Jonathan Hivert wint Tour du Haut Var

Het is nog winter eigenlijk, de schaatsen zijn nog niet eens in het vet. Maar waar we vroeger absoluut niks hoorden van wielrenners in de winter daar heeft het peloton het tegenwoordig een stuk drukker. Een wintertje jezelf volvreten in een Duitse bierstube, zoals Jan Ullrich dat nog deed, zit er voor de profs anno nu niet meer in. Eén oliebolletje, een glaasje champagne wellicht, en dan is het weer fietsen. Want in de voorbereiding naar de voorjaarsklassiekers wordt elke proef benut. En zo is ook de Tour du Haut Var voor de profs een belangrijke proef in aanloop naar het wielerseizoen geworden.

Een druk voorseizoen voor wielrenners

En dat betekent drukte. Want er is al gekoerst in de Tour Down Under, er is al gekoerst in het Midden Oosten. De Ronde van Valencia is al verreden net zoals de Ronde van Colombia. De Tour de la Provence staat op het punt van beginnen en afgelopen weekend mochten de renners zich wagen aan de Tour du Haut Var.

De Tour du Haut Var is een twee daagse wegwedstrijd in het departement van de Var in het zuiden van Frankrijk. Tot 2008 was de race onderdeel van de UCI kalender en een ééndaags evenement. Sindsdien is het wat gegroeid, de Tour du Haute Var is wordt nu in twee dagen verreden. Het strijdtoneel is altijd de bergachtig. De Provence-Alpes-Côte d’Azur regio is namelijk niet bepaald vlak. De deelnemende ploegen aan deze rit zijn voornamelijk Frans. De Tour du Haut Var wordt gezien als een belangrijke voorbereiding op Parijs-Nice, de eerste wedstrijd in de World Tour kalender.

Een goede voorspeller voor talent is de wedstrijd niet echt te noemen. De grote namen zullen niet altijd alles geven om deze toch kleine wedstrijd te winnen. Maar er hebben wel degelijk grote namen hier gezegevierd. Joop Zoetmelk won de wedstrijd namelijk drie keer, een record dat hij deelt met Arthur Vichot.

Tour du Haut Var; geschiedenis van grote namen

Andere grote namen, en winnaars van de Tour du Haut Var zijn Carlos Betancur (Movistar), Thomas Voeckler, Fillippo Pozzato, Sylvain Chavanel, Laurent Jalabert, en Philippe Gilbert. De laatste winnaar van de ronde, die afgelopen weekend is verreden, is Jonathan Hivert.

De Fransman van Direct Energie was heer en meester in het gehele verloop van de ronde. Want niet alleen het eindklassement ging naar de Franse renner, ook de eerste en tweede etappe werden door hem gewonnen.

De finale was op geen enkele manier gemakkelijk te noemen. Het moeilijke parcours leidde tot een uitgedund peloton, en Hivert was de sterkste in de sprint. Een noemenswaardige aanvaller in de eerste etappe was Neoprof Franklin Six, neefje van de in 2009 overleden Frank Vandenbroucke. Maar zijn vroege vlucht zou stranden door de honger van het peloton. Opgegeten en uitgeblust zat de rit er op voor Six.

De aankomst lag bergop, na 169 kilometer, in Fayance. Een finale waarmee echte sprinters en echte klimmers eigenlijk niet uit de voeten kunnen. Maar Hivert is sterk en een hybride tussen berggeit en krachtpatser. De 32-jarige Hivert klopte zijn landgenoot Samuel Dumoulin en de Italiaan Nicola Bagioli en zette zichzelf op het podium alsmede op de eerste plaats in het klassement. De winst in de Tour du Haut Var was de elfde zege in de profcarrière van Hivert.

Andermaal Hivert

De volgende rit zou er één worden tussen Vidauban en Flayosc. Een mooie omgeving, je kan er prima wijn drinken. Wielrennen kan er blijkbaar ook. Voor de renners stond er een rit op het programma van 188 km lang. En weer was het Jonathan Hivert die de afstand als snelste af legde.

Na de eerste rit al gewonnen te hebben viel nu ook de tweede etappe ten prooi aan de renner van Direct Energie. De etappe werd gekenmerkt door veel hellingen en, net zoals in de eerste etappe, de aankomst was bergop. Direct Energie had echter, anders dan een dag er voor, nu iets om voor te rijden. Want hun renner lag eerste in het klassement en dat was iets om voor te vechten. Dat de ploeg een wedstrijd kunnen controleren lieten ze knap zien.

Echter, ook Ag2r bemoeide zich met zaken. Francaise des Jeux schoof Thibaut Pinot naar voren en had ook nog Rudy Molard en Valentin Madouas achter de hand. Alexis Vuillermoz en Mauro Finetto schoven ook mee naar voren dus het was voor Hivert al vroeg duidelijk dat hij op competie kon rekenen.

Het was dus, op Finetto na, een echt Frans onderonsje. Maar niemand wist Hivert pijn te doen in de laatste editie van de Tour du Haut Var. Molard en Vuillermoz konden niet imponeren en stelden Hivert vrij gemakkelijk in staat de rit te controleren. Hij kwam stevig in het zadel als eerste over de streep in Flayosc.

Zijn tegenstrevers en landgenoten Vuillermoz en Molard kwamen niet verder dan een tweede en derde plaats, maar mochten zich gelukkig prijzen dat dit ook de einduitstand zou zijn in het klassement. De beste Belg van deze editie van de Tour du Haut Var was Maxime Vantomme met een zestiende plaats in de eindstand.

Op naar de voorjaarsklassiekers

Tot zo ver dus de Tour du Haut Var. De Ruta del Sol zal op 20 februari van start gaan in Spanje, en daarna staat de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten op het programma. Ook deze wedstrijden zijn, eigenlijk, nog niet het echte werk. Want het heuse wielerseizoen zal pas gaan losbarsten in maart. Met op twee maart Omloop het Nieuwsblad, en op drie maart Kuurne-Brussel-Kuurne. Vervolgens Parijs-Nice, de Tireno-Adriatico en Milaan San Remo op 23 Maart. De fietsmaand maart sluiten we af met Gent Wevelgem.

Kijkt u ook zo uit naar de modder, kasseien, bloed, zweet en tranen van de voorjaarklassiekers? Het is en zal altijd zijn spektakel gegarandeerd. Maar wie er ook wint of verliest, het staat vast dat ook jij je slaatje kan slaan uit je kennis over de wielrennerij. Want gok eens op winst van je favoriet op een gratis goksites als Circus of Betfirst, je houdt er een leuk zakcentje aan over.