Finish voor Dakar-rally 2018

Topwedstrijden blijven het publiek boeien. Op 20 januari 2018 eindigde de 39ste editie van de Dakar-rally in Argentinië. De stad Cordoba was de uitverkoren plaats voor het einde van de rally. Het eerste hoofdstuk van de spannende rally startte op 6 januari 2018 in Lima (Peru). De rally door Peru, Bolivia en Argentinië was voor velen opnieuw een adembenemende wedstrijd. Er verschenen 335 deelnemers aan de start van de rally. Die streden allemaal voor de topplaatsen in het klassement. Op het moment van de rustdag waren dat er nog 246. Nadien vielen er nog kandidaten af. De rally is immers een oefening in doorzetten ondanks alle uitdagingen. Dat is niet iedereen gegeven. De liefhebbers van adrenaline, avontuur en autosport verenigden zich rond hun passie. De deelnemers aan de Dakar-rally gaven alles, het publiek smulde van elk moment. Het smaakte dagelijks naar meer.

En de winnaars zijn…

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Het einde van de Dakar-rally ligt nog vers in het geheugen. De banden van de voertuigen zijn nog schroeiend heet. De namen van de winnaars sieren in grote letters het nieuws en overspoelen de sociale media. De champagne wordt massaal ontkurkt. De bubbels dansen. Er heerst een vreugdestemming. De 39ste editie van de Dakar-rally bekroont Sainz, Casale, Walkner, Nikolaev en Varela. Vijf categorieën en evenveel winnaars. Carlos Sainz won met Peugeot in de categorie van de auto’s. Ignacio Casale ging met de zege aan de haal bij de quads. Bij de motoren was er een duidelijke winnaar met Matthias Walkner. Eduard Nikolaev won goud bij de trucks. Reinaldo Varela won in de categorie van de UTV’s. Het regent felicitaties aan het adres van de winnaars van de rally van 2018. Trotse blikken in het kamp van de winnaars. Ze kwamen, zagen en overwonnen. De zege was het doel en werd gerealiseerd. Wat een mooie rally met gezegende winnaars!

Een race tegen de tijd

Het jaar is nog jong als de Dakar-rally zijn intrede doet. Elk jaar in januari kijken de fans uit naar de prestigieuze competitie. Bent u fan van de rally en wil u graag een graantje meepikken van de wedstrijd door te investeren in online sportwedstrijden inzake de rally, dan had u daartoe ruimschoots de kans. De dobbelstenen zijn gegooid. De namen van de winnaars zijn bekend. Had u het bij het rechte eind? Kwamen de namen van de winnaars in elk van de vijf categorieën overeen met uw uiteindelijke winnaarskeuze? Dan hebt u eveneens het grote lot gewonnen. Hopelijk geniet u dan ook van een stevig glaasje champagne. Zelfs als u gratis gewed hebt, is uw plezier bij de juiste keuze gegarandeerd. U hebt bewezen dat u kennis van zaken hebt. U kan alleen maar beter worden in wat u regelmatig doet. De Dakar-rally is een race tegen de tijd en tijd brengt raad. Bij het bereiken van de finish is een zaak duidelijk: de echte winnaars gaven nooit op.

Uitdagingen als groeikansen

In de hoofden van de deelnemers aan de rally, zag de competitie er heel vlot uit, net voor de rally begon. De uitdagingen waren bekend en iedereen had wel een antwoord klaar, hoe ermee om te gaan. De realiteit leerde dat de wedstrijd uiteindelijk heel anders eindigde. Er waren deelnemers die er absoluut van overtuigd waren dat alleen zij de rally konden winnen, anderen gaven op en nog anderen wonnen enkele etappes ook al hadden ze dat absoluut niet verwacht. De deelnemers die succesvol alle obstakels achter zich lieten, hebben deze als groeikansen aangenomen. Ze vonden telkens een oplossing om hun pad succesvol te bewandelen. Net zoals de Dakar-rally smeden we in het leven ook allerlei plannen. Toch ziet de realiteit er soms verschillend uit. Sommigen vinden het vervelend, anderen appreciëren de onbekende kant van het leven. Een spoor van dankbaarheid volgt. Actief deelnemen aan het leven is een kwestie van steeds bewust te kiezen voor groei.

Niet achteruit kijken

De instelling van de deelnemers aan de Dakar-rally laat vermoeden dat ze allemaal een ding voor ogen hebben. Ze mikken op een succesvolle uitkomst en kijken daarbij niet terug achteruit. Dat zou het tempo van de wedstrijd alleen maar vertragen. Achteruit kijken is verliezen. De blikken zijn voorwaarts gericht. De voertuigen kreunen onder de aandacht. De motoren werken op volle kracht. De banden gieren. Zo loopt de rally steeds verder. De bestuurders van de voertuigen geven al hun energie aan de wedstrijd. De ogen van het publiek zijn strak gericht op de deelnemers. Vallen ze af, dan kijkt het publiek niet achteruit. Ook het publiek heeft ondertussen geleerd om door te gaan. De rally is onverbiddelijk. De tijd staat niet stil. De etappes volgen elkaar in een heel snel tempo op.

Finish in zicht

Met de finish in zicht krijgen de deelnemers aan de Dakar-rally extra energie. Ze zien het einde van de lange weg naderen. Er is licht aan het einde van de tunnel. De uitdagingen tijdens de rally hebben hen sterker gemaakt. Ze hebben het gevoel dat ze nu alles aankunnen. Nu komt het erop aan, om de finish stijlvol af te werken. Het hart van de winnaars zal alvast steviger geklopt hebben bij het naderen van de finish. De wil om te winnen was heel sterk aanwezig. De winst ook bevestigd zien, was een geschenk. De finish van elke weg is een beloning op zich. Niets in het leven is voor altijd. Alles verandert voortdurend. Na de ene rally volgt er wel een andere van een andere categorie. Zo krijgen we allemaal wel de kans om te groeien. Elk volgen we het pad van onze eigen levensrally. We kunnen opgeven, blijven stilstaan of blijven werken aan een betere editie van onszelf. Doen we ons uiterste best, dan is de finish het beste wat ons kan overkomen. We kunnen onszelf en onze emoties laten gaan. Groeien is genieten van het beste, wat het leven ons te bieden heeft.