Benjamin Mendy uit de roulatie door knieblessure

Benjamin Mendy, full-back bij Les Bleus en Manchester City, zal lange tijd niet in actie kunnen komen door een blessure aan zijn linker knie. De Fransman heeft al een operatie aan de kruisbanden van zijn linker knie ondergaan en zal tijd nodig hebben om te herstellen van deze operatie. Aanvankelijk werd door de clubleiding en medische staf van Manchester City niet verduidelijkt hoe lang Mendy niet zal kunnen voetballen.

Mendy kampte ook vorig seizoen met knie blessure

De blessure is een zware domper voor de 24-jarige verdediger van City en het Franse nationale elftal. Ook in het vorige seizoen moest Mendy zeven maanden vanaf de zijlijn toezien hoe zijn club de titel in de Premier League pakte. Destijds was het een gescheurde kruisband in zijn rechter knie. Een lichtpuntje is dat de nog jonge speler inmiddels ervaren is als het aankomt tot het herstellen van een knie blessure.

Door de knie blessure kon de Fransman niet deelnemen aan de campagne van Les Blues in de UEFA Nations League. In plaats daarvan reisde Mendy af naar Barcelona voor de operatie aan zijn kruisbanden. Mendy kwam dit jaar al twaalf keer in actie voor City, en was ook van de partij in de match tegen Manchester United vorige week, deze werd met 3-1 door City gewonnen.

Hoewel aanvankelijk dus geen termijn werd gesteld voor de terugkeer van de Franse verdediger heeft Manchester City club leiding later laten weten vermoedelijk eind januari dan wel begin februari weer over de speler te kunnen beschikken. Deze berichten duiden vermoedelijk op een goede afloop van de recente operatie die Mendy onderging aan de meniscus van zijn linker knie, een operatie waardoor de verdediger de interland campagne van Frankrijk moest missen.

Voor operatie naar Barcelona

De operatie werd uitgevoerd in Barcelona, door dokter Ramon Cugat, in wie Pep Guardiola veel vertrouwen zegt te hebben. Hier zal de Franse speler ook tests en onderzoeken ondergaan. Een verder herstel programma zal niet in de Spaanse zon afgewerkt worden maar in het regenachtige Manchester.

De blessure aan de kruisbanden en meniscus van zijn linker knie is op geen enkele manier verbonden met de eerdere blessure aan zijn rechter knie. Deze blessure hield de voetballer maar liefst zeven maanden aan de kant. De herstelperiode na de operatie aan zijn linker knie is, zo verwacht me, veel korter. Deze zal naar schatting drie maanden duren. Drie maanden lang zal de verdediging van Manchester City dus verzwakt zijn, houdt u daar maar rekening mee als u wilt gokken op winst van City op gratis goksites als Circus en BetFirst.

Herstel duurt drie maanden

Dat het herstel van Mendy zo’n drie maanden zal duren werd voor het eerst door Pep Guardiola bekend gemaakt voorafgaand op de wedstrijd van Manchester City tegen West Ham United. Tegelijkertijd gaf Guardiola aan ook niet over Bernardo Silva te kunnen beschikken vanwege een kleine spierblessure. Deze was van dermate korte duur dat Silva de Champions League match tegen Lyon niet hoefde te missen.

Pep Guardiola staat er prima voor in de Premier League en kan de eerste trainer sinds Sir Alex Furguson worden die de titel twee jaar op rij vast weet te houden. Dit mag, zo vind de gevierde trainer Guardiola, het team niet afleiden.

“Vooralsnog ben ik gebrand op het winnen van de volgende match. Als we ons gaan richten op het winnen van titel op titel dan verliezen we uit het oog wat we moeten doen. Daar moeten we het dus niet over hebben. Sommige wedstrijden gaan we winnen en sommige wedstrijden gaan we verliezen. Het moeilijkste deel van het seizoen zit er aan te komen. Op een bepaalde manier zijn we beter dan vorig seizoen omdat we van onze fouten geleerd hebben. De eerste wedstrijd na de interland pauze is altijd lastig, dus morgen weten we meer.”

De blessure van Bernardo Silva kwam in de interland pause, de weken waarin de clubs in de eerste divisies geen wedstrijden afwerken omdat er wedstrijden in het landenvoetbal afgewerkt worden. Silva werd door Portugal naar huis gestuurd voorafgaand aan de interland tegen Polen. Een blessure opgelopen in de voorbereiding en dus niet tijdens een wedstrijd.

Krukken en grijs haar

Na de operatie in Barcelona vloog Mendy terug naar Manchester om vervolgens op krukken het vliegveld uit te komen. Zijn herstel programma zal worden afgewerkt op de Etihad Campus, het trainingscentrum waar ook de medische staf van Manchester City is gehuisvest.

Opvallend aan de terugkeer van de verdediger waren niet alleen de krukken. Onder de roze hoodie liet Mendy grijs haar zien. Het grijs verven van haar is een trend aan het worden sinds Sergio Aguero dat eerder al deed. Of zijn het grijze haren van de stress over de toekomst van zijn carrière?

De oorzaak van de knie blessure bij Benjamin Mendy was geen acute. De Franse verdediger liep een blessure op in de wedstrijd tegen Manchester United. Deze altijd zwaarbevochten derby werd door City gewonnen met 3-1 en Benjamin Mendy wist de wedstrijd in zijn totaliteit uit te spelen. Hou zou de kleedkamers in gaan met een lichte pijn aan zijn linker knie en na nauwkeurig onderzoek werd hem door de medische staf aangeraden een operatie aan de kruisbanden te ondergaan. Een paardenmiddel lijkt het.

Benjamin Mendy speelt sinds 2017 voor Manchester City, daarvoor kwam hij uit voor AS Monaco. Goed uit de verf kwam de jonge fransman echter nooit en zijn tijd bij de Engelse titelverdediger is gekenmerkt door blessures. Echt waar voor het geld, Mendy kostte Manchester City 64 miljoen euro, kreeg de club dus eigenlijk nooit.

Als Mendy in het volgende jaar een lange tijd zonder blessures is zal dit echter allemaal vergeten en vergeven zijn. Er zijn, vooral op het niveau van City, maar een paar echt belangrijke wedstrijden per jaar. Dat zijn de wedstrijden tegen kandidaten om de strijd van de titel in de Premier League, en de wedstrijden in de Champions League. Want tegen de kleintjes in de Premier League wordt toch wel gewonnen, en dat zal Guardiola zich ook beseffen.