CAF Africa Cup of Nations naar Zuid Afrika

Geen EK, en ook geen WK in 2019, maar voetbal liefhebbers hoeven niet te treuren. Want 2019 is het jaar van de tweejaarlijkse Confederation of African Football Africa Cup of Nations. Dit staat altijd garant voor fantastisch voetbal, in een nog betere atmosfeer. Zet de aftrap op 25 juni 2019 dus met dikke stift in uw agenda, want ook dit jaar belooft het toernooi weer een spektakel te worden.

Kameroen niet langer organisator

Een groot toernooi organiseren is iets waar bij ons nogal wat tijd overheen gaat. We gaan in Europa niet over één nacht ijs en hetzelfde kan gezegd worden voor de organisatie van het Wereldkampioenschap Voetbal. Dat het er op het Afrikaanse continent heel anders aan toe gaat liet de CAF onlangs zien. De Afrikaanse voetbal federatie trok de rechten van Kameroen om het toernooi te organiseren in.

Volgens het Confederation of African Football lag Kameroen te ver achter op schema om nog met goed fatsoen het toernooi te kunnen organiseren. Er moest dus last-minute, het toernooi begint immers over een half jaar, een andere organisator gevonden worden. De regering van Kameroen noemde deze beslissing oneerlijk en overduidelijk onrechtvaardig.

De CAF maakte het nieuws afgelopen vrijdag wereldkundig. De regering van Kameroen was, uiteraard, zeer ontstemt over het eenzijdige afkondigen van de beslissing. Een vertegenwoordiger van de regering van Kameroen: “Ondanks de overduidelijke schending van ons recht roept de regering van de republiek de inwoners van Kameroen op om kalm te blijven en zich niet over te geven aan nutteloze discussies.

Niet iedereen in Kameroen rouwig

Voor de beslissing genomen werd lag de organisatie van het toernooi al flink onder de loep. Daarbij richtte men zich ook op de onveilige situatie in het noorden van het land. Een nog groter probleem voor de organisatie waren echter de vertragingen in het project. Volgens dezelfde vertegenwoordiger van de Kameroense overheid zullen de projecten niet gestaakt worden en zal het werk zoals gepland voortgezet worden.

“Kameroen heeft ontzetten haar best gedaan. Het zal dat aan de hele wereld laten zien door met vastberadenheid de constructie van een moderne infrastructuur te voltooien voor het volk van Kameroen.”

Tot heel veel boosheid bij het volk van Kameroen leidde de beslissing van het CAF echter niet. Sterker nog, veel mensen leken het besluit goed te keuren. Dat gold vooral voor de Engels sprekende bevolking in het noorden van het land. “Ik ben erg blij met het besluit want dit is het moment om onze problemen op te lossen. Kameroen is niet in de positie om een het toernooi van 2019 te organiseren. Dit vanwege de onveiligheid.” Zo liet een inwoner van het noorden van het land optekenen.

Een andere burger in het noorden van Kameroen: “Kameroen moet goed kijken naar de eigen problemen. Mijn broeders sterven al twee jaar lang. Het nu geen tijd voor feest en voetbal.”

Na de aankondiging van het nieuws liet het CAF weten dat landen die het organisatorische zouden willen vullen daar tot eind december de tijd voor hebben. De CAF gaf ook aan Kameroen als een serieuze kandidaat te beschouwen voor het organiseren van toekomstige edities van de African Cup of Nations.

Maar tot eind december hoefde de CAF echter niet te wachten tot een serieuze kandidaat zich aankondigde. De South African Football Association gaf al snel aan het toernooi wel te willen organiseren, daarmee de Confederation of African Football uit de brand helpend.

Noodkreet gehoord door Zuid Afrika

Het was een noodkreet van de Afrikaanse voetbalbond, en die noodkreet werd gehoord door Zuid Afrika. Door de bereidheid van Zuid Afrika om het toernooi te organiseren lijkt het toernooi van de African Cup of Nations toch doorgang te vinden in 2019. Met nog maar een half jaar te gaan kan dat op het nippertje worden genoemd.

Afgelopen zondag kwam de voetbalbond van Zuid Afrika in Sandton, en nog die avond werd aan de CAF aangegeven dat de Zuid Afrikaanse voetbalbond wel geïnteresseerd was in het organiseren van de African Cup of Nations.

Echter, louter de steun van de bond was niet genoeg. Dat gaf de bond zelf al toe. Ook de Zuid Afrikaanse regering moest zich nog achter het voorstel scharen. Dat zou de regering later ook doen. Het CAF gaf daarna aan dat het bod van Zuid Afrika goed genoeg was. Dit vooral vanwege de faciliteiten die Zuid Afrika al bezit.

Niet zo lang geleden organiseerde het land nog een WK, dat was in 2010. Alle velden en stadions staan er nog, de CAF officials hoeven slechts hun computer in te pluggen en de het voetbal kan beginnen. “We hebben hier tien WK stadions en alle media en uitzending infrastructuur ligt er nog.” De komende African Cup of Nations zal in een uitgebreid format gespeeld gaan worden, er zullen deze editie 24 landen mee dingen om de titel.

Kenia en Ghana maken nog kans op ticket

Bij die 24 landen zal in ieder geval niet Sierra Leone zijn. Dat land werd gediskwalificeerd voor de 2019 editie van het toernooi. Want dit land werd gediskwalificeerd vanwege overheidsbemoeienis met de nationale voetbalbond. Hierdoor staat de deur voor Kenia en Ghana om deel te nemen aan het toernooi op een kier.

De overheid van Sierra Leone heeft Isha Johansen en Christopher Kamara, president en secretaris generaal van de nationale voetbalbond van Sierra Leone de toegang tot het kantoor van de organisatie ontzegt. Dit kwam het land op een schorsing van de FIFA te staan.  De CAF heeft dit standpunt overgenomen en Sierra Leone geschorst van verdere deelname aan de kwalificatiewedstrijden voor de African Cup of Nations. Gaat Kenia dan toch mee doen aan het toernooi? Leg daar maar eens een weddenschap op af op gratis goksites als Circus of Ladbrokes.