daar in laten drukken. City heeft daardoor een balbezit percentage van 71% in de laatste competitiewedstrijden. Wellicht was Swansea de uitzondering op deze regel in een wedstrijd voor de FA Cup. Onder leiding van Graham Potter probeert Swansea de bal zo lang mogelijk vast te houden en zo uit handen van de tegenstander te houden. City wist niet zo goed hoe daar mee om te gaan, wanneer ze de bal hadden kregen ze niet de kans om het spel op te zetten – en wanneer ze dat wel lukte moesten ze de druk er op houden. Het zorgde ervoor dat Guardiola team uit hun normale ritme werd gedwongen.

De spannende laatste fase

In de laatste fase van de Premier League wordt het dus nog spannend tussen Liverpool en Manchester United, beide in de race voor de titel. Je kunt daarop inzetten op Circus Sport en Bet777. De volgende wedstrijd van Liverpool wordt gespeeld tegen Chelsea, in Anfield. De ‘Reds’ hebben de afgelopen drie wedstrijden gewonnen. Pep Guariola’s ploeg speelt tegen Crystal Palace, en kan twee spelers weer opstellen na hun terugkeer in het team vlak voor de wedstrijd tegen de Spurs. Sergio Aguero en Fabian Delph kunnen van groot belang blijken de komende tijd, zeker als de club het zonder Bernardo Silva moet stellen die niet speelt wegens een blessure aan zijn been.

Zonder twijfel verdienen beide teams de titel in de Premier League dit seizoen. Maar het feit dat Man City drie wedstrijden meer heeft verloren dan Liverpool kan de club wel eens duur komen te staan. Liverpool kan optimistisch zijn, het lot ligt in hun eigen handen.