Houston Rockets verslaat Golden State Warriors

Een Western Conference finale van het vorige seizoen werd afgelopen donderdag nog even dunnetjes overgedaan. De Houston Rockets versloegen thuis de Golden State Warriors met 107-86. The Rockets kondigden voor aanvang van de match aan dat tienvoudig All-Star Carmelo Anthony ging vertrekken.

Afwezigheid Curry groot gemis voor Warriors

De Warriors moesten het al vier wedstrijden achteréénvolgens doen zonder Stephen Curry. Wellicht mede hierdoor verloren de Golden State Warriors twee van de laatste drie wedstrijden. De malheur van de Golden State Warriors is nog niet voorbij, want ook de volgende twee wedstrijden zal de Warriors niet over Curry kunnen beschikken, want deze lijdt onder een liesblessure.

Houston had al een voorsprong te pakken van dertien punten tegen het einde van de derde periode, en ook in het vierde kwart vlogen de Rockets er vlijmscherp in. Met een run van 12 voor en 2 tegen stond het zowaar 88-65 en zat Golden State echt in puree. Golden State coach Steve Kerr vroeg om een timeout maar ook deze ingreep zou het tij niet doen keren. De Warriors zagen nog meer schoten geblokt worden, en bleven overtredingen maken om het tempo uit het spel te halen. Hierdoor kwam Houston alleen nog maar verder op voorsprong. Bij de Rockets vlogen de driepunters erin als pepernoten, vooral James Ennis en Isaiah Hartenstein bleken scherpschutters.

Warriors breken laagterecords

De Rockets scoorden de eerste negen punten na de timeout en de Warriors zouden in de wedstrijd tegen de Rockets niet verder komen dan 86 punten, een laagterecord voor de Warriors dit seizoen. Sterker nog, de Warriors wisten slechts één keer eerder niet de 100 punten te behalen in dit 2018-2019 seizoen.

Het lage aantal gescoorde punten legde feilloos het probleem bloot in het team van de Golden State Warriors; de aanval. Er werd slechts 18 keer een assist gegeven in team dat nog steeds heftig leek te leunen op Durant. Dit was vorig seizoen nog een uitstekende tactiek maar er lijkt zand in de motor te komen nu.

Als de Warriors eindelijk tot schieten kwamen, iets wat echt niet heel veel gebeurde, dan leek het haast of de Rockets de hoogte en locatie van de baskets gewijzigd hadden. De Warriors scoorden slechts 42 procent van alle schoten, een vrij miserabel gemiddelde. De enige spelers die opvielen in het team van de Warriors waren Durant en Kevon Looney. En dan is al het positieve wel gezegd.

Vooral zwak waren de Warriors vanaf de driepunten cirkel. Tegen de Rockets wisten de Warriors slechts vier driepunters te scoren, alweer een laagterecord. Sinds maart dit jaar wist het team niet zo weinig driepunters te scoren. De eerste driepunter viel dan ook pas laat in de tweede kwart, het was de eerste van de hand van Jacob Evans III.

Al twee keer wonnen de Golden State Warriors de NBA, maar daar hadden de Houston Rockets maling aan. Van respect op basis van eerder behaalde resultaten was weinig sprake. Het relatief kleine Houston Rockets versloegen de Warriors met ogenschijnlijk gemak. Het is een schamel vooruitzicht voor de Warriors dat hun zo sterk geachte team zo plots zo’n zwakte kan vertonen. Het is een NBA team onwaardig.

Afwezigheid Curry uitgebuit

Hiermee benutten de Rockets ten volste de afwezigheid van Stephen Curry, die door een blessure aan zijn lies al vier wedstrijden slechts mag toekijken.

In het nog jonge seizoen wonnen de Rockets zes van de acht laatst gespeelde wedstrijden, dat brengt het totaal aantal gewonnen wedstrijden op zeven, tegenover zeven verloren wedstrijden. Met de winst op de Warriors hebben de Rockets nu voor het eerst dit seizoen zicht op een gemiddelde beter dan de .500 positie die ze nu hebben.

De Warriors konden in het treffen met de Rockets weer beschikken over Draymond Green, die een schorsing uitzat na een confrontatie met zijn ploeggenoot Kevin Durant. Draymond Green zou zich iets te vrij hebben uitgelaten over Durant en deze hebben verteld alst-u-blieft te vertrekken omdat Warriors het zonder de beste basketballer van dit moment ook wel zullen redden.

Maar ook bij de Rockets was niet alles pais en vree. Want kort voor de wedstrijd gaf algemeen manager Daryl Morey aan dat tienvoudig All-Star Carmelo Anthony zou vertrekken. Carmelo Anthony speelde pas tien wedstrijden voor de Rockets sinds hij als ‘free agent’ over kwam aan begin van dit seizoen.

Of het kwam door de afwezigheid van Curry, die zelf ook nog wel eens in de clinch ligt met zijn teamgenoten, of door de ruzie tussen Durant en Green, hoe het ook zei, het hele team was van slag, leek uit het veld geslagen te zijn en niet in staat de concentratie op te brengen voor een degelijk schot.  Green, Durant en Klay Thompson schoten nul keer raak uit negen pogingen van buiten de cirkel. Zowel Andre Iguodala als Damian Jones probeerden het niet eens.

Durant blijft topscorer

Durant was de grootste leverancier van punten in de match tegen de Rockets, met twintig punten. Thompson bracht ook nog eens tien punten op. Maar dat was bij lange na niet genoeg daar Iguodala en Jones tezamen slechts goed waren voor een schamele tien punten.

Dat met de afwezigheid van Curry de punten van Durant en Klay moesten komen was bekend  bij de Rockets, en daar werd handig op in gespeeld. Rockets point guard Chris Paul: “Je weet dat met de afwezigheid van Steph het Klay en Durant zijn die gaan schieten. We hebben geprobeerd andere spelers te dwingen tot schieten.” Het is een tactiek die goed uit heeft gepakt.

Bij Houston was het James Harden die de score aanvoerde met 27 punten. Hij werd gevolgd door James Ennis met 10 punten, ook Paul en Clint Capela scoorden tien punten voor de Rockets. Het slecht optrede van de Warriors zegt weinig, als ik moest gokken op winst zou ik nog steeds geld inzetten op de Warriors op gratis goksites als Ladbrokes en Circus. Daar wordt de wedstrijd een stuk spannender van en zou houd je er nog eens een zakcentje aan over.