Champions League: FC Barcelona – Manchester United

Twee zwaargewichten treffen elkaar in de kwartfinale van de Champions League dit jaar: FC Barcelona en Manchester United spelen tegen elkaar in april. Dat is de uitkomst van de loting in het hoofdkantoor van de UEFA in Zwitserland. Juventus speelt tegen Ajax nadat de Nederlandse ploeg Real Madrid wist te verslaan. De finalisten van vorig jaar, Liverpool, treffen Porto – wat sommigen inschatten als gunstig voor de Britten. De laatste kwartfinale is een Engelse, waarin Manchester City Tottenham Hotspur treft.

Voor wat betreft de halve finales heeft de loting uitgewezen dat Manchester of Barcelona een wedstrijd speelt tegen Liverpool of Porto, en de winnaar van Manchester City – Tottenham gaat de strijd aan met Ajax of Juventus. De eerste ronde van de kwartfinale wordt gespeeld op 9 en 10 april, en de tweede wedstrijd op 16 en 17 April. De halve finales staan gepland voor 30 april en 1 mei, met het tweede deel op 7 of 8 mei. De finale wordt gespeeld op 1 juni, in het stadion van Atletico Madrid, het Wanda Metropolitano stadion.

Spaanse trots of Britse dominantie?

De Engelsen domineren de Champions League dit jaar, zo lijkt het. Voor het eerst sinds 10 jaar bestaat de helft van de clubs in de kwartfinale uit Engelse Premier League teams. Chelsea won het toernooi in 2012 als laatste Engelse club, en trad daarmee in de voetsporen van slechts twee andere teams sinds het millenium: Liverpool won het Europese toernooi in 2005 en Manchester United in 2008. Dat steekt schril af tegen Spanje bijvoorbeeld, die in dezelfde periode 10x de prijs ‘won’ – nou ja, Spaanse teams brachten de beker mee naar huis. Zal dat dit jaar weer het geval zijn of gaat de beker vlak voor Brexit toch naar Engeland? U kunt er natuurlijk op inzetten op Ladbrokes en Unitbet Sport.

Manchester United en FC Barcelona troffen elkaar voor het laatst in de 2011 finale van de Champions League. Toen stond er nog meer op het spel dan nu in de kwartfinale, zou je kunnen zeggen. Barcelona won toen de cup, mede door goed spel van Lionel Messi. Maar het moraal bij Manchester United is hoog deze keer, nadat de ploeg van Ole Gunner Solskjaer een 2-0 achterstand tegen Paris Saint Germain overtuigend wist weg te werken in het tweede deel van de achtste finale.

Organisatorische puzzel

Dat beide ‘Manchester’ teams – zowel United als City – de laatste 8 halen van de Champions League dit jaar brengt organisatorisch wat kopzorgen met zich mee voor Manchester en de UEFA. Beide teams kunnen niet op dezelfde avond spelen, of twee avonden achter elkaar. De UEFA heeft daarom besloten dat de wedstrijd van Barcelona tegen Manchester United wordt gewisseld (wat een kleine overwinning is voor Manchester City) wat betekent dat de eerste wedstijd nu in Old Trafford plaatsvindt. De Engelsen spelen de laatste wedstrijd dus ‘uit’ in Nou Camp – de plek waar coach Solskjaer in de Champions Finale van 1999 in de laatste minute scoorde tegen Bayern Munchen.

De Champions League knock-out matches worden in twee delen gespeeld. Veel managers spelen de eerste wedstrijd het liefst uit, zodat ze bij de tweede thuisvoordeel hebben. Er is wel eens onderzoek naar gedaan – historisch gezien hebben teams die de tweede match thuis spelen meer dan 50% meer kans om door te gaan naar de volgende ronde. Al schijnt die kans kleiner te zijn de laatste jaren, een klein thuisvoordeel lijkt er volgens academische van de Universiteit van New South Wales in Australie toch nog steeds te zijn.

Geblesseerde Lionel Messi

Ster-speler Lionel Messi kan de wedstrijd tegen Manchester United begin april nog wel eens moeten missen vanwege een blessure aan zijn bekken. Het gaat er om spannen of de Argentijn opgesteld kan worden. In een verklaring van FC Barcelona bevestigd de club dat de international de komende wedstrijd van Argenitnie tegen Marokko niet kan spelen. “Lionel Messi kan niet terugkeren naar internationale actie zoals hij  graag had gewild. Een blessure die hij vrijdagavond opliep, betekent dat hij dinsdag de wedstrijd van Argentinië tegen Marokko zal missen,” aldus de verklaring.  De topspeler speelde voor zijn partij de hele 90 minuten tegen Venezuela in een vrienschappelijke voetbalpot, maar kreeg toch een verlies om zijn oren: Argentinie verloor met 1-3. Het was de eerste keer dat Messi sinds het verlies in de halve finale tegen Frankrijk in 2018 voor de wereldbeker weer speelde. Maar de terugkeer van Argentinie”s topscoorder allertijden is misschien van korte duur.

Geen angst bij Solskjaer

Manchester United coach Ole Gunnar Solskjaer zegt dat zijn ploeg niks hoeft te vrezen van het Spaanse Barcelona. Nadat zijn spelers Paris Saint Germain hebben uitgeschakeld zegt hij, maakt het niet uit welke uitkomst de loting had opgeleverd. Het vertrouwen van de coach werkt aanstekelijk. “Tegen Paris Saint Germain hebben we laten zien dat we op elke willekeurige dag een topteam kunnen verslaan” aldus Solskjaer. “Maar natuurlijk, er spelen zo veel variabelen mee, dit soort wedstrijden worden besloten in de marges. Neem het VAR besluit om ons geen penalty te geven tegen PSG – ik vond het een penalty – maar dan krijg je hem niet. In dat geval kunnen we er tegen Barcelona na zo’n besluit uit liggen en dan herinnert niemand zich meer de winst op Parijs. Dus ja, we gaan alles geven maar we moeten ook een beetje geluk hebben. Maar het vertrouwen in de spelers is torenhoog. En de stemming is goed, de trainingshouding is goed, dus hopelijk kunnen we dat vasthouden” alsdus de coach van United.

20 jaar later?

Veel van zijn vrienden hebben de Noorweegse Solskjaer gesmst dat dit zijn jaar gaat worden, vertelt hij, omdat zijn shirtnummer 20 was, en het nu twintig jaar geleden is dat hij zelf op het veld in Nou Camp stond en scoorde tegen Bayern Munchen. “Het was de meest grote avond die ik ooit in het voetbal heb meegemaakt” zo memoreert hij, en hij kijkt er naar uit weer naar het stadion terug te keren. Het is volgens hem een fantastische plek om de Champions League 2019 te winnen.