Zidane stopt bij Real, wie volgt hem op?

Zinedine Zidane stopt als coach van Real Madrid. Er zijn nog maar vijf dagen verstreken sinds het winnen van de Champions League als Zinedine Zidane aangeeft niet langer door te willen bij Real Madrid. Volgens de leermeester is het tijd voor een ander geluid bij de club uit de Spaanse hoofdstad.

Zidane deelde op een persconferentie mee dat ‘alles verandert.” Om te vervolgen: “Daarom heb ik deze beslissing genomen.” Zidane heeft drie jaar bij de Spaanse club aan het roer gestaan. In deze drie jaar heeft Real Madrid drie keer de Champions League gewonnen, en één maal La Liga. Dat is een behoorlijk lijstje voor iemand die pas sinds januari 2016 leiding geeft.

“Ik hou van deze club. Dit team moet door gaan met winnen, maar het is tijd voor verandering, een andere stem, een andere methodologie. Dit is het juiste moment voor alle betrokkenen; voor mij, de ploeg en de club.”

Niet louter hoogtepunten

Zinedine Zidane, 45, nam het stokje over van de ontslagen Rafael Benitez, hij stond 149 wedstrijden langs de zijlijn, won daar 104 van en speelde 29 keer gelijk. Met Real Madrid won Zinedine Zidane negen prijzen. Maar kanttekeningen zijn er ook te plaatsen. In het seizoen 2017 – 2018 eindigde Real op de derde plaats in La Liga, 17 punten achter rivaal Barcelona, in dat jaar werd Real Madrid uit de Copa del Rey geknikkerd door Leganes in de kwart finale van het bekertoernooi.

Al in februari gaf Zidane aan dat hij zou vertrekken als coach op het moment dat hij niks meer te geven had. Blijkbaar is dat moment nu gekomen. Toch kwam de beslissing van Zidane als een shock, en dat had voor een groot deel met de timing te maken. Zidane kondigde zijn vertrek aan vijf dagen nadat Liverpool met 3-1 door Real verslagen was in de Champions League finale. Door de overwinning op Liverpool schaarde Zidane zich in het rijtje met Bob Paisley en Carlo Ancelotti, coaches die drie keer de Champions League wonnen.

Opvolgers te over

Voor Real betekent het vertrek van Zidane dat ze op zoek moeten naar hun vierde coach in vijf jaar. Een moyenne die de stabiliteit van de club niet te goede komt. Veel genoemde namen om Zidane op te volgen zijn Massimiliano Allegri van Juventus, en Arsene Wenger. Deze laatste heeft Arsenal na 22 jaar verlaten, en heeft aangegeven verder gaan als coach van een voetbalploeg. De Italiaan Maurizio Sarri, voormalig coach van Napoli, is ook beschikbaar voor een nieuwe positie. De keuze voor de nieuwe coach zal gemaakt worden door club voorzitter Flotentino Perez. Perez was ook op de persconferentie toen Zidane het nieuws openbaar maakte, hij gaf aan dat hij pas een dag op de hoogte was van de keuze van Zidane: “Dit is een triest dag voor mij, de spelers en iedere betrokkene bij deze club. Als speler wilde ik Zidane al binnen de club hebben, en als coach ook. Ik had hem graag altijd aan mijn zijde gehad.” Het vertrek van Zidane komt net na het nieuws over Gareth Bale en Christiano Ronaldo, die bekend maakten te twijfelen over hun toekomst bij de club.

Het gaat niet makkelijk worden om een nieuwe coach te vinden voor Real . Voormalig voorzitter van Real, Ramon Calderon, liet de BBC weten dat de taak van de huidige voorzitter geen gemakkelijke is. “Er zijn wel wat coaches op de markt. Wenger heeft de baan al verschillende keren aangeboden gekregen. Ik weet dat de huidige voorzitter een voorkeur heeft voor Arsene Wenger. Pochettino is ook een goede coach, zonder twijfel is hij één van de kandidaten. Alleen ik weet niet of Conte zomaar kan vertrekken bij zijn huidige club. De voorzitter zal moeten praten met de grote jongens in de kleedkamer, zoals Cristiano, Sergio Ramos, en Marcelo. Zij zullen ook hun mening willen geven.

Rede voor vertrek onduidelijk

En zo voltooid zich een klein drama voor de club. Zidane was alom gerespecteerd. Een man met autoriteit en een schoon blazoen. Een coach naar wie de spelers luisterden. En vijf dagen na zijn opus magnum, de overwinning op Liverpool en zijn derde Champions League zege, maakt Zidane er een eind aan. De aankondiging werd gedaan op Valdebebas, het trainingscomplex van de Spaanse miljardenclub. En hoewel Zidane zijn redenen opgaf, verandering was nodig voor de club, blijft het voor voorzitter Florentino Pérez onduidelijk wat precies de rede is voor het vertrek van zijn succesvolle coach. Toch was het voor Zinedine Zidane schijnbaar overduidelijk dat zijn aanwezigheid bij de club toekomstig succes in de weg zou staan. Voor Pérez was het vertrek dan ook een rede voor verdriet. De beslissing van Zidane kwam, zo vertelde Pérez: “totaal onverwacht.”

Volgens Pérez had Zidane hem op woensdag op de hoogte gebracht van zijn vertrek. Een persconferentie werd in allerhaast opgezet op donderdagochtend, op hetzelfde moment werd de spelersgroep geïnformeerd per sms. Zidane heeft, naar zeggen, wel gesproken met de team captains Sergio Ramos, Cristiano Ronaldo, en Marcelo. In deze gesprekken zou Zidane hebben aangegeven geen plannen te hebben een andere club te coachen, maar dat hij het coachen nog niet moe was. Hoewel een opvolger officieel nog niet genoemd is, is Mauricio Pochettino een grote kandidaat.

Leegloop bij Real?

Het vertrek van Zidane is ironisch te noemen. De leermeester had gesprekken gepland met Cristiano Ronaldo en Gareth Bale, die beide aangaven direct na de Champions League finale te vertrekken. Nu is het Zidane die is vertrokken. Volgens voorzitter Pérez zat er weinig op dan Zidane te laten gaan. “Ik had hem graag overgehaald te blijven maar ik weet hoe hij is.”

“Ik heb besloten niet door te gaan als coach van Real Madrid volgend jaar. Ik heb gesproken met de voorzitter om mijn gedachten te uiten. Ik geloof dat dit het juiste moment voor mij is en voor de ploeg. Ik weet dat het een beetje een vreemde timing is.” Zo begon Zidane de persconferentie om later te vervolgen: “Er zijn moeilijke momenten in het seizoen wanneer je je afvraagt; ‘ben ik nog wel de juiste man op de juiste plek?’ Er zijn mooie momenten geweest, en we hebben afgesloten met een schitterend moment. Maar er zijn ook moeilijke tijden geweest en die dwingen tot zelfreflectie.” Met die laatste opmerking doelde Zidane op het verlies in de Copa del Rey.