Karim ‘Boef’ Benzema

Topvoetballer Karim Benzema is wéér in aanraking gekomen met de wet. Dit maal wordt poging tot kidnapping de aanvaller van Real Madrid ten lasten gelegd. Benzema is het hier niet mee eens en beweert dat men probeert zijn reputatie kapot te maken. #GiveMeABreak, zo tweette de voetballer, die niet voor het eerst in aanraking met de politie is gekomen.

Incident bij shishabar

Het draait allemaal om verklaringen van de voormalig vertegenwoordiger van Karim Benzema, Leo D’Souza. Deze zou de politie verklaard hebben dat de voetballer en zijn entourage getracht hebben hem te ontvoeren. Dit zijn aantijgingen die de politie, zou blijkt nu, erg serieus neemt. Volgens Leo D’Souza zouden vrienden van Benzema geprobeerd hebben hem mee te nemen buiten een shishabar in Parijs na de wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Lyon (5-0 voor PSG), op zeven oktober.

Benzema, die ook in het stadion aanwezig was om zijn voormalige club te zien verliezen, was niet bij het incident aanwezig. Een goede vriend was dat echter wel, zou heeft L’Equipe uitgezocht. Deze goede vriend van Benzema was samen met het hoofd communicatie en marketing en de chauffeur van Benzema betrokken bij een situatie die eindigde met D’Souza op de grond. Volgens de betrokken entourage van de stervoetballer heeft Leo D’Souza zichzelf op de grond gegooid.

Advocaat: niet D’Souza doelwit

Volgens de advocaat van Benzema was het echter niet Leo D’Souza die het doelwit was van de actie van Karim Benzema’s kliek, maar een gedeelde kennis. De advocaat van Benzema: “Mr. D’Souza probeert iets te verbergen door een klacht bij de politie in te dienen en daarmee Mr. Benzema te schaden. Ze hebben al lang niet samen gewerkt. Wellicht waren de dromen van mr. D’Souza groter dan zijn kwaliteiten en is dit een poging stoom af te blazen door middel van een leugenachtige verklaring.”

Om te vervolgen: “Mijn cliënt wordt op een onredelijke en zwartgallige manier kapot gemaakt. We hebben bij de politie een klacht ingediend voor vertrouwensschending en we gaan een klacht indienen voor laster. Ik heb met mijn cliënt gesproken, en hij is enorm ontsteld dat men probeert hem kwaad te doen door een abusievelijke klacht. Karim heeft met deze zaak niks van doen. Toen hij een probleem had met mr D’Souza hebben we erover gesproken. De fantasie in welke hij zogenaamd gekidnapt is, is grotesk.

Geld oorzaak conflict

Ondertussen zou de eerste officiële aanklacht richting D’Souza al gedaan zijn door de advocaat van Karim Benzema. Aan de basis van het conflict tussen Karim Benzema en D’Souza lijkt een conflict over geld te liggen. Een conflict dat veel weg heeft van een Hollywood scenario. Want D’Souza zou, toen hij nog de assistent was van Benzema, door de voetballer gevraagd zijn 50.000 euro te vervoeren van Marokko naar Frankrijk.

Dit geld zou vervolgens door de douane van Marokko in beslag genomen zijn. De kliek van Benzema beweert echter over bewijs te beschikken dat het geld wel degelijk door de douane is gegaan en verdenkt D’Souza van verduistering van het geld. Er lijkt nog geen justitieel onderzoek naar dit incident te lopen, al is D’Souza inmiddels wel door de politie gehoord in verband met de aantijging van verduistering.

Hoewel Karim Benzema bij hoog en lag blijft beweren niets met de aanval op D’Souza te maken te hebben beweert zijn voormalig zaakwaarnemer het tegenovergestelde. Zou heeft Leo D’Souza verklaard dat hij het silhouette van Benzema kon zien, op de avond waarop hij door de entourage van de voetballer belaagt werd. Het was te lezen in de aanklacht die al de dag na het voorval, op acht oktober, werd ingediend bij de politie van Parijs.

In deze aanklacht valt te lezen hoe een zwart busje naderde en hoe een man, die D’Souza identificeerde als een goede vriend van Benzema, D’Souza verzocht in te stappen. Deze laatste beweerde dat hij meende het silhouette van Benzema achter in de bus te zien.

Toen Leo D’Souza niet op het verzoek tot instappen in ging werd hij geslagen tot omstanders van een naburige bar ingrepen. Het conflict laat keurig zien waar een conflict om geld, dat door Karim Benzema zou zijn verdient met een sponsordeal in Marokko, toe kan leiden.

Benzema spreekt zijn eigen schuldigheid in deze zaak in alle toonaarden tegen. Hij gebruikt daarbij vooral Twitter als zijn klankbord. Niet elke aanraking is ontvoering, zo verklaarde Benzema op Twitter. Ook de aanwezigheid van de topvoetballer wordt door Benzema zelf ontkend.

Benzema niet voor het eerst in aanraking met politie

Het is niet de eerste keer dat er controverse is ontstaan over Karim Benzema. In 2015 liep er een politie onderzoek naar de voetballer na beschuldigingen van chantage van zijn Franse teamgenoot Mathieu Valbuena. Dit incident heeft tot een kortstondige uitsluiting van Benzema in het Franse nationale elftal geleid. Of het ook dit keer zo ver komt is nog niet duidelijk. Volgende maand komt er een uitspraak van de rechter en zal duidelijk worden of de politie de zaak laat vallen of dat men doorgaat met het onderzoek naar het incident tussen Karim Benzema en Leo D’Souza.

“Give me a break” en “is this world serious?” Het waren tweets van de topvoetballer van Real Madrid na de aantijgingen aan zijn adres. Het hele verhaal rond Karim Benzema en het verdwenen geld van D’Souza is in de wereld gebracht door het Franse mediabedrijf Mediapart. Of Benzema nog steeds is opgesloten is niet duidelijk, maar dat het onderzoek naar de aanvaller nog loopt staat vast. “This must stop” zo schreef Benzema, maar dat heeft hij, helaas voor hem, niet zelf in de hand.

Wat wel duidelijk is, is dat de openbaar aanklager een onderzoek is gestart naar de bestuurder van het zwarte busje dat zou zijn gebruikt bij de poging tot het ontvoeren van Leo D’Souza. De advocaat van Benzema, Sylvain Cormier tegenover AFP: “Deze man heeft geen medisch verlof genomen, beschuldigt een vriend van Benzema van het pakken van zijn arm, en we weten ook dat Karim Benzema niet aanwezig was bij het incident. En dan nog wordt Benzema beschuldigd, het is grotesk.”