Barcelona twee weken zonder Malcom

FC Barcelona moet het de komende twee weken zien te doen zonder aanvaller Malcom. De jonge Braziliaan, die deze zomer over kwam van Bordeaux, is momenteel herstellende van een blessure aan zijn enkel. Vermoedelijk zal zijn herstel zo’n tien tot vijftien dagen duren. De Braziliaan raakte geblesseerd in de wedstrijd tegen Cultural Leonese in de Copa del Rey, en zal vermoedelijk niet tegen Tottenham Hotspurs in de Champions League in actie komen.

Malcom juigt, Malcom huilt

Het leek er even op dat het voor Malcom een hele mooie avond ging worden in de Copa del Rey tegen Cultural Leonese. De aanvaller scoorde zijn tweede goal voor wellicht de grootste voetbalclub ter wereld maar moest niet veel later met pijn het veld verlaten. Het zal de veelbelovende spits zwaar zijn gevallen want hij mist nu sowieso het treffen met de Spurs in de Champions League, dinsdag in Nou Camp, het thuisstadion van Barcelona.

De aanvoerder van de Spaanse Liga zal dus minimaal een week niet over de aanvaller kunnen beschikken. Wellicht niet zo erg met de vedettes als Messi en Suarez in de selectie, maar coach Valverde zal deze aanvallers toch ook de nodige rust willen geven in een toch al overvol seizoen met WK in Rusland in Champions League.

FC Barcelona had weinig moeite met het kleine Cultural Leonese in de Copa del Rey, en heeft zich met een 5-1 aggregate geplaatst bij de laatste 16 in deze competitie. Omdat Malcom niet verder kon spelen nadat hij zijn kwetsuur aan de rechter enkel op liep, en omdat Barcelona al drie wissels gebruikt had, was de coach genoodzaakt het duel uit te spelen met een man minder.

Malcom zal met een prima gevoel de kleedkamers in zijn gegaan nadat het rust signaal klonk. Net voor het einde van de eerste helft scoorde hij namelijk zijn tweede goal in dienst van Barcelona. De blessure in niet zo heel erg maar de aanvaller mist op deze manier niet alleen de wedstrijd in de Champions League tegen Tottenham Hotspurs, maar ook de derby tegen Espanyol in de Spaanse Liga.

Barcelona heerst in elke competitie

In alle competities waarin FC Barcelona mee doet gaat het de club voor de wind. In de Copa del Rey zijn ze gemakkelijk geplaatst bij de laatste 16, en de Spaanse topclub is gegarandeerd van overwintering in de Champions League als winnaar van Groep B. Het zal dus met een goed gevoel de wedstrijd in gaan. Surfen op dit goede gevoel doe je door te wedden op winst van Barcelona in diverse competities op gratis goksites als Circus en Bet777.

Voor Malcom zullen de zaken anders liggen. De Braziliaan zal met een zeer gemengd gevoel de winterstop in gaan. Want hoewel hij best af en toe aan spelen komt, en in die wedstrijden heel prima presteert, verliet hij het veld vorige week in tranen. Dit omdat hij prima wist wat hem te wachten stond, een blessure, een medisch onderzoek, een herstelperiode en vervolgens proberen het gat met de rest van de selectie weer te dichten. Terugkomen van een blessure is nooit makkelijk, weet elke professionele voetballer.

Malcom krijgt weinig kansen van coach Valverde

De Braziliaan Malcom heeft moeite zichzelf in de kijker te spelen bij coach Ernesto Valverde. In de zomer kwam hij over van het Franse Bordeaux voor, naar verluid, 40 miljoen euro. Maars sinds zijn transfer kwam hij in alle competities en bekers slechts negen keer in actie. En nu zal Malcom dus ook de komende twee weken geen kans krijgen zich aan Valverde en aan de wereld te laten zien. Een bittere pil om te slikken voor de jonge en gretige speler.

Coach Ernesto Valverde koos er voor om na de wedstrijd tegen Cultural Leonese niet veel los te laten over de blessure van Malcom: “Ik denk niet dat het een zware blessure is. Maar ik weet niet precies wat er aan de hand is dus ik ben nu voorzichtig in wat ik zeg.”

De afwezigheid van Malcom komt voor coach Ernesto Valverdo op een slecht moment. Want ook Sergi Roberto, Luis Suarez, Rafinha, Samuel Umtiti, Arthur en Arturo Vidal zijn door blessures uit de roulatie. En de overige voetballers op de loonlijst van de Spaanse ploeg die op koers ligt om dit jaar alle grote prijzen te veroveren, zullen door de grote ziekenboeg weinig rust krijgen.

Een geluk bij een ongeluk is dat het herstel van Roberto en Suarez voorspoedig gaat. Beide spelers zijn vermoedelijk voor het nieuwe jaar weer terug bij de selectie. Wanneer Umtiti, Arthur en Vidal weer met de groep mee kunnen trainen, laat staan weer kunnen spelen, is niet duidelijk.

Derby tegen Espanyol

Barcelona’s volgende treffen is tegen Espanyol op zaterdag. De verdedigend kampioenen van vorig jaar zullen een krappe voorsprong op nummer twee, Sevilla, willen vergroten. Want in Barce voelen ze de hete adem van Sevilla in de nek, deze club staat namelijk op slechts één punt achter Barcelona.

Niet lang na deze wedstrijd staat Tottenham Hotspurs op het programma. Thuis, dat dan weer wel. Het is de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League, en de laatste wedstrijd in dit internationale toernooi voor het begin van de winterstop.

Malcom, zijn volledige naam is Malcom Filipe Silva de Oliveira, mocht tegen Cultural Leonese één van zijn zeldzame opwachtingen maken in de basis van Barcelona. Maar in de tweede helft liep de gretige jonge speler een blessure op waarover coach Ernesto Valverde het volgende te zeggen had: “Op donderdag zal hij onderzocht worden, en tot we een diagnose hebben zullen we stoppen er over te praten. Maar de blessure is aan dezelfde enkel als waaraan hij afgelopen zomer een blessure had dus dat is rede tot zorgen.”

“Het was een goede wedstrijd voor ons, en een mogelijkheid om spelers te gebruiken die tot nog toe minder minuten kregen, en spelers in de B ploeg. De tegenstander gaf nooit op en dat zorgde voor een prima sfeer in het stadion.

In de wedstrijd in de Copa del Rey liet Malcom zien prima uit de voeten te kunnen met zijn rol aan de rechter zijde van het middenveld. Dat hij zich in deze positie prima thuis voelde bewees hij met zijn prima goal; hij zocht en vond ruimte in de zestien en kopte prima binnen. Doelman kansloos, Malcom blij. Is dit optreden genoeg geweest om coach Valverde ervan te overtuigen ook in 2019 Malcom in de basis op te stellen?