Frankrijk is voor de tweede keer in haar geschiedenis wereldkampioen voetbal geworden, en mag nu met een tweede ster op de borst pronken. Miljoenen Fransozen zagen Frankrijk op televisie of live kampioen worden door Kroatië te verslaan, velen gingen naar buiten om de zege en-masse te vieren. Op veel plekken ging dit goed, maar op heel veel andere plekken ging het vieren van de WK overwinning gepaard met geweld en daaropvolgend politie inzet. Een verslag van de viering in Frankrijk
Het meest noemenswaardige, de gegeven met de meeste nieuwswaarde, is helaas een triest gegeven. Twee voetbalfans kwamen om het leven bij het vieren van de Franse overwinning op Kroatië en daarmee het winnen van de World Cup. Een fan in Annecy kwam om het leven toen hij in uitzinnige stemming in een kanaal dook en daarbij zijn nek brak. Een andere Franse fan liet het leven toen hij de overwinning in zijn auto vierde. Hij kreeg een ongeluk dat hem fataal werd.
Door de massale geweldsuitbraak in Frankrijk, waarmee het vieren van de overwinning gepaard ging, zijn veel voetbalfans gewond geraakt. Door de geweldsgolf zag de politie en de ME zich genoodzaakt zware middelen in te zetten. Daaronder vallen het waterkanon en traangas. Eén van de plekken waar dit triest genoeg noodzakelijk bleek was op de grootste en bekendste straat van Parijs, de Champs-Élysées, waar miljoenen Fransozen samenkwamen om feest te vieren.
Niet alleen de voetballers stonden in de spotlights tijdens de finale van het WK 2018 in Rusland. Ook de aanwezige Franse P president Emmanuel Macron wist de camera’s prima te vermaken. Hij voerde te overstaan van de hele wereld een uitbundig dansje uit. Dit zou hem later in de media kwalijk genomen worden door mensen die vonden dat het die avond om de sporters zou moeten gaan en niet om de president. Dit sentiment zou later verergerd worden, toen de winnende voetballers per open bus over de Champs-Élysées scheurden, geen tijd nemend voor de aanwezige supporters, omdat ze anders te laat zouden komen voor een ontmoeting met de president, Macron.
Toch moet het positieve overheersen, ook op een avond gekenmerkt door geweld. Want miljoenen Fransozen kwamen op veel plekken bijeen om te vieren dat hun jongens, hun nationale team, de grootste voetbalprijs in de wacht sleepten. Men keek samen naar de wedstrijd op grote schermen in parken en op pleinen, men omhelsde elkaar bij Franse doelpunten, men vloekte als één bij de fout, de blunder, van de Franse keeper Lloris. Bij alleen de Eiffel Toren kwamen al negentig duizend mensen samen om de wedstrijd op scherm te kijken. En die negentig duizend supporters zongen uit volle borst de Marseillaise mee, het Franse volkslied.
Niet lang na de overwinning barstte Parijs, of eigenlijk heel het land, uit in vreugde. Vuurwerk werd massaal afgestoken, in elke straat was een parade van toeterende auto’s te zien. Op de Champs-Élysées kwamen meer dan een miljoen mensen samen. De mensenmassa vierde tot diep in de nacht feest, maar in de beroemde straat richting de Arc de Triomphe kwam het ook tot plunderingen. Zogenaamde voetbalfans zagen hun kans in de wanorde van de feestelijke nacht en vernielde de ruiten van winkels. Op de Champs zou later door de politie en militaire eenheid waterkanonnen en traangas ingezet worden om de menigte te verdrijven. De feestvreugde was toen echter al lang verdwenen.
Ook in Lyon kwam het tot serieuze ongeregeldheden. Honderden jongeren gingen daar op oorlogspad. Ze vernielden auto’s en staken containers in brand. Op een video, opgenomen in de nacht van de WK overwinning, is te zien hoe een Lacoste winkel geplunderd werd. Ook beklommen tientallen jongeren een politiewagen tijdens de wedstrijd. Dit gebeurde op één van de locaties van de grote schermen in de stad. In het hele land kwamen jongeren bijeen, vaak bij publieke fonteinen. Deze samenkomst resulteerde vaak in baldadigheid zoals het gooien van flessen en vuurtje stoken.
In Aubenas, in de Ardeche, werden drie wandelaars aangereden door een auto bestuurd door een feest vierende bestuurder. De drie zijn naar een ziekenhuis gebracht. In Ajaccio, op het Franse eiland Corsica, kwam het tot rellen tussen Franse en Kroatische supporters.
De ergste rellen vonden echter plaats in de hoofdstad. Op veel plekken waren de straten pas weer voor publiek opengesteld toen de maandag al goed en wel was begonnen. Het uitbreken van gewelddadigheden na voetbalwedstrijden is vrij normaal geworden in Frankrijk, en de politie leek er ook dit keer op voorbereid. Verloven waren ingetrokken en de politie was op oorlogssterkte aanwezig op plekken waar Franse supporters samenkwamen.
Maar waar de politie voorbereid was, zo waren dat ook de dieven. Veel personen die deel zouden nemen aan de plunderingen gingen gekleed met skimaskers, dat duidt op planning van de plunderingen, iets waar de Franse politie ook in de toekomst een oplossing voor zal moeten vinden.
Er zit twintig jaar tussen de twee door Frankrijk gewonnen wereldkampioenschappen. Ook in 1998 werd Frankrijk kampioen, en ook toen waren er rellen. Op de Eiffel Toren waren dan ook twee jaartallen te lezen na de overwinning: 1998 – 2018. De toren was verder in de Franse driekleur verlicht, en de Franse haan, symbool voor het Franse nationale elftal, was geprojecteerd op de Arc de Triomphe. Een verdoven koor van supporters bracht bij de Sacre Coeur, in het noorden van de stad, het ‘We are the champions’ ten gehoor.
Minder grote sportwedstrijden, maar zeker zo leuk om te volgen, zijn nog in volle gang. De Tour de France is bezig en zal zondag eindigen op een, hopelijk opgeruimde, Champs Élysées. Er is nog een EK Waterpolo aan de gang en ook Formule 1 is volop te zien op tv. Genoeg mogelijkheden om de zomer een stukje interessanter te maken door een weddenschap af te sluiten op de uitkomsten van sportwedstrijden. Dit doe je op één van de vele gratis gok websites als Ladbrokes, Bet777 en Unibet. Dan is sport kijken ineens een stuk spannender.