Duitse Mannschaft onderuit tegen Mexico

Verdedigend wereldkampioen Duitsland is in de eerste wedstrijd van het WK 2018 in Rusland hard onderuit gegaan tegen Mexico. Hoewel kenners en liefhebbers over de hele wereld Duitsland zagen als een kandidaat om ook in 2018 de wereldtitel te veroveren wist de Duitse Mannschaft de Mexicanen niet te verslaan. De enige goal van de wedstrijd kwam van Hirving Lozano in een spannende wedstrijd. De bondscoach van de Duitsers, Joachim Low, heeft echter meer om zich zorgen over te maken dan slechts de vroege achterstand in de poule fase.

Al voor er sprake was van een achterstand tegen de Mexicanen, was duidelijk dat het Duitse elftal kwetsbaar was in de omschakeling. Dit vermoeden werd inderdaad op pijnlijke wijze blootgelegd door Lozano, die loerde op de counter en geen tweede kans nodig had toen zich er ééntje voordeed. Het anders zo solide voetballende Duitsland had de boel achterin niet op orde, speelde wat hoogachtend op de Mexicaanse helft, had een buitenspel die niet functioneerde en mistte de snelheid om de doorgebroken Mexicaan bij te halen. Ergo, achterstand van Duitsland en werk aan de winkel voor de Mannschaft.

Kroos dichtbij gelijkmaker

Het antwoord van Duitsland liet niet lang op zich wachten. Toni Kroos stelde de Mexicaanse keeper Guillermo Ochoa behoorlijk op de proef met een vrije trap, maar de vingers van de doelman voorkwamen een gelijke stand. De Duitsers hadden nog genoeg tijd om de achterstand goed te maken, maar wisten toen nog niet dat ze niet dichter bij de gelijkmaker zouden komen dan de vrije trap van Kroos.

Het Duitse elftal drong vooral in de tweede helft behoorlijk aan op de helft van de Mexicanen. Maar de Mexicanen hadden de boel verdedigend goed op orde en de voorsprong hield stand. Het verlies van Die Mannschaft zou de eerste WK nederlaag beteken sinds het verlies tegen Spanje in de halve finale van het WK in 2010. Het was ook voor het eerst dat een Duits elftal de openingswedstrijd van een WK verloor sinds 1982, toen West-Duitsland verloor van Algarije.

Het puntenverlies van Duitsland kan verstrekkende gevolgen hebben. Er moet nog tegen Zweden en Zuid Korea gespeeld worden en de verwachting is dat Duitsland een tweede plaats in de poule wel kan bemachtigen. Echter, deze tweede plaats in groep F betekent dat Duitsland het vervolgens in de laatste 16 zal moeten opnemen tegen de winnaar van groep E, en dat is naar alle verwachting Brazilië.

Het dure verlies van Duitsland tegen Mexico komt niet volledig uit de lucht vallen. In de aanloop naar het WK speelde Low’s team een aantal weinig overtuigende vriendschappelijke wedstrijden. Nooit leek er echter sprake van paniek in het Duitse kamp. Dat was zondag wel anders. Het Duitse elftal was nog geen schim van het elftal dat op eerder grote toernooien op het veld stond. Vooral de kwetsbaarheid en onmacht op het middenveld waren opvallend. Het middenveld is toch doorgaans een Duits bolwerk, maar zondag werd de middelste linie van Duitsland overlopen door Mexicaanse counters en konden middenvelders Kroos en Khedira de verdedigers weinig steun bieden. Ook de rechter flank van Die Mannschaft kon gemakkelijk overlopen worden door de snelle Mexicaanse counters. Dat was vooral te wijten aan forward Joshua Kimmich, die ver opstoomde en zo de rechter flank bevattelijk maakte voor gevaar van de snelle Mexicanen Lozano en Hernandez.

Hoewel de Duitse ploeg meer balbezit had, kwam het gevaar, over 90 minuten genomen, toch echt van de Mexicanen. Als deze zorgvuldiger waren geweest in de afwerking had Duitsland zomaar verder achterop kunnen komen. Want waar de Duitsers kwetsbaar waren in de verdediging, speelde ze ook aanvallend weinig klaar. Het doorgaans sterke middenveld wist maar niet door de Mexicaanse muur te dringen. En met elke aanvalsfgolf die op de Mexicaanse wal kapotsloeg werden de Duitsers wanhopiger. Zo wanhopig dat in de slotminuten van de wedstrijd zelfs doelman Manuel Neuer mee naar voren kwam, het mocht niet baten.

Mexicaanse verdediging weerstaat Duitse aanval

Voor de laatste editie van Duitsland tegen Mexico wist Mexico slechts één keer van de Duitsers te winnen, sterker nog, het laatste duel werd door Mexico kansloos verloren met 4-1 tegen een Duits b-elftal tijdens de Confederations Cup. Maar winst van Mexico afgelopen zondag was meer dan verdiend, en leidde tot feest op de tribune onder de enthousiast uitgedoste Mexicaanse aanhang. De moed waarmee het Mexicaanse elftal de Duitsers tegemoet trad werd haast overtroffen door de moed van de Mexicaanse aanhang, die niet alleen grotere getalen aanwezig was, maar ook de Duitse fans overstemde. Het was niet de enige rede voor de aangeslagen houding van het Duitse elftal, maar het heeft zeker meegewerkt.

Het grote gevaar van Mexicaanse zijde kwam ongetwijfeld van Lozano. Al in de eerste minuut van de wedstrijd moest een block van Jerome Boaten voorkomen dat Hirving Lozano de Mexicanen op voorsprong bracht. De tweede helft stond, wat betreft Mexico, vooral in het teken van verdedigen. En verdedigend gezien gaf Mexico een knap showtje weg in Rusland. Slechts af en toe leek de gelijkmaker dichtbij, maar Mexico hield stand.

Mexicanen willen ‘quanto partido’

De Mexicanen kwamen naar Rusland om nu eens eindelijk een ‘quanto partido’, een vijfde wedstrijd, te kunnen spelen. Nog nooit kwam Mexico verder dan de laatste 16. Winnen van Duitsland lijkt een goede eerste step voor Mexico om haar doel te verwezenlijken, al biedt het geen enkele garantie. Echter, coach Juan Carlos Osorio heeft een solide team neergezet, zowel technisch als tactisch zeer lastig te verslaan. Mexico kan nog ver komen.

In een reactie op de wedstrijd zei de Mexicaanse coach Juan Carlos Osorio het volgende: “In de eerste helft waren wij het betere team, in de tweede helft vielen de Duitsers meer aan. Maar wij trainden onze verdediging met vier middenvelders en drie aanvallers, en dat leverde ons bijna een tweede goal op.” Joachim Low: “Onze eerste helft was slecht. We konden niet ons aanvallende spel laten zien en waren kwetsbaar in de counter.”

Het WK 2018 heeft al veel verrassende uitslagen laten zien, en dat al in de eerste speelronde. Als je gokt tegen de odds in kan je dat enorme winsten opleveren op gratis goksites. Wedje leggen? Ga naar www.wedonline.be en speel direct op goksites als BetFIRST, Bet777 en Ladbrokes.