Kevin de Bruyne zes weken aan de kant

Kevin de Bruyne mag een periode van zes weken zonder voetbal tegemoet zien. Door een blessure aan zijn knie is de Rode Duivel uitgeschakeld en zal de komende periode niet voor Manchester City uitkomen. Een aderlating voor het team, zo heeft ook Pep Guardiola toegegeven.

Onze 27-jarige landgenoot liep de blessure op de 86e minuut tegen Fulham in de Carabao Cup afgelopen donderdag. Het was het tweede optreden van De Bruyne na afwezigheid van drie maanden door schade aan de kruisbanden van zijn rechter knie. Dezelfde blessure hield De Bruyne ook in 2016 lang aan de kant.

Guardiola niet bezorgd

Pep Guardiola is niet al te bezorgd voor een dieper liggend problem bij zijn spits: “Deze soort blessures is ongelukkig, maar hij is zo sterk en hij is goed hersteld na zijn vorige blessure, die ernstiger was. Hij zal goed herstellen, we hebben een prima medische afdeling. Kevin is niet blij met de situatie. Wij zijn een sterker team met Kevin dan zonder hem maar we zullen het zonder hem moeten doen.”

Op de vraag hoe het met De Bruyne gaat had de coach van City het volgende te zeggen: “Hij was zo bedroefd na de wedstrijd, morgen zal hij weer sterk zijn. En hij kan nu wat tijd doorbrengen met zijn pasgeboren kind.” Met een beetje geluk, als de prognose van de medische staf van Manchester City correct is, dan kan De Bruyne zijn opwachting maken in het duel tegen Chelsea op 8 december.Voor die tijd hoopt Guardiola al een plek bij de laatste 16 van de Champions League verzekerd te hebben.

“Hopelijk zijn we dan al in de knockout fase als De Bruyne weer terugkeerd naar de selectie. Dat zal ons in het laatste deel van het seizoen helpen. Dan is hij weer fris en kan hij ons helpen onze doelen te halen. Hij zal behandeld worden door Dr Cugat in Barcelona, maar ook hier. Hij zal op de beste plek zijn om zijn probleem op te lossen.

Hoe dan ook zal Kevin de Bruyne het duel van volgende week tegen Manchester United in het Etihad Stadion missen. Maar voor Guardiola tellen alle punten, niet alleen die in een derby. En zo bezien heeft de leermeester van Manchester City genoeg ervaring met blessures van De Bruyne. “Voor het feit dat hij weer geblesseerd is hebben we medelijden met hem. Maar het is wat het is. Het vervelend dat Kevin geblesseerd is, maar het is vier tot zes werken dan is hij weer terug.

Blessure dit keer aan linker knie

In de wedstrijd tegen Fulham, die door Manchester City met 2-0 gewonnen werd, moest De Bruyne het veld verlaten met een blessure aan zijn kruisbanden. Timothy Fosu-Mensah kwam ongelukkigerwijs op de knie van De Bruyne terecht waardoor de Belg weer de ziekboeg in kan na net daaruit te zijn ontsnapt.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel voor onze landgenoot. Zijn huidige blessure is aan zijn linker knie en staat los van de vorige blessures aan zijn rechter knie. En anders dan voorgaande blessure behoeft Kevin de Bruyne deze keer geen operatie om van zijn kwetsuur te herstellen.

Hoop op terugkeer tegen Chelsea

Het is de voorspelling dat De Bruyne op zijn minst zeven wedstrijden zal missen, de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Southampton meegerekend. Het zal onze topspits vooral pijn doen de derby tegen Manchester United vanaf de tribune aan te moeten zien. Al zal zijn gedrevenheid om weer fit te zijn voor de wedstrijd tegen Chelsea op 8 december dit jaar een goede motivatie zijn. Tijd dus om weer een weddenschap af te leggen op deze wedstrijd op één van de vele gratis goksites als Ladbrokes of Circus?

“We zijn bedroefd voor hem,” aldus City manager Pep Guardiola afgelopen vrijdag. “We zien spelers liever niet geblesseerd. Als je terugkomt kan je niet verwachten als vanouds te spelen in één dag. Hij zal tijd nodig hebben om zich weer aan te passen en aan het tempo te wennen, aan het ritme en aan alles.”

“Hopelijk, na de interland break, zijn er nog twee of drie wedstrijden en daarna kan hij terugkeren. Dan hebben we hopelijk de knockout fase van de Champions League bereikt als hij terugkeert. En staan we er ook in de Premier League goed voor.”

Hoewel De Bruyne niet onder het mes hoeft zal hij toch naar Barcelona vliegen om behandeld te worden door dokter Ramon Cugat, de medisch specialist aan wie Guardiola De Bruyne wel durft toe te vertrouwen. De arts is gespecialiseerd in medium en lange-termijn blessures.

De wedstrijd tegen Fulham was de eerste keer dat De Bruyne weer in de basis stond na zijn afwezigheid door zijn voorgaande knie blessure. Hoewel City met relatief gemak van Fulham won was Pep Guardiola vastberaden om Kevin de Bruyne niet van het veld te halen.

“Voetbal is voetbal, een dynamisch spel, veel contact en deze dingen gebeuren soms. Deze blessure is jammer maar hij is sterk en zal herstellen. Zijn voorgaande twee blessures ware gevaarlijker dan deze. We hebben een uitstekende medische afdeling.

De Bruyne direct onder de scanner

Deze medische afdeling is gehuisvest op de Manchester City Football Academy en had de expertise in huis om De Bruyne direct na het duel onder de scanner te leggen. Handig want zo werd meteen de ernst van de kwetsuur zichtbaar en kon een herstelprogramma opgesteld worden.

Kevin de Bruyne zal niet alleen wedstrijden missen bij zijn club Manchester City, maar ook voor de Rode Duivels zal de spits niet uit kunnen komen. Dat betekent dat het nationale elftal van België in november niet zal kunnen beschikken over Kevin de Bruyne tijden de wedstrijden tegen IJsland op 15 november en tegen Zwitserland op 18 november.

Beide wedstrijden vinden plaats in het kader van de Nations League. Een hele aderlating voor Roberto Martinez en zijn mannen. Een probleem voor het internationale voetbal van België? In de Nations League staat België er prima voor in de poule met Zwitsland en IJsland. We zullen het wel kunnen leiden.