Gaat Andy Murray met pensioen na de Australian Open?

De carrière van toptennisser Andy Murray lijkt aan een dun draadje te hangen. Hij heeft al langer last van zijn heup blessure en kondigde van de week aan dat zijn pensioen er aan zit te komen. De Schot had gepland om na Wimbledon in de zomer zijn carrière stop te zetten maar het lijkt er steeds meer op dat zijn laatste wedstrijd gespeeld is. Hij hoopte in de Australian Open nog een paar mooie wedstrijden te kunnen spelen maar hij ligt er helaas al uit.

Tranen van verdriet

De geëmotioneerde Murray kondigde het trieste nieuws aan nadat hij een oefen duel had gespeeld afgelopen tegen Novak Djokovic als opwarmer voor het Australische toernooi. De voormalige wereldkampioen won slechts twee games in deze wedstrijd en moest zelfs voor het einde stoppen. Tijdens de persconferentie in Melbourne zei hij “Ik denk niet dat ik nog door de pijn heen kan spelen de komende vier, vijf maanden.” De 31-jaar oude Schot had het zichtbaar moeilijk en kon zijn tranen amper bedwingen. Hij stamelde dat zijn heup niet goed voelde en werd overmand door emoties. Hij verliet de ruimte kort om na enkele minuten dit akelige nieuws met de pers te delen. Hij liet de media weten dat hij al lange tijd erg veel pijn had en op deze manier al bijna 20 maanden probeerde verbetering te bereiken.

Ook met pijn speelt Murray op de Australian Open

“Ik heb zo ongeveer alles geprobeerd wat mogelijk is om er voor te zorgen dat mijn heup weer beter zou gaan voelen maar niks heeft echt geholpen. Het is beter dan 6 maanden geleden maar ik heb nog steeds heel veel pijn. Het is moeilijk geweest” aldus Murray. De verwachtingen voor zijn prestaties tijdens de Australian Open waren dan ook niet hooggespannen en het zou wel eens zijn laatste toernooi kunnen zijn. De Schot was echter vastbesloten om te starten en de eerste ronde tegen de Spaanse Roberto Bautista Agut te spelen. “Ik ga spelen. Ik kan nog steeds op niveau spelen. Niet een niveau waar ik tevreden over ben maar dat is niet anders” zei hij.

Geen laatste wedstrijd op Britse bodem?

Zijn team had hij tijdens de training verteld dat het zo niet veel langer meer verder gaat. Murray gaf aan behoefte te hebben aan een eindpunt, een moment waarop hij zelf zou weten dat het klaar is. Hij had gehoopt dat het Wimbledon zou zijn, op Britse bodem maar het lijkt er niet in te zitten. Het raakt de Schot duidelijk en in zijn hart. Hij laat het hoofd hangen, letterlijk, op de tafel tijdens de persconferentie in Melbourne. Deze Australian Open zo geeft hij zelf ook toe op aandringen van de pers, kan wel eens zijn laatste toernooi zijn. Voor de 31-jarige topsporter kan nog een operatie een uitweg bieden, maar die zou heftiger zijn dat wat hij tot nu toe eerder heeft ondergaan. Het is wel een optie die Murray nu serieus overweegt. Een leven zonder pijn is natuurlijk een aantrekkelijk alternatief. Sommige atleten konden zelfs daarna nog weer sporten maar, zo geeft Murray aan, er is geen enkele garantie. Hij zou het ook niet doen, naar eigen zeggen, om weer te kunnen sporten op top niveau maar eerder om zich zelf nog weer wat levensgeluk te kunnen geven. Na bijna twee jaar in pijn is dat iets waar hij reikhalzend naar verlangt.

Verlies in de eerste ronde van de Australian Open

En dat levensgeluk zou wel eens eerder nodig kunnen zijn dan hij had gedacht nu zijn ergste vrees waarheid lijkt te worden. Na een spannende wedstrijd tegen Roberto Bautista Agut is de Australian Open al tot een vroeg einde gekomen voor de Schot. Hij verloor van de Spanjaard en ligt daarmee na de eerste ronde uit het toernooi. Het kan de laatste wedstrijd zijn geweest van zijn carrière. De drievoudige Grand Slam winnaar Murray heeft absoluut zijn best gedaan in deze wedstrijd maar dat was uiteindelijk niet genoeg om te winnen. Het leek er even op dat de Britse sporticoon het veld moest verlaten zonder een set te winnen van Bautista Agut maar de Schot wist zich terug te knokken tot 2-2. De laatste set moest Murray echter weer uit handen geven en verloor daarmee de wedstrijd. Jammer, want als iemand in de tenniswereld er om bekend staat om terug te kunnen komen van een achterstand, dan is het Murray wel.

Is dit het einde van de carrière van Andy Murray?

Het zou kunnen zijn dat de Schot na deze wedstrijd besluit dat het genoeg is geweest, dat hij zijn opwachting op Wimbledon inderdaad niet gaat maken. Hij heeft dat echter nog niet definitief aangekondigd. Toch gebeurde er na de wedstrijd en zijn verlies iets opmerkelijks. Murray kreeg een staande ovatie van het publiek. Terwijl hij tegen zijn coach Mark Petchey sprak terwijl hij nog op de tennisbaan stond zei hij het volgende: “dat was onvergetelijk, ik bedankt iedereen die er vanavond bij was. In alle eerlijkheid, ik heb er altijd van genoten om hier te spelen. Het is een fantastische plek om tennis te spelen. Als dit mijn laatste wedstrijd was, dan was het een fantastische manier om mijn carrière te eindigen. Ik heb letterlijk alles gegeven wat ik had. Het was vanavond niet genoeg, dus ik feliciteer Roberto en zijn team met de overwinning.” Wellicht gaat de Spaande Bautista Agut voor nog meer verrassingen zorgen in de Australian Open de komende weken – iets waar op goksites als bet777 en circus op ingezet kan worden.

Vertwijfelde fans

Andy Murray gaf aan het publiek graag nog weer eens te zien en zei er alles aan te doen om dat nog weer te laten gebeuren – inclusief een nieuwe operatie. Juist omdat hij niet aankondigde met pensioen te gaan was het raar dat er een eerbetoon aan hem werd getoond met een video op een groot scherm op de Australian Open baan – het woord pensioen werd daar opvallend vaak in genoemd en liet fans vertwijfeld achter.